Nadsvětelnou rychlost neutrin má na svědomí špatně zapojený kabel  
Vědci přišli na možnou chybu v experimentu OPERA.


Loni se o největší senzaci ve světě vědy bezpochyby postarala neutrina. Konkrétně ta, která v rámci projektu OPERA (čili Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) prolétala Zemí mezi švýcarským CERNem a italskou laboratoří v pohoří Gran Sasso. V září vědci oznámili světu, že podle jejich pečlivě kontrolovaných měření tyto těžko polapitelné a co se klidové hmotnosti týče téměř nehmotné neutrální částice na vzdálenost 732 kilometrů překračují doposud limitní rychlost světla o 60 nanosekund. Zpráva se stala mediálním trhákem, na Oslu jsme se mu věnovali zde a podrobněji zde.

 

Podle zprávy, kterou zveřejnil Edwin Cartlidge na důvěryhodné stránce ScienceInsider „se zdá, že výsledek nadsvětelné rychlosti neutrin, které loni v září zveřejnil mezinárodní tým projektu OPERA, způsobila chyba. Na vině bylo pravděpodobně špatné spojení mezi jednotkou GPS a počítačem.“ 


Zlomyslným raráškem prý byl optický kabel propojující GPS přijímač nezbytný pro určení přesného času příletu neutrin s příslušnou elektronickou kartou v počítači. Po opravě vědci zjistili, „že údaje přicházejí o 60 nanosekund dříve, než se předpokládalo.“ A to je právě ten rozdíl, o který by neutrina podle dosavadních výsledků OPERY předběhla fotony, kdyby spolu letěly po stejné trase. Učitelé tedy nadále s klidným svědomím mohou svým žákům tvrdit, že rychlost světla je limitní.

Hlavním cílem experimentu OPERA je pozorování oscilace mionového neutrina na tauonové, a ten se mu podařilo dosáhnout. Měření rychlosti neutrin je součástí pokusů. Zveřejnění výsledků, které naznačovaly, že neutrina se pohybují nadsvětelnou rychlostí, vzedmulo vlnu skeptických postojů. Na výroční schůzi Americké asociace pro vědecký pokrok (American Association for the Advancement of Science, zkratka AAAS), na jejíž stránce se objevila i nynější zpráva, ředitel CERNu Sergio Bertolucci vyjádřil své pochybnosti. S dávkou humoru a otevřenosti převratný objev komentoval slovy: "Jen stěží tomu věřím, protože v Itálii nic nedorazí v předstihu. "


V souvislosti s novou informací CERN vydal následující první stručné oficiální stanovisko (volný překlad):

"Tým projektu OPERA při opakovaném prověřování měření rychlosti neutrin zjistil dva problémy, které by mohly významně ovlivnit zveřejněný výsledek. První z nich se týká oscilátoru používaného k tvorbě časových značek pro synchronizaci GPS. Druhý se vztahuje k připojení optického vlákna privádějícího externí GPS signál k řídícím hodinám.

Každý z těchto dvou problémů může čas příletu neutrin ovlivnit jinak (navzájem opačně). Pokračujeme ve zkoumání, abychom jednoznačně kvantifikovali jejich vliv na pozorované výsledky a připravujeme se na nová měření rychlosti neutrin, jakmile v roce 2012 budou k dispozici nové dávky paprsků. Vědecké výbory a agentury budou mít brzy k dispozici podrobnou zprávu o výše uvedené prověrce výsledků."



Autor: Redakce
Datum: 23.02.2012 06:33
Tisk článku

Související články:

Mohly by lesy sloužit jako živé detektory neutrin?     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2024)
IceCube ulovila vysokoenergetická neutrina Mléčné dráhy     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2023)
Finální výsledky experimentu STEREO pohřbily sterilní neutrino     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2023)
Sterilní neutrino, prosím opět na scénu!     Autor: Dagmar Gregorová (19.06.2022)
Největší narušení kombinované CP symetrie     Autor: Vladimír Wagner (02.04.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz