Bezpilotní letadlo US Air Force překonalo rychlost 5 Machů  
Předchozí pokusy hypersonického letounu X-51A zatím vždy končily nezdarem. Buďto letěl pomaleji, než jeho tvůrci zamýšleli, nebo se rozpadl a zřítil. Nejnovější zpráva z pátečního pokusu má jen tři věty.


 

Zvětšit obrázek
Jeden z mála obrázků zveřejněných US Air Force experimentálního hypersonického letounu X-51A.

Experimentální letoun WaveRider, vyvíjený pro Americké vzdušné síly, byl vypuštěn z bombardéru B52 ve výšce patnácti kilometrů ( 50 000 stop). Urychlen byl raketou aby se dál již pohyboval poháněn náporovým motorem nad Pacifikem tři minuty rychlostí 5,1 Machu.  Let byl ukončen plánovaným řízeným pádem do oceánu.  


 

Zvětšit obrázek
Novější zobrazení je bohužel již jen kresbou.

Uskutečněný (čtvrtý a poslední) z plánovaných letů X-51A vychází z dlouhodobé snahy zajistit dosažitelnost jakéhokoliv místa na Zemi  během několika minut. Předchozí testy vždy končily nezdarem. Nyní, jak se zdá, se konečně na genrály usmálo štěstí a jejich letoun, nebo možná lépe řečeno střela s náporovým motorem, letěla supersonickou rychlostí překonávajíc pětkrát rychlost zvuku. 


Mnohem obšírnější než zpráva z US Air Force, která se ale budoucího využití tohoto stroje také týká,  je z Afriky a je určena Komisi pro lidská práva při OSN. Zabývá se právními a filozofickými otázkami spojenými s pravomocemi smrtonosných robotů. V podstatě se týká prvního pravidla robotiky formulovaného Isaacem Asimovem v roce 1942:  „Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. "

Nová iniciativa je dílem Christofa Heynse, jihoafrického profesora, bojovníka za lidská práva, který vyzval k zavedení celosvětového moratoria testování, výroby, prodeje, nasazení a užití zabijáckých robotů, do doby, než mezinárodní konference vytvoří pravidla pro jejich používání.

 

Podle zveřejněné zprávy Spojené státy, Velká Británie, Izrael, Jižní Korea a Japonsko již vyvinuly různé typy plně nebo částečně autonomní zbraní a další je vyvíjí.  Heynsem vytvořený dokument odsuzuje zbraně, kterým je svěřena pravomoc se rozhodovat ve výběru cílů a jejich ničení. Nazývá je "smrtícími autonomními roboty", nebo zkráceně „Lars“ (lethal autonomous robotics).  Podle Heynse by rozhodování nad životem a smrtí při ozbrojených konfliktech mělo podléhat lidskému soucitu a intuici, čehož se robotům jaksi nedostává.
Zpráva není jen kritická, zahrnuje i argumenty zastánců robotických autonomních zbraní, a jejich výhod – např. nepodléhání lidským slabostem, které také ohrožují lidské životy - msta, panika, hněv, zášť, předsudky a strach. Pokud k tomu nejsou výslovně naprogramovány, roboty neznají úmyslná utrpení civilního obyvatelstva způsobovaná mučením, znásilňování,... Zpráva tak přesahuje nedávné debaty o použití dronů k zabíjení členů Al-Kajdy a okolních civilistů, kteří jsou při leteckých úderech mrzačeni nebo zabiti.
Heyns svou zprávou poukazuje na rostoucí rizika vyplývající z využívání bezpilotních letounů, které umožňují těm, kteří rozhodují o smrtící síle, nebýt fyzicky v místě masakru, ale daleko v teple za počítačem.

 

Zvětšit obrázek
Christof Heyns. Kredit: UN Radio

Zpráva uvádí i příklady již vyvinutých zcela nebo částečně autonomních zbraní, které vyvinuly USA, Japonsko, Izrael, Velká Británie, Jižní Korea.  Například:

— Americký Phalanx system, který automaticky detekuje a likviduje vzdušné cíle.
— Israelský Harpy ("Fire-and-Forget") autonomní system zaměřující a likvidující cíle prozrazujícící se radarem.
— Britský Taranis, prototyp dronu, který autonomně slídí po nepřátelských objektech a je schopen je likvidovat.
—  Samsung Techwin robotická ostraha nasazená do demilitarizované zóny mezi Severní a Jižní Koreou. K detekci cílů využívá infračidla a i když jsou nyní pod dohledem, disponují i automatickým režimem.

 

Jak to s návrhem moratotia dopadne uvidíme možná již 29. května, kdy o něm má jednat Rada pro lidská práva v Ženevě. Nezávisle na tomto počinu i další expert OSN, britský právník Ben Emmerson, připravuje vyšetřování  pod patronací Valného shromáždění OSN. Týká se válčení a zabíjení pomocí dronů, o něž požádal Pákistán a týká se využití amerických bezpilotních letounů na jeho území, což považuje za protiprávní narušování suverenity. Za prošetření této záležitosti se postavily  i další dvě země, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN -  Rusko a Čína. Za úplný zákaz „zabijáckých robotů“ se dlouhodobě staví i aktivistické a humanitární hnutí Human Rights Watch.

 


Starší záběry X-51 z doby, kdy pokusy letět rychle končily nezdarem

 


Monáž střely na bombardér B52
Video

 

A takto funguje  Scramjet - nadzvukový náporový motor u něhož spalování probíhá
za nadzvukové rychlosti, palivem je vodík motor nepotřebuje kompresor a nemusí si nést zásoby kyslíku.



 

Datum: 05.05.2013 12:08
Tisk článku

Související články:

V průlomovém testu letěla společně čtveřice poloautonomních střel LRASM     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2024)
Podivuhodný autonomní „věčný“ dron se nabíjí na elektrickém vedení     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2024)
Mateřské drony pro FPV drony mohou přinést zvrat na bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (27.03.2024)
Unikátní dron Scitor-D s pulzačním pohonem slibuje záplavu levných tryskáčů     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2024)
Přísně utajovaný dron XQ-67A absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz