Jižní Korea ustupuje požadavkům kreacionistů  
V zemi, kterou považujeme za jednoho z demokratických asijských tygrů, musejí vydavatelé středoškolských učebnic odstranit příklady dokládající evoluci.


 

Zvětšit obrázek
Zastoupení věřících v korejské společnosti. Zdroj: Wikipedia

Kreacionismus zdaleka není na ústupu. Není to tak dlouho, co jsme zde psali o celostátním výzkumu, který provedli pracovníci Pensylvánské university. Vyplynulo z něj, že v USA 13 % učitelů biologie nepovažuje za nutné zmiňovat o Darwinovi nebo evoluci a jsou přitom přesvědčeni, že tím činí dobře. Průzkum také odhalil, že na středních školách každý osmý učitel kreacionismus vyučoval a že 17 % učitelů se tématu evoluce člověka raději vyhnulo. Šestnáct procent učitelů je vnitřně přesvědčeno o stvoření člověka do současné podoby Bohem a že k tomu došlo někdy před asi 10 000 lety. V běžné populaci Američanů má stejné přesvědčení 48 % obyvatel. Ostatně, nemusíme chodit až za oceán, teorii inteligentního designu v poněkud rafinovanější verzi, kreacionismu, se před dvěma lety snažil prostřednictvím Centra pro ekonomiku a politiku šířit i zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek.

Významný úspěch nyní zaznamenali kreacionisté na východě, v Koreji. Zajímavé na tom je, že nikoli v té zaostalé, severní, nýbrž jižní, která se stala jednou z velkých světových ekonomik a svět ji považuje za plně fungující moderní demokracii.

Zvětšit obrázek
Závěr výzkumu provedeném v USA vědci Pennsylvánské státní university, jak je zveřejnil časopis PLoS ONE.

Odstraňování odkazů na evoluci organismů ve středoškolských učebnicích potvrdilo minulý měsíc jihokorejské Ministerstvo školství pro vědu a technologie (MEST). Vydavatelé učebnic na základě jejího rozhodnutí revidují vydání a vypouštějí texty týkající se například vývoje koňovitých, Archaeopteryxe,... Z vyjádření Dayka Janga, evolučního biologa na Seoul National University, biologové ministerstvo kritizují a poslali na úřad petici odsuzující tento jeho krok.

 

Za úpravami učebnic stojí kampaň Společnosti pro revizi učebnic (Society for Textbook Revise, zkráceně STR). Jejím cílem je odstranit „chyby“ ze studijních textů, které by studenty mátly. Společnost, která o sobě tvrdí, že jejími členy jsou profesoři biologie a středoškolští učitelé přírodních věd, v kampani pokračuje a nyní se snaží o výmaz textů týkajících se Darwinových „pěnkav“ (strnadovitých) z Galapág, jež se staly inspirací pro sepsání díla “O vzniku druhů přírodním výběrem, neboli uchováním prospěšných plemen v boji o život“. Současně s tím členové STR požadují vypustit i zmínky týkající se evoluce člověka. Společnost pro revizi učebnic argumentuje například nedávnými objevy, které připouští, že Archaeopteryx mohl být jedním z mnoha opeřených dinosaurů, a nemusel tedy nutně být předkem všech ptáků.

 

Smutný Darwin jakoby už v roce 1869 tušil... (Foto: J. Cameron)

Společnost pro revizi učebnic je nezávislá odnož Korejské asociace pro výzkum stvoření - KACR (Korea Association for Creation Research). Ta podle jejího mluvčího hledá vědecké důkazy pro podporu stvoření, ačkoliv se od doktríny v kontextu, jak je popsána v knize Genesis, distancovala. KACR získává v Jižní Koreji stále větší vliv. Jednu z výstav, kterou společnost zorganizovala v zábavním parku v Soulu, se setkala s velkým ohlasem. Během tří měsíců ji navštívilo více než 116 000 návštěvníků a má se stát celoroční expozicí. Podle zprávy zveřejněné v časopisu Nature toto hnutí nachází podporu i v národní vědecké instituci Korea Advanced Institute of Science and Technology.





Pramen: Nature

Datum: 06.06.2012 09:29
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz