Diodové pouliční lampy  
Budoucnost patří diodovým žárovkám. Známe je také pod označením LED. Úspěšně se šíří hlavně kvůli úspoře okolo 50 % elektřiny a vyšší životností oproti sodíkovým nebo halogenidovým výbojkám.


Zvětšit obrázek
Pouliční osvětlení s novou LED technologii ve dvou provedeních. V pozadí teplá bílá, v popředí studená bílá (neověřená informace šířená pouze na základě úsudku).

V roce 2007 byla česká veřejnost seznámena s projektem diodového veřejného osvětlení v centru amerického města Ann Arbor, západně od Detroitu. Zkušenosti s osvětlením byly výborné a proto se vedení rozhodlo rozšířit je na celé město. Nová technologie má během roku uspořit $100,000. Starosta města John Hieftje tvrdí, že investice se navrátí během 4 let. Na osvětlení se využívají speciální diody označované LED (light-emitting diode, tj. světlo vyzařující dioda). Po ukončení projektu bude Ann Arbor prvním americkým městem s kompletním LED osvětlením.


Každá LED lampa má spotřebu 56W (sodíková výbojka 120W) a projektovanou životnost 10 let (výbojka 2 roky).
LED žárovky mají vysokou světelnou účinnost, poněvadž až 90% energie se mění na světlo.
Mají nízkou spotřebu elektrické energie a jejich životnost bývá až 50 000 hodin.
Náklady na energii pouličních lamp nejsou nezanedbatelné. Jenom v roce 2006 činily v Evropě 2 bilióny kWh, což je 10 % veškeré elektřiny v Evropě.
Diody neobsahují olovo ani rtuť a lze je po dosažení hranice jejich životnosti ekologicky recyklovat.
Neprodukuje ultrafialové a infračervené záření. Jejich jas je možné regulovat.
Tradiční sodíkové a zářivkové lampy jsou charakteristické širokým úhlem vyzařování a ve většině případů osvětlují místa, která svit nevyžadují. Naproti tomu LED osvětlení uvolňují světlo pod úhlem 100°.
Nízkopříkonová LED svítidla lze bez dalších nákladů napojit na solární jednotkou nebo na stávající elektrickou síť 100 až 240 V střídavého proudu a dosáhnout výrazných úspor na kabeláži. Stávající osvětlení tak lze okamžitě nahradit, včetně automatického zapnínání a vypínání podle okolního osvětlení.

Diodové osvětlení svých měst plánují také města Raleigh (Severní Karolína) a Toronto (Kanada). V New Yorku budou v roce 2009 ve vybrané oblasti rovněž testovány. Bude-li zkouška úspěšná, nahradí město dosavadních 300.000 pouličních lamp diodovými.

Po Američanech vyvinuli diodovou pouliční lampu také Němci. Projekt skončil po dvou letech úspěšně 31.12.2008. Tyto prototypy spotřebovávají údajně o 57 % méně energie v porovnání se sodíkovými výbojkami a jsou tlumitelné.


Vánoční výzdoba v Ann Arbor LED žárovkami. Pouliční scéna v Ann Arbor. Město vymění 1400 pouličních osvětlení. Plánované osvětlení New Yorku Jedna ze šesti pokusných lamp v New Yorku.
Výsledek německého projektu. Veřejné pouliční osvětlení nabízené jednou firmou v České republice. Přechodná instalace solárních stromů před MAK ve Vídní v létě 2008. MAK (Museum für angewandte Kunst, umělecko-průmyslové muzeum).


Některé technické parametry německé verze
Celkový regulovatelný výkon 48-70W, 72-130W
napětí 220/240V, necitlivé proti silnému kolísání napětí
frekvence 50-60Hz, proud 640/585 mA
životnost 50.000 hod.
provozní teplota –30oC až +45 oC
materiál aluminium, panel je pokryt PVC, odolné proti nárazům
osvětlovací panel je horizontálně a vertikálně nastavitelný
velikost 640 x 381 x 128 mm
váha 8 kg


Průmyslový designér Ross Lovegrove (navrhoval např. legendární Sony Walkman a také počítače pro Apple) přišel s nádherným nápadem na tzv. “solární stromy”. Solární strom lze „zasadit“ bez nutnosti přivádět proud kabely. Je vybaven solárními panely, které napájejí baterie. Proud je tak k dispozici v noci. Podle intenzity okolního osvětlení (např. kombinace soumraku a zatažené oblohy) se lampy po přidání příslušného dimmeru mohou samy zapínat nebo vypínat.
http://www.metaefficient.com/leds/solar-trees-may-light-up-europe.html#more-1037

Datum: 22.01.2009 00:07
Tisk článku

Související články:

Čínští fyzici zpomalili světlo více než 10 000krát     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2024)
Kouzla magnetooptiky: Magnetický metamateriál dokáže uvěznit světlo     Autor: Stanislav Mihulka (18.08.2023)
Fyzikální exorcismus: Vědci po 67 letech ulovili Pinesova démona     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2023)
Kvantový simulátor sbližuje obecnou relativitu s říší kvant     Autor: Stanislav Mihulka (18.05.2023)
Kuprit posloužil k vytvoření Rydbergových polaritonů pro kvantové počítače     Autor: Stanislav Mihulka (18.04.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz