Němečtí aktivisté přitvrdili  
Přívrženci správného přístupu k přírodě uspořádali v uplynulém týdnu řadu akcí. Jednou z nich byl jakýsi "happening" na experimentálních pozemcích, na nichž se testují geneticky modifikované plodiny.

 

Zvětšit obrázek
Cyanofycin je kopolymer kyseliny asparagové a argininu. Není to látka neznámá ani nepřirozená. Známe ji již od roku 1887 a je součástí buněk většiny sinic a některých bakterií, kterým slouží jako zásobárna dusíku. S cyanofycinem se uvažuje jako slibnou látkou ve farmaceutickém průmyslu i jako polymerem nahrazujícím některé plastické hmoty.

Vlastně pěstovaly, protože 9. července komando zakuklenců na severu Německa, nedaleko Rostoku u osady Gross Lüsewitz,  přemohlo pepřovým sprejem hlídače a zlikvidovalo pozemky s rostlinami brambor a pšenicí. Obilnina se provinila genem navíc, který ji měl chránit proti houbovým chorobám. Rostliny bramboru zase obsahovaly cyanofycin, s nímž se uvažuje jako látkou nahrazující a vylepšující plasty. Paradoxně tak vzala za své snaha přípravit organické, levnější a biodegradabilní plastické hmoty a osivo, které není třeba stříkat rakovinotvornými fungicidy.

Zvětšit obrázek
Testovací políčko u Gross Lüsewitz, po návštěvě aktivistů. (Kredit: Spolkové ministerstvo pro vzdělávání a výzkum, Německo).

O dva dny později se aktivizovalo i na pozemcích v Sasko-Anhaltsku. Tam zlobě přívrženců organického způsobu hospodaření kromě brambor neunikla kukuřice odolnější proti škůdcům. Kromě práce výzkumníků, která tím přišla vniveč, tato kratochvíle stála daňové poplatníky v přepočtu zhruba šest milionů korun. Šlo totiž  především o státní výzkum. Oslepení hlídači nikoho nepoznali a nikdo nebyl zatčen ani potrestán. Mluvčí Strany zelených se nechala slyšet, že akci neschvaluje, ale rozumí ji.


Pokud se nám podaří získat další informace, článek doplníme.


  __________________________________________________________
Komentář Tomáše Krčka
Na rozdíl od většiny čtenářů Osla žiji v Německu už více než třicet let a tak mne při čtení článku nenapadají odvádění debaty na současnému českému režimu milé pole, nýbrž kromě bezmocné zuřivosti nad současným stavem Německa, kterou článek evokoval, se točí mé myšlenky kolem příčin současného stavu, které by mohlo (i když tomu nevěřím) být poučné pro vlast mého mateřského jazyka. Vše, co se děje v ČR má jisté zpoždění za stavem, který v Německu už dávno je, protože „nejlepší z nás“ vždy jen „opisovali“ a kopírovali cizí mustry. Někteří jsou k tomu povinováni „vděkem“, někteří jsou zcela zřetelně na výplatních listinách institucí, které mají zájem o ovlivnění orientace české – nejen ekonomické a technologické – politiky.

Co se to tedy v tom Německu děje? Současný stav má mnoho příčin, všimnu si jen pár, které považuji za nejvíce relevantní. V prvé řadě je to vliv medií. Dračí setba neustálé hysterizující masáže na všech úrovních a ve všech druzích mediálního působení nese dnes výsledky. A ta nikdy nekončí, naopak se stupňuje. Ne, že by lid „sežral“ vše, jak se mu podává, jde především o techniku ovlivňování. Jde o zavedení tzv. „signálních slov“, která pak už dále konají svou práci. Jsou totiž orientovaná na ty vrsrvy, které nechtějí nic moc pořádně vědět, především proto, že tomu nerozumí, ale protože jsou vůči mnohým skutečnostem kriticky naladěni, jsou nutkáni svým pocitem nutnosti positivní změny „konat dobro“. Lidé se za normálních okolností nepokoušejí pohlédnou za kulisy, protože k tomu nemají dostatek času a příležitostí a především informací, protože ty jsou „v majetku medií“. Kruh se uzavírá, nejen nekritický prosťáček, ale i kritický duch je vláčen tam, kde ti, kteří ovládají media, předem určili. Tak je to v principu, na vysvětlování detailů této techniky ovládání zde není místo ani čas.

Jiná věc je působení celého pedagogického systému, který je doslova od školek infiltrován hlavními „zelenými“ myšlenkami. Boj proti atomovým elektrárnám, klimakatastrofě (dnes již klimatickým změnám), „chemii“ jako celku, a samozřejmě „genetickým manipulacím“, i když zanedbatelné minimum z ovlivňovaných a kupodivu i ovlivňujících o materii vůbec něco ví. A co hlavního – nechce vědět. Zjevené „pravdy“ musí být jednoduché, aby jim rozuměl každý a aby nevyvolávaly rozkladných otázek. Ale i tato eventualita je pokryta – k tomu účelu je připraven termín „spiklenecká teorie“. Do této kategorie spadá vše, co „naši pravdu“ podrývá nepatřičnými otázkami. Zaměření na mládež různými formami působení není nic nového. Kterékoliv církve vědí, jak velmi úspěšná je realizace naučení „...nechte maličkých přijíti ke mně...“.

Za těchto rámcových okolností se není možné divit tomu, jak daleko to v Německu došlo. A to již nemluvím o infiltraci hlavních „lidových stran“ SPD, CDU/CSU. Nemusí se jednat o zelené aktivisty, zde stačí prostá korupce – kromě faktu, že mediální masáž působí taky na ně. Přizpůsobují se pak jen trendům, aby využily rovněž účinky mediálních kampaní. Nezapomeňme, že jde o ovlivňování mas a ne o relativně malou skupinu „popíračů“, kteří svým počtem nemohou ovlivnit volební preference. Je chybné se utěšovat vysokou formální vzdělaností – volost, čili neschopnost dávat věci do souvislostí – prostupuje všemi vrstvami společnosti. Právě humanisticky vzdělaní lidé poskytují nejlepší příklad, jak na ně působí katastrofická, antitechnologická a antitechnická propaganda. Ale ani mezi přírodovědci není situace o mnoho lepší.
Všichni tito „poctiví ovčané“ chtějí konat dobro. Absolutní dobro dle idiotských obrázků "Strážních věží". O menším zlu nikdy neslyšeli.

 

Datum: 16.07.2011 09:55
Tisk článku

Související články:

Pouze je značte     Autor: Josef Pazdera (06.10.2011)
Hrozí Evropě nedostatek krmiv?     Autor: Jaroslav Petr (12.10.2007)
Francouzský soud osvobodil aktivisty ničící GMO     Autor: Jaroslav Petr (12.12.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz