Poprask kolem hledání matky pro neandrtálce  
Věhlasný průkopník syntetické biologie George Church upadl kvůli rozhovoru o své provokativní knize do tenat bulváru. Náhradní matku pro neandrtálce sice zatím nehledá, budoucím neandrtálcům ale předpovídá politický úspěch.

 

Zvětšit obrázek
George Church vystupuje na konferenci TED 2010. Kredit: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons.



 

Zvětšit obrázek
Článek MailOnline o plánech s matkou pro neandrtálce. Kredit: DMGT.

Téměř šedesátiletý molekulární genetik George Church z Harvard není jen řadový geniální vědec. Je to celebrita. Podle mnohých je průkopníkem na poli personální genomiky a syntetické biologie, což ho vlastně předurčuje k neustálým střetům s odpůrci vědy, i celou škálou obav doprovázejících technologický pokrok. Je zvyklý pracovat s médii, která lační po věcech, kterým se Church věnuje, aby z nich ždímala kontroverzní témata se šťavnatými titulky. Nedávno poskytl rozhovor známému německému týdeník Der Spiegel, který se točil kolem jeho nové pozoruhodné knihy, sepsané s vědeckým žurnalistou Edem Regisem „Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves“. Řeč přišla i na vypěstování neandrtálce podle přečtené DNA. A pak na internetu vypukla vřava.

 

MailOnline, internetová verze britského bulvárního plátku Daily Mail, splácala to, co zaslechla, do oznámení, že „Profesor z Harvardu hledá matku pro klonované jeskynní mimino.“ Vtip je v tom, že MailOnline jsou jedny z nejčtenějších internetových novin na světě. V říjnu 2012 byly s více než 50 miliony unikátních návštěvníků za měsíc vůbec nejnavštěvovanější ze všech. Jakmile MailOnline své výplody o matce pro neandrtálce před pár dny zveřejnil, ihned se to zvěděl celý svět. George Church od té doby v podstatě jenom do zbláznění opakuje, že náhradní matku neandrtálců neshání, že na vzkříšení neandrtálců nemá granty, a že takový projekt ani neexistuje. Jeho slova prý byla špatně pochopena. Anebo spíš překroucena. Bulvár si zase jednou vytvořil lechtivý příběh na úkor pozoruhodné vědy, kterou i tak mnozí lidé vnímají jako hodně kontroverzní.

 

 

Zvětšit obrázek
Regenesis od Churche a Regise. Kredit: Basic Books.

 

Zvětšit obrázek
Neandrtálci v německém Düsseldorfu se už nemohou dočkat. Kredit: UNiesert & Frank Vincentz, Wikimedia Commons.

Na druhou stranu, stačí se podívat na původní Churchův rozhovor pro Der Spiegel a také na obsah zmíněné knihy a hned je jasné, že v tom vědec nebyl úplně nevinně. Church je sice velmi uměřený a poplatný společenským náladám, nikoho ale nenechává na pochybách, že by rozhodně chtěl nechat odvymřít neandrtálce. Sám pro to používá kouzelný termín „de-extinct“. Church ale není žádný bačkora, ve skutečnosti před sebou máme smělého vizionáře, který se nebojí jít proti proudu ustrašené doby. V inkriminovaném rozhovoru nemluví jen o narození malého neandrtálce, k němuž bude takřka nevyhnutelně nutná lidská matka, ale dokonce o neoneandrtálské kultuře, z níž se stane relevantní politická síla. Jako hlavní cíl takového snažení uvádí zvýšení diverzity, k čemuž by se znovuzrozením neandrtálců nepochybně došlo. Jako genetik se Church očividně shlédl v tom, že by už nebyl jen jeden osamělý druh člověka, ale že bychom opět měli partnery, z nichž bychom mohli dolovat zajímavé geny i mnoho dalších informací.

 


Odvážný vědec se sice v knize i v rozhovorech vyjadřuje opatrně a vždy klade důraz na úřední dohled a společenský konsenzus jako nezbytné předpoklady podobných experimentů, jistě by si ale i on rád vychutnal pohoršení všelijakých strážců biologické morálky, kterých se už teď, po rozkřiknutí zvěstí o matce pro neandrtálce, ozvala pěkná řádka. V knize samotné se Church zmiňuje i o mnoha dalších věcech, od rafinovaných počítačů založených na DNA anebo znovuoživování celých vymřelých ekosystémů, až po výrobu biopaliv geneticky vylepšenými mikroby či zásahy do lidského genomu kvůli odolnosti vůči virům a dosažení extrémní dlouhověkosti. Jistě by si zasloužila brzký český překlad, neboť i u nás zaručeně namíchne hodně lidí. Němečtí novináři Philip Bethge a Johann Grolle, tedy lidé ze země s velmi vyhraněným názorem na jakékoliv genetické úpravy, kteří Churche vyzpovídali pro Der Spiegel, z něj museli mít oči navrch hlavy.

 

 

Zvětšit obrázek
Profil G. Churche na Twitteru. Kredit: G. Church.

Pikantní je, že sám Church, navzdory svému příjmení horoucně věřící ve vědu, vcelku naplňuje populární archetyp profesora, od jakého je k neandrtálci jen krůček, což přidává celé záležitost bizarní nádech. Mimochodem, pokud někdy v dohledné opravdu dojde na zmrtvýchvstání neandrtálce, tak u toho Church určitě nebude chybět. Bude to totiž parádní dobrodružství.



Literatura

Associated Press 22.1. 2013, Spiegel Online 18.1. 2013, Wikipedia (George Church)


 

Datum: 25.01.2013 16:05
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz