Budou Angry Birds v Rusku zakázanou hrou?  
Rusko je zemí, která má hodně osobitých zvláštností a svoje vlastní chápání demokracie. Nicméně možný zákaz hry Angry Birds není politickým krokem, ale možným výsledkem patentového sporu.

 

Dědictví firmy Elektronika

Po celém světě zuří velký počet právních bitev o vlastnictví a užívání patentů, vzpomeňme jenom na  1 mld. USD, kterou firma Apple vysoudila na koncernu Samsung za zneužití jejich patentů. Existují ale i právní firmy, které se přímo specializují na život z výnosů patentových poplatků získaných často v nevybíravých soudních taženích. Těmto firmám se říká patentový troll a ve světě se obecně doporučuje je nekrmit.
 Že nejsou patentoví trollové věcí jenom západní kultury, o tom svědčí i tuhý souboj, který musela svést s patentovým trollem IPAT firma Kasperky Lab. A teď si vemte například prohlášení jiného patentového trolla, firmy LODSYS, která chce z každé mobilní aplikace poplatek 0,575%. Jistě, vzhledem k portfoliu firmou držených patentů je to velmi smělé prohlášení, nicméně nedávno firma přišla s tvrzením, které převrací ručičku vah zcela na její stranu.


 Jako jedna z mála se totiž pídí i po tzv. Východních patentech, po pozůstatcích toho, co zbylo z průmyslu bývalého Východního bloku. Je to prosívání písku a to se jim zřejmě vyplatilo. Nákupem duševního vlastnictví ruské firmy Elektronika (možná si vzpomenete na ve své době populární hru vlka sbírajícího vajíčka) se jim totiž dostal do ruky prototyp hry, který jim musel vyrazit dech:

 

 

Hra se natolik podobá dnes velmi populární hře Angry Birds, takže Rowio bude v opravdu těžkých problémech. LODSYS již vydal žádost o předběžné soudní opatření, aby byla zakázána distribuce této hry v Rusku a vůbec v ruské jazykové mutaci, dokud nebude rozhodnuto o vyrovnání patentových práv. Kromě Ruska se přesouvá tento spor i před patentový soud v Kalifornii, zde bude ale pozice LODSYSu podstatně horší, díky omezení patentu na země RVHP. Nicméně jakožto nástupnický stát členské země RVHP se i my můžeme dočkat zákazu této populární hry. Potencionální ztráta východoevropského trhu zřejmě bude dosti silným klackem proti Rowiu, aby tato firma vyšla LODSYSU vstříc a domluvila se s nimi co nejdříve na nějaké formě kompenzace.

 

Zdroje: Kaspersky lab,    LODSYS

Poznámka:Platnost článku vypršela dnem jeho zveřejnění (1. dubna 2013).

Autor: Martin Tůma
Datum: 01.04.2013 12:19
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz