Světélkující rostliny do obýváku  
Tedy prozatím alespoň světélkující plevel. Huseníček rolní, oblíbená modelová rostlina molekulárních biologů, se zřejmě stane první GM rostlinou vytvořenou díky crowdfundingu.


 

Zvětšit obrázek
Klasický světélkující tabák. Kredit: Keith Wood/ DeLuca lab, Iowa State University, Wikimedia Commons.

Blíží se doba, kdy si s genetickým vylepšováním organismů nebudou hrát jenom obrovské nadnárodní korporace. Na crowdfungingovém Kickstarteru právě probíhá kampaň zaměřená na vyrobení světélkujícího huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana). Crowdfunding je financování projektů skupinou nadšenců a je čím dál populárnější. Pokud potřebujete peníze na projekt, který by se mohl hodit i ostatním, máte možnost ho medializovat a uspořádat na Kickstarteru sbírku. Není to žádná vypečená charita, sbírku je možné technicky ošetřit tak, aby byl dárce chráněn před zneužitím prostředků a příjemce zase ušetřen složité účetní režie. A právě o tom  je crowdfunding.

 

Zvětšit obrázek
Omri Amirav-Drory.
Kredit: SynBioBeta.

Skupina mladých nažhavených syntetických biologů kolem Omri Amirav-Droryho, Antonyho Evanse a Kyleho Taylora v projektu příznačně pojmenovaném Glowing Plant slibuje, že vytvoří světélkující huseníček a že těm, kteří pomohou projekt zafinancovat, zašlou semena. Posílat je budou ale jen na adresy v USA, kde je pěstování a šíření takové rostliny legální. Milovníci světélkujících rostlin v geneticky mátožné Evropě prozatím oficiálně utřou nos. V USA nejsou s vylepšeným huseníčkem spojeny žádné velké byrokratické obstrukce, neboť by měl být zařazen na úroveň bezpečnosti jedna (Biosafety Level 1), tedy nejméně ohrožující životní prostředí. Upřímně řečeno, asi jen málokdo by se cítil být ohrožen křehkým světélkujícím plevelem. Také jde o rostlinu s dobře definovaným genomem a ani po genetickém vylepšení nebude obsahovat patogeny ani geny produkující toxické látky.

 

 

Zvětšit obrázek
Maker Kit pro milovníky světélkujících rostlin. Kredit: Glowing Plants.

Světélkující huseníček bude obsahovat slavný gen pro luciferin, jehož produkt zajišťuje světélkování, čili bioluminiscenci. Luciferin za přítomnosti adenosintrifosfátu vytvoří adenylluciferin a ten následně při oxidaci uvolňuje přízračnou záři, přičemž se ve světlo promění až 96 % energie. Už teď si můžeme udělat představu, jak asi budou vylepšené huseníčky vypadat. V každé moderní učebnici biologie je k vidění legendární světélkující tabák a stejný obrázek je i ikonou projektu Glowing Plants.

 

Zvětšit obrázek
Historie světélkujících rostlin. Kredit: Glowing Plants.

Jak Amirav-Drory a spol. světélkující huseníčky vyrábějí? Umožnil jim to prudký pokles cen nákladů na tvorbu syntetické DNA. Genetičtí mágové si navrhli DNA sekvence se softwarovým genetickým kompilátorem Genome Compiler. Jejich práce v tu chvíli připomíná spíš stříhání hudby či videa. Navržené sekvence pak vytiskli s novou technologií laserového tisku DNA společnosti Cambrian Genomics. Funguje tak, že si nejprve nasyntetizuje obrovské množství krátkých útržků DNA, které jsou přilepeny k mikroskopickým korálkům na tenké destičce. Tam jsou přečteny paralelním sekvencováním a je tudíž známa jejich sekvence na konkrétních souřadnicích. Při laserovém tisku syntetické DNA pak vždy laser nastřelí ty kousky DNA, které odpovídají požadované (naprogramované) nukleotidové sekvenci. Díky slušné rychlosti laserových pulzů je v současnosti možné za tři hodiny vytisknout milion korálků s kusem DNA. Takto vytvořenou DNA poté vstřelují do buněk huseníčků DNA pistolí.

 

Na celém projektu Glowing Plants je fascinující, že vzhledem k crowdfungingu si tvůrci světélkujících rostlin mohou dělat, co chtějí, uvnitř mantinelů americké legislativy. Rostliny nebudou zatěžovat patenty a i vypěstovaná semena budou ve vlastnictví těch, kteří projekt financovali a získají vylepšené rostliny. Úžasná je také možnost za 250 dolarů získat Maker Kit, tedy soupravu obsahující syntetickou DNA semena huseníčku a jednoduché vybavení, s níž každý domácí kutil může světélkující huseníčky vyrobit sám. Antony Evans k tomu poznamenal, že ho těší směřovat k „open source“ geneticky vylepšeným rostlinám, které si může vyrobit každý. Sám Evans je proti snahám kontrolovat pěstování GM plodin, jako například u společnosti Monsato. Snad se autorům projektu Glowing plants podaří změnit pohled na GMO i v zatuchlé Evropě. Napovídá tomu ostatně i bilance financování projektu Glowing plants na Kickstarteru. V tuto chvíli jej podpořilo 6 982 nadšenců, kteří již poskytli přes 395 tisíc dolarů. Financovat se přitom může až do 7. června (2013) a požadovaná částka činila pouhých 65 tisíc dolarů. Budoucnost klepe na dveře!


(redakčně upraveno)


 

 

 


Literatura

Kickstarter - Glowing Plants: Natural Lighting with no Electricity

 

Datum: 27.05.2013 14:07
Tisk článku

Související články:

Nechtěný efekt ekologického zemědělství     Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Svítící rostliny druhé generace     Autor: Josef Pazdera (05.10.2021)
Budeme nosit oblečení ze svalových vláken?     Autor: Josef Pazdera (01.09.2021)
Kdo mnoho neví, musí hodně věřit     Autor: Miloslav Pouzar (20.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz