Levný kapesní přístroj na koukání skrz zeď  
Neuplynul ani měsíc od doby, kdy výzkumníci z University of Washington předvedli netradiční využití Wi-Fi signálu k zhasínání světla a přepínání programu televize pomocí gest, jak to již před nimi uměl Fantomas, a již je jejich kolegové z MIT trumfli. Dívají se co se děje za zdí, skoro jako Superman.

 

Zvětšit obrázek
Není to tak dávno, kdy nás fascinovaly i takto "špatné" obrázky výzkumníků z Cornellovy university, kteří pomocí 34 uzlů zjišťovali, zda někdo v místnosti je, nebo není. (Kredit: Cornell University)

Špehovači již delší dobu mohou snímat laserem vibrace okenní tabule a odposlouchávat hovor i přes zavřené okno. Nejnovější udělátko jim má umožnit tento hlasový záznam doplnit o obrázky, z nichž lze vyčíst zda do místnosti někdo přichází, jestli se dotyčný přibližuje, nebo vzdaluje, zda se posunul vlevo či vpravo, případně zda něco stále dělá na jednom místě. To vše, bez předchozí instalace kamer. Stačí mít poblíž „wifinu“ a nemusí být ani v místnosti do které se hodláme podívat.

 

Zvětšit obrázek
Wi-Vi v práci. Screenshot zdokumentoval pohybující se osoby za zdí pokoje. (Kredit: MIT)

Rozlišovací schopnost nového zařízení zatím stále není nic zvláštního a navíc, nepohybující se objekt se stává neviditelným. Moc by to ale vadit nemuselo, protože příchod a odchod z místnosti utajit nejde a tak stačí přehrát několik předchozích záběrů a hned je jasno, že dotyčný se přestal hýbat proto, že přešel do ložnice s postelí a že zřejmě usnul. 


Zařízení nazvané Wi-Vi pracuje s Wi-Fi signálem o němž je známo, že jistá jeho část proniká zdmi a že princip zvaný dopplerův efekt způsobí, že se od pohybujících předmětů odráží mírně změněný. Skrz zeď se část vlnění vrací k vysílači zpět, ať už je změněný, nebo ne. Wi-Vi soustava pracuje s dvěma anténami a jedním přijímačem. Vydává dva typy signálů, které jsou k sobě navzájem inverzní. Pokud oba projdou objektem, například nábytkem nebo stěnou, vzájemně se vyruší. Pokud ale narazí na pohybující se objekt (v místnosti to obvykle bývají jen lidé), frekvenci signálu pohyb změní řádově o tisíciny procenta. I tak malý posun stačí k tomu, že k vyrušení (původně inverzních signálů) již nedojde a umožní to pohybující se osobu lokalizovat a zobrazit na monitoru.

 

Zvětšit obrázek
K tomu, abychom ukojili svou případnou zvědavost už nemusíme složitě instalovat špionážní kamery. (Kredit: Cristine Daniloff/MIT)

 

Zvětšit obrázek
Dina Katabi, profesorka na Massachusetts Institute of Technology: „Přístroj není určen jen k monitorování zločinců aby síly dobra nevlezli zlosynům do léčky. Jeho láce jej činí dostupným jako osobní bezpečnostní prvek. Třeba v situaci, kdy jdete v noci sama a máte pocit, že vás někdo sleduje.“ (Kredit: MIT)

Jakmile Wi-Vi přístroj pohybující se objekt zaregistruje, je schopen se na něj „soustředit“ a  sledovat ho, přičemž všechny ostatní věci kolem ignoruje. Zvládne sledovat i více osob najednou. Dina Katabi první prototyp Wi-Vi přístroje sestrojila. Spolu s postgraduálním studentem Fadelem Adibem v  praktické ukázce veřejnosti předvedli, že jejich zařízení zvládne najednou sledovat tři osoby.
Přístroj má sloužit policii, aby se jim dařilo lépe bojovat proti mafiánům a aby muži zákona tak snadno nepadali do léček při osvobozování rukojmí. Záchranáře by měl systém zase bezpečně navádět  do míst s uvězněnými nešťastníky i v rozbořených budovách. Největší výhodou přístroje Wi-Vi je, že je malý, nenáročný na energii, levný a obsluhovat jej prý zvládne i cvičený bernardýn. Otázkou je, zda kvůli těmto přednostem, spíš než u záchranářů nezačne sloužit k něčemu jinému. Může totiž pracovat autonomně a dlouhodobě a i když snímky jsou v mizerném rozlišení, charakteristický rytmický pohyb z nich vyčíst půjde. A to není pro záletníky a nevěrnice ta nejlepší zpráva. Nejvíce ze všech jsou potěšeni představitelé herního průmyslu. Hrám na vojáčky tato technologie prý dává další rozměr.

 

 

 

Pramen:  Massachusetts Institute of Technology, Department of Electrical Engineering and Computer Science


 

Datum: 01.07.2013 19:04
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz