JetLev  
Výška letu až 10 metrů, rychlost 35 kilometrů za hodinu.


Také vám někdy přišlo na mysl, jak věci z pohádek se rychle stávají realitou a že pomalu už nebude o čem snít? Raymond Li nyní proměnil ve skutečnost něco, co připomíná létající koště. Nazval to Jeho JetLev a v USA se na pultech ochodů má objevit již příští měsíc. Je to jakýsi hybrid vodního skůtru a létacího stroje. Pohon "letce" zajišťují dvě vodní trysky. Délka hadice dovoluje pilotovi stoupat až do výše 10 metrů nad hladinu. Maximální rychlost letu je 35 kilometrů za hodinu.


Li o svém produktu říká: “Je to výsledek deseti let tvrdé práce, kdy si o vás každý myslí, že jste blázen. Bylo těžké získat kapitál pro zhotovení prototypu, najít partnery i místo pro testování.”
Zpočátku se Li potýkal s problémem bezpečnosti a dostatečného výkonu. Nakonec vše vyřešilo doprovodné plavidlo, které je lehké a jehož poměr výkonu k hmotnosti má třikrát lepší parametry, než jakých dosahují nejvýkonnější stíhačky. O principu zařízení Li říká: „Zeptejte se hasičů, ti to znají nejlépe.“
Nadšenci, kteří si Liovu hračku již vyzkoušeli, oceňují jak snadno se dá řídit. Voda je prakticky nestlačitelná a tak lze ručním řízením snadno regulovat její průtok tryskami a rychle korigovat směr i rychlost pohybu.
Pokud vás  JetLev zaujal, můžete se na jeho předvedení dojet podívat do Německa. Tento týden bude předveden na výstavě Boot Dusseldorf. Pokud si s sebou vezmete 129 000 Euro, může být váš.
Zda budou  JetLev využívat také záchranáři, jak Li doufá, nebo zůstane jen u hračky ke kratochvíli, ukáže budoucnost.

 


 


Další, dnes již klasická, létající košťata:

http://www.youtube.com/watch?v=7xF2JPQa9RY

Datum: 01.02.2011 11:23
Tisk článku

Související články:

Jak svítí hodinky     Autor: Jan Turoň (22.02.2017)
Inteligentní paruka naviguje pomocí GPS     Autor: Josef Pazdera (29.11.2013)
Levný kapesní přístroj na koukání skrz zeď     Autor: Josef Pazdera (01.07.2013)
WiSee - nová technologie čtení našich gest     Autor: Josef Pazdera (05.06.2013)
Kritické momenty kosmonautiky díly 11 – 14     Autor: Ondřej Šamárek (14.12.2012)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz