Bude obloha brzo plná barevných reklam?  
Japonský minisatelit začne od příštího měsíce vykreslovat morseovkou zprávu na noční oblohu. LED světlem přenášená informace bude viditelná pouhým okem. V našich končinách bude zelená, pozorovatelé na jižní polokouli totéž uvidí červeně.

 

 

Zvětšit obrázek
Fukuoka Institute of Technology a japonská vesmírná agentura JAXA zveřejnily obrázek , který ukazuje, jak bude vypadat zpráva, kterou bude morseovkou vysílat jejich minisatelit. Na obloze by se světelná zpráva měla objevit příští měsíc a viditelná bude po celém světě. (Kredit: JAXA)

 

Zvětšit obrázek
Minisatelit s LED diodami.

Satelit, který se téměř vejde do dlaně, (kostka o straně 10 cm) včera opustil Mezinárodní kosmickou stanici. Má se stát první oběžnicí zajišťující přenos LED zprávy na noční oblohu. Původně měla být světelná show určena jen pro pozorovatele v Japonsku, ale na Fukuoka Institute of Technology se začali obracet lidé z celého světa, aby zařízení bylo spuštěno i při přeletech nad jejich územím. Zprávu chtějí vidět nad Silicon Valley, i chodci v Central parku. Žádosti přišly i z Itálie, Německa, Brazílie, Británie a Maďarska. Podle sdělení profesora Takushi Tanaka, tvůrce družice, provedli úpravu a zařízení bude v provozu a zprávy budou čitelné jak na severní, tak na jižní polokouli. I když má být blikání viditelnjé pouhým okem, lepší prý k pozorování bude vzít si dalekohled. Pro nás budou záblesky zelené a na jižní polokouli, kde je satelit odvrácen svou zadní stranou, budou zprávy vysílané červeným LED světlem. Má to ale háček. Zpráva bude čitelná jen pokud k tomu budou příhodné povětrnostní podmínky a obloha bez mraků. Pak teprve budeme moci na obloze tečkami a čárkami vysílaný text  "Hi this is Niwaka Japan" (Ahoj toto je Niwaka Japan) vidět. Niwaka je přezdívka satelitu a symbolizuje slovní hříčkou místního dialektu jihozápadní Japonsko.

 


 

 

Zvětšit obrázek
Na snímku z letošního dubna profesor takushi Tanaka drží satelit ve své laboratoři ve Fukuoce na dlani. O šest měsíců později (5. října) se odpoutal od Mezinárodní kosmické stanice. (Kredit: JAXA)

Kromě zařízení schopného předávat světlem LED zprávy, má satelit fotoaparát, který bude fotografovat Zemi. Snímky bude přebírat kosmická stanice. I to je součást experimentu – vysokorychlostní přenos dat mezi satelitem a domovskou stanicí. Podle vyjádření Tanay někdo ze Slovenska navrhl, že při vysílání zprávy hodlá laserovým paprskem satelitu „odpovídat“ a chce, aby satelit jeho odpověď z oběžné dráhy vyfotografoval. Zda k tomu ale skutečně dojde, profesor nepotvrdil.  Satelit opustil stanici ve výšce  390 km nad Zemí, a nyní by se měl již pohybovat po své vlastní oběžné dráze. Brzo by se na stránkách  Fukuoka Institute of Technology  měla objevit informace o lokalizaci satelitu s časy přeletů a to jak v japonštině, tak i v angličtině. Jakmile se tak stane, pod tento článek jízdní řád Niwaky doplníme.

 

 

Datum: 06.10.2012 13:07
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz