Domácí kočky v USA pobijí miliardy ptáků i savců ročně  
Mňoukající domácí mazlíčci jsou ve skutečnosti šelmy, které to dovedou dát důrazně najevo. Chov domácích koček podle všeho intenzivně zatěžuje okolní přírodu.

 

Zvětšit obrázek
Kočky hospodaří v Austrálii. Kredit: Lisa Wilson, Wikimedia Commons.



 

Zvětšit obrázek
Cats to Go! Kredit: G. Morgan.

Kočky jsou samozřejmě úžasné, tajemné, důstojné, nevyzpytatelné, hravé a také předou, což je pasuje do role podivuhodných společníků našeho druhu. Některé domácí verze koček jsou tak roztomilé, že máme sklony vnímat kočky jako malé lidičky, kteří s námi žijí. Jenže, to oni nejsou. Jsou to šelmy a když na to přijde, tak se jako šelmy chovají. Když je lidé ve věku nadšení ze zámořských plaveb rozvezli po celém světě, bylo to dílem kvůli jejich roztomilosti a také proto, aby drželi zkrátka myši, krysy a další nepohodlné průvodce lidí na cestách. Bohužel, ukázalo se, že kočky nejsou hloupé a že si v novém prostředí jako důvtipní predátoři vyberou tu nejsnazší kořist. Což nebyly myši s krysami, ale obvykle křehká místní fauna, pro kterou kočky znamenaly naprostou pohromu. Kočky jsou velice přizpůsobivé, dobře se množí a dnes jsou jedním z nejobávanějších invazních druhů živočichů světa. Jejich výhoda je také v tom, že jen málokterý milovník koček by dokázal tolerovat masové vraždění koček, pokud by se jejich přemnožení řešilo tak, jako u jiných druhů na obtíž. Dopad koček na původní přírodu je ale přitom strašlivý.

 

Scott Loss ze Smithsonian Conservation Biology Institute si se dvěma dalšími kolegy dal tu práci a odhadl, kolik živočichů ve Spojených státech ročně pozabíjejí domácí kočky. Předcházející studie vlivu koček na okolní fauny zjistily, že každá domácí kočka, která se v oblasti mírného pásu Evropy a severní Ameriky alespoň občas dostane ven, ročně uloví něco mezi 30 až 47 menšími ptáky a mezi 177 až 299 drobnými savci. Loss a spol. spočítali, že v USA je kolem 84 milionů koček, které mají majitele, z nichž ovšem pár milionů prakticky nikdy nedostane možnost něco si ulovit. Zároveň je ale nutné započítat dalších 30 až 80 milionů původem domácích koček, které žijí na volné noze.

 

Autoři studie, nedávno uveřejněné v prestižním online časopise Nature Communications, nakonec dospěli k počtu 1,4 až 3,7 miliardy ptáků a 6,9 až 20,7 miliardy savců, které ročně v USA vybijí domácí kočky. Vcelku pochopitelně mají většinu z nich na svědomí kočky na volné noze, které sice pocházejí z domácích koček, ale v dnešní době se protloukají bez majitele. Prsty v tom ale mají i kočky s majitelem, ne každá z nich je neškodná jako Garfield. Podle Losse a spol. jde o mnohem vyšší čísla, než kolik si jsme si mysleli a že domácí kočky jsou pravděpodobně nejvýznamnější příčinou úmrtí ptáků a savců přírody USA, kterou mají na svědomí lidé – byť v tomhle případě nepřímo.

 

Zvětšit obrázek
Gareth Morgan. Kredit: G. Morgan.

 

Zvětšit obrázek
Predátor se nezapře. Kredit: dr_relling, Wikimedia Commons.

Výzkum Losseho týmu přichází jen krátce poté, co média celého světa rozvášnil známý novozélandský ekonom a filantrop Gareth Morgan výzvou k postupné likvidaci koček na Novém Zélandu „Cats to Go“. Novozélanďané jsou proslulí milovníci koček, ale zároveň právě na Novém Zélandu domácí kočky velmi dramaticky likvidují mnoho místních druhů. Situaci tam ještě komplikují zavilí ochránci domácích mazlíčků, kteří někdy vypouštějí kočky z útulků do volné přírody a také prý jejich veliké kolonie přikrmují. Ve snaze prospět armádě koček tak vlastně pohřbívají původní živočichy Nového Zélandu, v čele s nepřekonatelným kivim.

 

Měli bychom si přiznat, že, navzdory nepopíratelnému přínosu koček pro lidské majitele, jejich chovem vlastně udržujeme ohromné populace predátorů, kteří pak decimují veškeré drobné zvířectvo v okolí. Bez nás by koček nikdy nebylo tak mnoho, takže bude zase jenom na nás, abychom s tím něco udělali. Přeci jenom by asi jen málokdo chtěl žít ve světě, kde bude potkávat jenom kočky a samozřejmě psy.



Literatura

Nature Communications 4: 1396, Wikipedia (Feral cats, Gareth Morgan - economist).


Datum: 30.01.2013 18:05
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz