Robotický had se v pádu zachycuje větví  
Zatímco Švýcaři se shlédli v mlokovi, Američané z Carnegie Mellon University se před dvěma dny veřejnosti pochlubili hadem. Naučili ho v pádu se obtočit okolo tyče, větve, sloupu veřejného osvětlení, a měl by z něj být pomocník záchranářů.

 

Zvětšit obrázek
Pokus o umělého hada z Laboratoře biorobotiky, Carnegie Mellon University

Vědci si od umělého hada slibují, že by mohl užitečný v těžko přístupných místech plných trosek po zemětřesení a živelných pohromách. Robotické hady by v budoucnu mělo stačit do inkriminovaných míst prostě hodit. Vzorem výzkumníkům jsou hadí živé protějšky, které zvládají plachtit i ze stromu na strom, aniž by popadali na zem. I robot by se měl sám postarat o uchycení k nějakému výčnělku, dál by už ale měl pokračoval v pátrání podle pokynů operátora. Jeho brzké nasazení ale zatím nehrozí, předváděný prototyp je dost neohrabaným nemotorou, navíc připoutaným pupeční šňůrou ke zdroji energie.


Schopnost obtáčet se okolo překážek dávají umělému hadovi akcelerometry, kterými jsou opatřeny jeho jednotlivé články. Při nárazu do překážky vysílají impuls do řídícího centra a dál už to je jen programátorská rutina, která zajistí „reflexivní“ stažení „svalů“ článků sousedních.
I když robotický had zvládá překážky ovinout pevně, škrcení prý není na programu. Projekt ale financuje armáda a tak kdo ví, co válečníky časem popadne.

 





Další videa zde: http://biorobotics.ri.cmu.edu/projects/modsnake/media.html

.

Datum: 24.03.2013 22:00
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz