Malárie vzdoruje artemisinu  
Noční můra lékařů bojujících s malárií se naplňuje. V západní Kambodži se objevil původce této choroby vzdorující nejúčinnějšímu ze stávajících léků.

 

Rentgenový snímek červené krvinky infikované parazitem (Kredit: Berkeley Lab"s)

Mezinárodní tým lékařů vedený Duongem Socheatem z Národního centra pro kontrolu malárie v kambodžském Phnmon Penhu provedl v Thajsku malou studii, jejíž výsledky zveřejněné předním lékařským časopisem New England Journal of Medicine předznamenávají velké komplikace.

Dr. Duong Socheat

Původce malárie zimnička druhu Plasmodium falciparum začíná vzdorovat účinkům léku artemisinu.  Na vrub tohoto cizopasného prvoka připadá na světě 80% všech případů malárie a plných 90% všech úmrtí, jež si tato choroba každoročně vyžádá. Malárií onemocní na celém světě půl miliardy lidí a milion z nich chorobě podlehne. Oběťmi jsou většinou děti ve věku do pěti let. Lékaři vyvíjejí proti zimničkám vakcíny, ale ty zatím nejsou k dispozici. Také moskytiéry napuštěné insekticidem, které chrání před přenašeči choroby z řad komárů rodu Anopheles, nejsou dostupné pro všechny, kdo by je potřebovali.


Nejúčinnější současný lék proti malárii artemisin pochází pelyňku ročního (Artemisia annua). Staří Číňané využívali tuto bylinu k léčbě horečnatých onemocnění včetně malárie už ve druhém století před naším letopočtem. Součástí moderní západní medicíny se stal artemisin až v 70. letech minulého století, kdy byl izolován z pelyňku v čisté formě. Rostlina produkuje tuto látku jen v některých částech a navíc jen v případech, kdy je vystaven stresu. Proto se dnes pro léčbu malárie využívají především synteticky připravené molekuly artemisinu a jejich modifikované verze.


Světová zdravotnická organizace vydala důrazné doporučení, aby lékaři kombinovali léčbu malárie artemisinem s léčbou dalšími léky. Kombinovaná léčba má snížit riziko vzniku zimniček, které se naučí artemisinu čelit. Navzdory tomu v poslední době začaly kolovat zprávy, že v Kambodži účinnost léčby malárie artemisinem citelně klesá.

Zvětšit obrázek
Listy pelyňku ročního produkují látku, která dosud byla účinná proti všem malarickým kmenům.

Socheat a jeho kolegové se proto rozhodli porovnat výsledky léčby artemisinem u pacientů nakažených malárií v západokambodžském Pailinu s účinností artemisinové léčebné kúry u pacientů z Wang Pha na severozápadě Thajska, kde artemisin zatím ze své síly nic neztratil.
Podezření se potvrdilo.

Zvětšit obrázek
Podle Světové zdravotnické organizace se každoročně infikuje malarií 500 milionů lidí a téměř tři miliony (převážně dětí) na ní zemře. Mapa zobrazuje nejrizikovější oblasti.

 Průběh léčby thajských  a kambodžských nemocných se při nasazení artemisinu  dramaticky lišil. Thajští pacienti se zbavili nebezpečné zimničky v průměru za 48 hodin po podání léku. Zimničky v těle kambodžských nemocných vzdorovaly artemisinu 84 hodin. Navíc se bezmála třetině kambodžských pacientů malárie vrátila. I to je výrazné zhoršení ve srovnání s thajskými kmeny zimničky, které se dokázaly vzpamatovat z artemisinové léčby jen u každého desátého pacienta. 


Lékaři si na artemisinu vysoce cení právě rychlost, s jakou likviduje zimničky v těle nemocného. Při léčbě malárie nebývá času nazbyt, protože choroba ve svých nejtěžších formách dokáže zabít člověka do 24 hodin po nástupu prvních příznaků. Prodloužení léčby u kambodžských nemocných proto považují odborníci za alarmující skutečnost. Parazitovi se tím otevírají další příležitosti k vývoji ještě důkladnější rezistence k artemisinu.


Zvýšenou odolnost kambodžských zimniček k artemisinu potvrdila i nezávislá laboratorní studie, kterou provedl Socheat ve spolupráci s Haraldem Noedlem z university ve Vídni. Ta odhalila, že se rezistence k artemisinu rozšířila ze západu Kambodže do Bangladéše. Pokud je artemisin kombinován s dalším lékem, účinnost si udrží. To je však slabá útěcha. Rezistentní kmeny se již vydaly ze svého kambodžského „rodiště“ do světa. Není to poprvé. V Kambodži v minulosti spatřila světlo světa  řada kmenů zimniček vzdorujících jiným lékům.

 

 

Artemisin již není dostatečně silný k tomu, aby zničil parazita.

Světová zdravotnická organizace zahájila v Kambodži program na likvidaci rezistentních zimniček. Lékaři se snaží, aby se každý člověk nakažený malárii podrobil co nejdříve léčbě a nestal se tak zdrojem infekce pro další lidi. Zároveň je eliminována léčba využívající pouze artemisinu a jeho derivátů. Všichni nemocní by měli dostávat zároveň i lék, který sice léčí mnohem pomaleji, ale zabírá i na zimničky vzdorující artemisinu. Vyhráno však nebude ani v případě úspěchu kampaně.


„Je jen otázkou času, kdy se rezistence k artemisinu vyvine někde jinde. Když už k tomu jednou došlo, může se to kdykoli a kdekoli zopakovat,“ řekl v rozhovoru pro vědecký týdeník Science Harald Noedl. 

Datum: 07.08.2009 12:26
Tisk článku

Související články:

Ifegenia je důmyslná „populační bomba“ proti komárům     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2023)
Víte kterou barvou přitahujete komáry?     Autor: Josef Pazdera (05.02.2022)
Nová hrozba: V jihovýchodní Asii nastupuje supermalárie     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2017)
Na malárii přes dobytek!     Autor: Josef Pazdera (16.01.2017)
Chytala komáry ve Washingtonu a vyděsila myslivce na celém světě     Autor: Josef Pazdera (13.02.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz