Robot PETMAN realistickým modelem vojáka  
Potící se robot s lidskou postavou, pohyby i tělesnou teplotou se brzy stane odolným testovacím modelem pro nové ochranné protichemické obleky. Zastavíme se u chytrých testovacích panáků anebo se brzy dočkáme robotických vojáků lidského vzhledu?

 

Zvětšit obrázek
Koncept PETMANa. Kredit: Boston Dynamics.

Malá společnost Boston Dynamics, která se v roce 1992 odštěpila od MIT, je dnes na světové špičce vývoje pokročilých robotických systémů pro vojenské, ale i vcelku civilní aplikace. Spolupracuje například se slavnou DARPA, americkými vojáky i námořníky a také třeba se Sony Corporation.

Zvětšit obrázek
Čtyřnohý BigDog na procházce. Kredit: Boston Dynamics

Lidé z Boston Dynamics se proslavili především v roce 2005 čtyřnohým robotem BigDog, schopným nést v doprovodu vojáků 50 kg nákladu a přitom se pohybovat rychlostí kolem 5 kilometrů v hodině v zarostlém terénu se sklonem až 45 stupňů. Jejich dalším dítkem je RiSE, dvoukilový robotůtek, který dovede velmi šikovně šplhat po zdech, stromech nebo plotech.

 

Vývojáři Boston Dynamics mají na svědomí i velice zajímavý software DI-Guy, který vytváří realistické lidské osobnosti pro realtimové vizuální simulace. Postavy vytvořené DI-Guy se chovají a pohybují jako živé a není divu, že o ně mají zájem výrobci nejrůznějších vojenských i civilních simulátorů.


Nejnovější produktem vývojových laboratoří Boston Dynamics je pozoruhodný testovací robot PETMAN (čili Protection Ensemble Test Mannequin). Jde o velmi důkladný simulátor lidské chůze, který v Boston Dynamics vyvíjejí na zakázku US Army. Vojáci nutně potřebovali realisticky testovat speciální protichemické obleky a zřejmě se jim nepodařilo přemluvit dostatečný počet lidských dobrovolníků. Morčata a králíci se pohybují poněkud jinak, než lidští příslušníci ozbrojených sil, takže přišla řada na neohrožené testovací roboty.


 

Zvětšit obrázek
Šplhací robůtek RiSE. Kredit: Boston Dynamics.

PETMAN je dvounohý antropomorfní robot, velikostí a tvarem velmi věrně napodobující postavu průměrného vojáka US Army. Dokáže normálně jít po pohyblivém pásu, plížit se po zemi, dělat rozcvičku a snad i salutovat svým nadřízeným. Když do něj strčíte, tak zakolísá a pak většinou udrží rovnováhu. Na rozdíl od běžného vojáka ale při tom všem může být vystaven plnému zásahu těmi nejošklivějšími chemickými zbraněmi.

Zvětšit obrázek
Simulátor s DI-Guy software pro bezpečný nácvik dialogu v Afghánistánu. Kredit: Boston Dynamics.

Na výslovné přání US Army PETMAN dokonce provozuje vlastní fyziologii. Má lidskou tělesnou teplotu, dýchá a ke všemu se i potí. Nakonec je vlastně poměrně obtížné říct, čím se liší od lidských vojáků.

 

Algoritmus chůze a mechanické systémy PETMANa jsou odvozené od čtyřnohého robota BigDoga. I PETMAN využívá hydraulické ovládání článkovaných končetin, které jsou vybavené prvky schopnými absorbovat prudký náraz nebo výbuch. Robota řídí zabudovaný počítač, který spolupracuje s početnými senzory a s vnitřními monitorovacími systémy. Po 13 měsíčním vývoji PETMANa bude následovat zhruba rok a půl výroby, instalací a ověřování funkčnosti jednotlivých systémů. Pokud vše proběhne podle očekávání, tak by se US Army měla dočkat svého testovacího robota někdy na konci roku 2011.


PETMAN je natolik věrnou kopií vojáka, že se neodbytně vkrádá myšlenka na jeho aplikaci v reálném boji. Podobní roboti asi ani v blízké budoucnosti nebudou patřit mezi nejlevnější hračky, na druhou stranu by ale bylo mnohem méně tragické vozit z bojišť rozbité roboty namísto rakví a nosítek s lidskými jednotkami.

Zvětšit obrázek
Budoucí mírová operace? Kredit: FreeRepublic.

Dvounozí roboti nejspíš v mnoha ohledech nejsou úplně praktičtí, lze ale tušit, že lidští velitelé budou raději pracovat s lidsky vyhlížejícími stroji. Vzhledem k dlouhodobým trendům v koncepcích futuristického válečnictví, které očividně dávají přednost minimalizaci lidských ztrát, se možná prvních antropomorfních bojových robotů dočkáme dřív, než by kdo čekal.


Prameny:

Boston Dynamics 27. 4. 2010, Wikipedia (Boston Dynamics)


Dětské krůčky prototypu PETMANa

 

 

Velký pes následuje svého lidského vůdce. Žádného operátora nepotřebuje.

 

 

Maly pes


 

Datum: 02.05.2010 11:15
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz