Inteligence rostlin  
Inteligenci přisuzujeme jenom vyšším živočichům. Dá se ale přisoudit i rostlinám? Jak se projevuje? Jak dokážou komunikovat mezi sebou navzájem, interagovat s okolním světem a třeba i s námi?

 

Zvětšit obrázek
Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc., v akci. Zdroj: Sisyfos

Jsou rostliny jen "živé věci", nebo osobité inteligentní bytosti? Moderní věda soustavně studuje mechanismy jejich komunikace a vnímání nejrůznějších signálů. Těch vnitřních, jimiž řídí život svých buněk ve prospěch celého organismu, i těch vnějších, jimiž reagují na podněty okolního prostředí. Klade si otázky o povaze jejich "inteligence", možnostech existence jejich "nervového systému", o nástrojích, s jejichž pomocí rostliny vidí, slyší, hmatají, očichávají či ochutnávají svět pro ně přátelský i nepřátelský. Analyzuje signalizaci chemickou i fyzikální, zkoumá podstatu jejich reakcí na stresy či škůdce. A snaží se získané poznatky využít ve prospěch lidstva i budoucího světa, mimo jiné vytvářením rostlin kvalitativně nových.

Zvětšit obrázek
Rosliny vytvořily blízké spojenectví s mnoha druhy říše živočichů. Příkladem je akácie, která mravencům nabízí domov a potravu a ti ji na oplátku ochraňují. Kredit: Santa Rosa National Park

 

Jestli Vás toto téma zajímá, případně byste se rádi zapojili do diskuse se známým botanikem, který interakce rostlin mezi sebou navzájem a s okolím dlouhá léta zkoumá, zkuste si dnes v podvečer najít čas na přednášku Inteligence rostlin profesora Zdeňka Opatrného z Katedry experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 

Přednášku pořádá Český klub skeptiků Sisyfos dnes, 18. 1. 2012, v 17:00 hod, v budově Akademie věd ČR, místnosti 206 na Národní třídě 3, Praha 1.

 

Jestli máte do Prahy daleko nebo vám brání časové důvody, nic není ztraceno. Přednášku v přímém přenosu bude na této webové stránce přenášet on-line i televizní stanice ČT24.

 

Přednášku je možné zhlédnout i nyní, po jejím odvysílání. Byla zařazena do archivu České televize a je dostupná na této stránce.

Autor: Redakce
Datum: 18.01.2012 12:22
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz