Omega-3 mastné kyseliny srdci v relaxaci nepomáhají  
Nejméně tři desítky let jsou mastným kyselinám připisovány léčivé účinky a za ty nejvhodnější na srdce jsou považovány ty živočišného původu. Pro jejich nevyslovitelné chemické názvy je známe jen pod zkratkami EPA a DHA. V rozporu s všeobecným míněním u nich ale vědci předpokládaný léčebný efekt na ochabující srdce nepotvrdili.


 

Zvětšit obrázek
Zkratku EPA v poslední době spojujeme s institucí kladoucí si za cíl ochranu prostředí (Environmental Protection Agency), která se snaží zavést v USA regulaci transgenních plodin. Medicína ale touto zkratkou označuje kyselinu s nevislovitelným názvem „eikosapentaenová“. Je hojná v mořských rybách chladných vod, například v lososech, makrelách, pstruzích a tuňácích

Zhruba třicet let se má za to, že omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku, včetně eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), účinkují jak v prevenci infarktu, tak i mrtvice mozkové a že léčí mnohé z dalších neduhů kardiaků. Svého času bylo na toto téma tolik publikací, že sdružení odborníků na choroby srdce (American Heart Association) doporučilo brát rybí olej preventivně a mají tak činit jak ti, kteří si s kardiovaskulárními chorobami již něco začali, tak i zcela zdraví jedinci. Doporučení bylo přijato i přesto, že mechanismus, který by za žádoucími účinky omega-3 kyselin měl stát, znám není.

Zvětšit obrázek
DHA - kyselina dokosahexaenová, jedna z omega-3 nenasycených mastných kyselin živočišného původu. Spolu s EPA je řazena mezi ty zdravotně nejúčinnější. Vědci z Pen State College ale ani jednu ve svém hodnocení jejích účinků nikterak nešetřili.

Čtyři hloubavci z Penn State College of Medicine si vzali do hlavy, že účinek omega-3 mastných kyselin prověří. Jeden z parametrů, kde se prospěšnost EPA a DHA automaticky předpokládá, je zlepšování srdeční diastolické dysfunkce. S touto radostí stáří se setká hodně z nás. Například při ischemii myokardu, komplikacích s chlopněmi po chřipce, a nebo stanou-li se z nás hypertonici. 
Není to nic, co lze závidět. Komora se při nezvýšeném tlaku v levé síni špatně plní a tak srdce nezajišťuje dostatečný tepový objem. Zprvu se to projevuje jen tak, že se nám při námaze těžce dýchá. Později se přidává dušnost klidová s otokem plic, což je následek aktivace kompenzačních  mechanismů, které zvyšují plicní žilní tlak. Statistika praví, že diastolické dysfunkce levé komory je příčinou srdečního selhání ve 30 - 40 % všech případů.

 

Pokus pensylvánských výzkumníků spočíval v ověření, zda každodenní přídavek omega-3 kyselin se na zlepšení stavu srdce s náběhem na diastolickou dysfunkci skutečně nějak projeví. Ani po třech měsících se ale žádného léčebného efektu nedobrali. Do závěru odborného sdělení tak napsali větu: „Doplněk omega-3 mastných kyselin starším osobám srdeční diastolickou funkci nezlepšuje.“ Mezi kardiology a odborníky na dietetiku to způsobilo značné rozpaky a autoři byli pozváni, aby o své práci referovali na odborné konferenci zaměřené na experimentální biologii, která se právě koná v San Diegu. Zhruba čtrnáct tisíc účastníků akce si včera vyslechlo podrobnosti pokusu. Nešlo v něm o nikterak velký soubor pacientů, pouze jedenáct osob. O to lepší byl ale jejich výběr. Téměř polovinu tvořily ženy a všichni byli „zdraví pacienti“, u nichž se začínaly projevovat příznaky stárnutí doprovázené počínajícím diastolickým selháváním. Jejich věkový průměr byl 66 let, měli sníženou poddajnost srdečních stěn a ztížené plnění levé komory během diastoly s takzvaným poklesem rychlosti relaxace. Jejich slábnoucí srdce se začínalo projevovat příznaky dušnosti a únavou při fyzické aktivitě, typickými známkami, které často bývají předzvěstí srdečního selhání. Problémy spojené s diastolickou dysfunkcí patří v USA k těm nejčastějším a také nejnákladnějším zdravotním komplikacím. Odhaduje se, že daňové poplatníky přijdou na desítky miliard dolarů.

 

Zvětšit obrázek
V byznysu s přípravky a potravinovými doplňky na bázi EPA a DHA se točí miliardy. Závěry buřičů z Pen State se v příbalových letáčcích asi hned tak neobjeví.

 

Zvětšit obrázek
Zhaohui Gao je první z autorů, kteří omega-3 kyseliny připravili o velkou část jejich léčebných schopností. Na obrázku vyšetřuje jednoho z dobrovolníků účastnícího se pokusu. Credit: Darrell Peterson, Penn State College of Medicine

Srdce pokusných dobrovolníků aspirujících na infarkt podrobili na universitním pracovišti těm nejpodrobnějším vyšetřením, včetně nejmodernějších zobrazovacích metod, jakými současná kardiologie vládne. Totéž učinili po jisté době znovu. Ukázalo se, že snaha zlepšit stav dobrovolnic a dobrovolníků léčebnou kůrou spočívající v polykání dvou gramů EPA a jednoho a půl gramu DHA denně, vyšla naprázdno. Přes veškerou dvanáctitýdenní snahu najít sebenepatrnější změnu k lepšímu, se to americkým lékařům nepodařilo.
 

Pro laickou veřejnost autoři studie svoje poznatky formulovali opatrněji a pro media dodali komentář s doporučením, aby posluchači pod dojmem jejich výzkumu nezanevřeli na konzumaci darů moře. Ať už to prý je s omega kyselinami jakkoliv, zdravá a pestrá výživa riziko onemocnění srdce a úmrtnost snižuje. A možná také tak trochu ze soucitu k těm, které léčba s EPA a DHA již stála „majlant“ a žijí v naději, že rybí tuk a omega-3 kyseliny jim pošramocenou diastolickou funkci vylepší, dodávají: „Možná omega-3 kyseliny představují nějaké jiné prospěšnosti, o nichž zatím nevíme.“

 

Pramen:  Zhaohui Gao, Robert P. Feehan, Lawrence I. Sinoway, a Kevin D. Monahan,  Penn State College of Medicine

Datum: 26.04.2012 08:08
Tisk článku

Související články:

Aminokyseliny ve vzácném meteoritu Almahata Sitta     Autor: Dagmar Gregorová (20.12.2010)
Laskavá chemoterapie?     Autor: Josef Pazdera (13.09.2004)
Bakterie vyrábí bílkovinu s 22 aminokyselinami     Autor: Jaroslav Petr (27.05.2004)
Staré varhany v ohrožení     Autor: Jaroslav Petr (23.02.2004)
První nepřirozený organismus     Autor: Josef Pazdera (20.01.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz