Hormonální antikoncepce ovlivňuje partnerské vztahy  
Antikoncepční pilulka sabotuje partnerský sex. A zároveň prospívá spokojenosti v dlouhodobém vztahu. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost.

 

Zvětšit obrázek
Ne vždy je početí žádoucí. Kredit: Wikimedia Commons.

 

Craig Roberts. Kredit: C. Roberts, University of Stirling.

Rozverné laboratorní experimenty už delší dobu ukazují, že ženy na hormonální antikoncepci preferují jiné muže, než kdyby svá vajíčky chemicky nehlídaly. Důvod je velmi prostý, u lidských žen se během menstruačního cyklu vlivem hormonální magie mění názor na vhodného muže. Řečeno s jistou nadsázkou, plodná žena s nastartovaným vajíčkem chce neurvalého gangstera, zatímco ve zbytku menstruačního cyklu stojí spíše o sympatického ňoumu, který se dobře postará o rodinu. Prozíraví partneři si jistě pečlivě vedou záznamy a mohou své chování vůči partnerce v kritické dny příslušným směrem upravit, i když to samozřejmě nebývá snadné. Antikoncepční hormony do této prastaré hry zasahují a podle všeho mění pocity žen i mužů v partnerských vztazích, alespoň v laboratorních podmínkách. Jak to ale vypadá v reálném světě?

 

Skutečnou moc hormonální antikoncepce v reálných vztazích nedávno prozkoumal Craig Roberts ze skotské University of Stirling, jehož kolegy byli mimo jiné i Kateřina Klapilová a Jan Havlíček z Univerzity Karlovy. Během výzkumu sledovali celkem 2519 žen, s minimálně jedním dítětem a s průměrným věkem 37,7 let, které pocházely z USA (1220), Česka a Slovenska (999), Velké Británie (159), Kanady (98) a dalších zemí (43). V době formování vztahu s otcem prvního dítěte 1005 z nich užívalo pilulky s kombinovanou hormonální antikoncepcí (estrogen + progestin), zatímco 1514 nepoužívalo žádnou formu antikoncepce. Ženy byly k online spolupráci získány osobními kontakty, reklamou na webových stránkách týkajících se těhotenství a rodičovství a na sociálních sítích. Badatelé pak prostřednictvím dotazníků zjišťovali, jak je otec prvního dítěte uspokojoval v sexu a jak v ostatních ohledech.

 

 

Zvětšit obrázek
Zázračné pilulky. Kredit: Ceridwen.

Výsledky prozrazují, že ženy používající hormonální antikoncepci považují své partnery za méně atraktivní a jsou méně uspokojené sexem. Jejich nespokojenost se navíc časem stupňuje a pokud dojde k rozchodu, tak je to častěji právě žena, kdo v takovém případě odchází.

Zvětšit obrázek
Jan Havlíček, Univerzita Karlova.

Neméně zajímavá je ale i druhá strana mince. Ženy pod antikoncepcí jsou spokojenější v záležitostech mimo sex, jejich vztahy jsou delší a rozpadají se méně často. Jinak řečeno, hormonální antikoncepce ovlivňuje reálné vztahy stejně jako dobrovolníky v laboratoři. Jde samozřejmě o subtilní rozdíly, které u jednotlivých lidí nemusejí být příliš výrazné, ve velkém souboru dat jsou ale vidět.

 

Podle autorů studie je nanejvýš pravděpodobné, že biologický mechanismus nezamýšleného působení jinak rozhodně blahodárné antikoncepce funguje prostřednictvím hormonů, i když detaily nejsou zatím nejsou příliš jasné. Ženy užívající antikoncepční hormony jsou vlastně permanentně těhotné a podle toho se i chovají. Jejich partneři ale tím pádem nebývají ideálními milenci a proto jim hrozí ženina nevěra.

 

Tahle antikoncepce chování žen příliš nezmění.

Jak je vidět, masové užívání antikoncepce může mimo jiné měnit charakter partnerských vztahů a tím i život lidí v opravdu velkém měřítku. Těžko říct, jestli k lepšímu anebo k horšímu, je to ale každopádně nová situace, se kterou bychom měli počítat.

 

Prameny: LiveScience 11.10. 2011, Proceedings of the Royal Society B online 11.10. 2011, Wikipedia (Combined oral contraceptive pill).


_____________________________________________________________________

Poznámka redakce: Program přednášek: "Biologické čtvrtky ve Viničné" zimní semestr 2011
Ke stažení :ZDE Těm, kteří to mají do Prahy poněkud z ruky sdělujeme, že pokud to bude v našich silách, budou audio záznamy ke stažení na Oslovi v rubrice audio.

Datum: 20.10.2011
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz