Solární kartáčky bez pasty  
Zubní kartáček, jak jej známe dnes, je přisuzován Číňanům, kteří do bambusové nebo kostěné rukojeti vkládali štětiny divokého kance již kolem roku 1500. Od té doby neprodělala tato nedlouhá tyčinka s chvostkem chlupů na konci příliš mnoho dizajnových změn. O to více jich však prodělala nezbytná součást kartáčku, pasta.


 

Zvětšit obrázek
Na kanadském trhu se cena kartáčku v přepočtu pohybuje okolo 500 Kč.

Kunio Komiyama z University of Saskatchewan přichází po řadě úspěchů v praktickém výzkumu s další novinkou, solárním kartáčkem fungujícím bez zubní pasty. Prototyp a první generace byla sice zkoušena již před patnácti lety, ale Soladey-J3X nabízí úplně nový princip, dizajn i komfort. Při bázi kartáčku v rukojeti je integrován solární článek o velikosti a výkonu, který známe např. z běžných kalkulaček. Zde je generován tok elektronů, které jsou přenášeny do čistící hlavy kartáčku a do úst, kde reagují s kyselinami běžně obsaženými v ústní dutině. Na základě těchto reakcí bude podle Komiyama rozložen jak zubní plak tak baterie způsobující možné záněty v dutině ústní. To se již potvrdilo v testech s bakteriálními kulturami. „Ve velmi krátkém časovém horizontu přejde tento prototyp do rozsáhlého praktického testování.“ slibuje Komiyama, jehož vynález vyhrál první cenu na Světové výroční konferenci dentistů, které se uskutečnila minulý měsíc v Dubaji.

 

     

 

Účinnost solárního zubního kartáčku budou nyní testovat dobrovolníci z řad studentů.




Doplněk redakce:


V ústní dutině anaerobní bakterie tvoří organické kyseliny, které se pak podílejí na vzniku a zhoršení zánětu dásní a parodontózy. Světlo, nebo elektrická indukce uvolňuje valenční elektrony z vlhkého povrchu polovodiče oxidu titaničitého (TiO2) a tyto organické kyseliny neutralizují. Protože povrch zubu je záporně nabitý a celkový náboj zubního kamene je kladný, elektrostatická přitažlivost pak přispívá k přilnavosti usazenin. Přísun elektronů změní polaritu zubního kamene a tuto vazbu naruší.


Uvolňování elektronů z hlavice kartáčku v kombinaci s mechanickým čištěním by tedy, v porovnání s klasickými kartáčky, mělo nejenom lépe odstraňovat nebezpečné povlaky ze zubů, ale i neutralizovat bakteriální organické kyseliny. Některé výzkumy dokonce naznačují, že tento proces má přímo antibakteriální účinky, čili mikroorganizmy ničí.


Takto se účinnost kartáčku dá pochopit na základě popisu v evidenci přihlášených klinických testů, zveřejněných na stránce amerického Národního ústavu zdraví (U.S. National Institutes of Health). Oxid titaničitý je látka známá pod názvem titanová běloba a běžně se dodává v podobě jemného prášku například do zubních past, na barvení potravin, léků (tablet), do kosmetiky, takže jeho zdravotní nezávadnost musela být mnohokrát prokazována. TiO2 se díky vysokému redoxnímu potenciálu a schopnosti oxidovat i organický materiál používá jako příměs do technických barev a jimi upravené povrchy pak mají určité antibakteriální a samočistící schopnosti. Oxid titaničitý je složkou aktivní vrstvy některých typů solárních článků a sem pravděpodobně sahají kořeny nápadu Kunia Komiyamy využít tuto látku do zubního kartáčku, kterého čistící schopnosti aktivuje sluneční záření.



Pramen: CNBETA



 

Reklamní video:

 

 

Autor: Jiří Mach
Datum: 21.08.2010 09:07
Tisk článku

Související články:

Katalyzátor aktivovaný světlem desinfikuje i ve tmě     Autor: Josef Pazdera (29.01.2010)
I malé chyby...     Autor: Jana Kozáková (27.01.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz