O výsledcích voleb v USA bude spolurozhodovat postoj ke změně klimatu  
Zhruba za tři týdny (2. listopadu) proběhnou v USA volby celé Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a většiny guvernérů. Míchat kartami bude zřejmě klima. Předvolební atmosféra se nese v mrazivém duchu proti klimatickým oteplovačům.

Demokraté ovládají prozatím jak Bílý dům, tak Sněmovnu reprezentantů, ale i Senát. Recese ekonomiky, vyšší nezaměstnanost než slíbil Obama a podpora boje s globálním oteplováním se začínají setkávat s nevolí ekonomů i prostých občanů. Barometrem přání voličů a možná i předzvěstí blížících se změn, jsou postoje politiků, kteří mají šanci uspět. Z analýzy provedené nestranným časopisem National Journal vyplynulo, že devatenáct z jednadvaceti vážných republikánských kandidátů do Senátu věří, že závěry vědy o změně klimatu jsou nepřesvědčivé a nebo dokonce, že jsou to nesmysly. Širší rozbor uveřejněný levicovějším médiem Wonk Room se ve svých závěrech prakticky neliší. Podle něj 31 z 37 republikánských kandidátů  do Senátu, včetně devíti z deseti stávajících senátorů v nedávné době tuto vědu kritizovali. Pět ze zbývajících šesti proti závěrům klimatického panelu (IPCC) tvrdě a dlouhodobě aktivně vystupuje.

All Gore, demokratický politik, který podpořil kandidaturu Barracka Obamy na prezidenta. Společně s Mezivládním panelem pro klimatické změny (IPCC) je držitelem Nobelovy ceny míru za rok 2007

Experti odhadují, že pokud ve Sněmovně reprezentantů nebo v Senátu, zvítězí republikáni, klimatologům bude doporučeno aby znovu posoudili všechny dopady a správnosti dosavadních závěrů ve smyslu globálního oteplování. Naznačuje to postoj republikána Darrella Issa, který je ve výboru dohlížejícím na vládní reformy. Slíbil vrátit klimatologii její kredit. Jiný člen Senátu a dlouhodobý klima-skeptik James Inhofe (republikán za stát Oklahoma) zase slibuje, že pokud republikáni získají ve volbách důvěru a kontrolu nad křeslem pro životní prostředí, využije příležitosti a přinutí klima-vědce k odpovědnosti a zajistí jejich výslechy před senátním výborem.
Vůdci demokratů mají tak trochu máslo na hlavě. V roce 2009 se tehdy postarali aby Sněmovna hlasovala  “pro klimaticky”. Teď se jim to zřejmě vymstí a republikánští kandidáti na tom staví svou kampaň. Argumentují například tím, že zavedením daní na dopravu a energie přijde jen ve státě Ohio o práci 100 000 lidí.

Ozývají se hlasy, že používat klimavědu k sestřelení svých politických odpůrců není dobrá zpráva pro budoucnost a že by se téma přírodních zdrojů s ohledem na měnící se klima mělo řešit až po volbách. Jen naivkové ale věří, že by rivalové, kterým jde o všechno, nechali tuto kartu v rukávu. 

Dalším bodem sporu je kupčení s emisními kvótami, jež dovolují znečišťovatelům si na uhlíkovém trhu koupit co potřebují. Očekává se, že demokraté prosazující tyto zákony půjdou od vesla. Pro republikány není celoplošné pojetí přijatelné a řídí se heslem, že otázky znečišťování jsou místní záležitostí a rozhodovat by si o nich měli ti, jichž se to týká.


Věda byla zatažena do politikaření a to není dobré znamení. Otázkou je, jestli si za to klimatologové nemohou tak trochu sami. 

Datum: 14.10.2010 21:08
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz