Kopimismus  
Švédský stát, který je konstituční monarchií s parlamentní demokracií, uznal 5. ledna 2012 kopimismus jako novou víru. Vyznavači tohoto náboženství si říkají kopimisté, kopírování a sdílení informací považují za posvátné.

 

Isak Gerson, filosof a zakladatel kopimismu

V preambuli nového náboženství se praví, že jde o systém víry s rituály. Kopimismus (švédsky kopimistsamfundet) je dobročinné hnutí, jehož vyznavači věří, že na informaci je nejkrásnější to, že existuje, a že ji lze sdílet a šířit. Kopírování informace je projevem uznání a vy jím činíte dobro pro druhé. Kopimismus se řídí podobnými zásadami, jako jsou křesťanská přikázání. K jeho zásadám patří:


- Všechny poznatky jsou pro všechny.
- Touha po znalostech je posvátná.
- Šíření znalostí je posvátné.
- Zákon kopírování je posvátný.


Církev založil devatenáctiletý student filosofie Isak Gerson a švédský úřad pro finanční a správní záležitosti ("Kammarkollegiet") po dvou neúspěšných pokusech uznal pátého ledna toto hnutí za právoplatnou církev. Podmínkou je, aby činnost nepřekročila hranice legálního sdílení a šíření souborů.

 

Na svých stránkách kopimisté uvádějí, že nejsou vírou v bohy a nadpřirozené jevy, ale že posvátná je pro ně komunikace. Jejich cílem je, aby všichni lidé měli přístup ke všem vyprodukovaným informacím, neboť pouze to podporuje a umožňuje rozkvět znalostí lidstva.

Zvětšit obrázek
Symbolem kopimismu je pyramida s písmenem K. Šíří se světem, vyznavači a sympatizanti jej umísťují na své stránky a blogy jako výraz výzvy k volnému kopírování všech uvedených informací. Tento symbol je rovněž všem dovoleno šířit a libovolně modifikovat.

Zásadou je snaha o mírové soužití bez pronásledování, utlačování, hrozeb a obtěžování.
Obdobou zachování zpovědního tajemství je požadavek absolutní mlčenlivosti o dění v chrámu kopimismu. Posvátné je individuální vykonávání pastorační činnosti a komunikace v tomto směru musí být respektována. A protože je posvátná, je její sledování a odposlouchávání podle švédského práva nedotknutelné. Kopírování je naopak základem víry a věřící jsou vyzýváni k jeho praktikování. Proto je symbolem víry pyramida s písmenem K, posvátné jsou kombinace kláves ctrl c a ctrl v. Proti těm, kteří svou politickou moc uplatňují prostřednictvím omezování života a lidské svobody hnutí vyzývá své členy k semknutí a společnému čelení nenávisti a agresi. K tomu:

- Kopírujte, stahujte, přesouvejte!
- Veškeré vědomosti všem!
- Informační technologie nesmí být oklešťovány zákony.

 

Prohlášení Isaka Gersona:

 


Zatímco snaha o založení církve hudby, jejíž krédem mělo být  -  náš Bůh je Hudba, modlitbou je zpěv, koncert náboženský obřad, cédéčka předmety uctívání a pozdravem "hudba s vámi ",  na uznání úředních institucí ještě nedosáhla, náboženství kopimismus se stal realitou. I když se právo vztahuje jen na území švédského státu, internetem se jeho myšlenky a počet sympatizantů již třetí den šíří jako lavina. A to přesto, že být členem této církve mimo území Švédska, žádnou výhodu nepřináší. Od případného postihu za šíření nelegálního obsahu je tato víra před světskými paragrafy neochrání.

 

Datum: 08.01.2012 13:18
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz