Svižné saranče od SpaceX má za sebou rekordní let do výšky 744 metrů  
Experimentální raketový stupeň Grasshopper v1.0 při svém osmém a závěrečném testovacím letu doletěl do výšky 744 metrů. Dosavadní výškový rekord tím překonal více než dvojnásobně.

 

 

Zvětšit obrázek
Saranče v1.0 se vrací z rekordního letu. Kredit: SpaceX.


Je to vlastně nesplněný dětský sen, vize úžasné éry technooptimismu. Raketa, která odstartuje a může zase přistát. A nejenom jednou. S takovou představou se vesmír zdál být tak strašně blízko. Jenže dnešní rakety sice obvykle odstartují, ale už nikdy nepřistanou. Na Zemi se vracejí skromné moduly, v nejlepším případě raketoplány. I ty jsou ale při startu součástí daleko větší nosné rakety. Co s tím?

 

Zvětšit obrázek
Grasshopper v1.0 vyráží na osmý testovací let. Kredit: SpaceX.


Dětské sny podle všeho rádi plní ve společnosti SpaceX Elona Muska. Intenzivně pracují na vývoji opakovaně použitelné nosné rakety, která startuje i přistává ve vertikální poloze. Jejich technologie je momentálně ve fázi Sarančete (Grasshopper), čili experimentálního spodního raketového stupně, který dokáže vzlétnout jako raketa a pak zase jako raketa ve vertikální poloze spořádaně přistát. A Saranče rozhodně dělá čest svému jménu. Grasshopper v1.0 začal létat v září 2012 a od té doby se vypracoval z krátkých skoků až k oslnivým několikasetmetrovým letům. Na průkopnickou technologii to vůbec není špatné.

 

Zvětšit obrázek
Grasshopper v1.0 před startem, září 2012. Kredit: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons.


V šestém skoku se Saranče dostalo do výšky 325 metrů a zpět během 68 sekund, v sedmém skoku zase dolétlo do 250 metrů a také manévrovalo 100 metrů horizontálním směrem. Před pár dny (8. října 2013) se uskutečnil osmý a podle všeho závěrečný skok sarančete Grasshopper v1.0, který překonal dosavadní výškový rekord více než dvojnásobně. Během 80 sekundového letu se Saranče dostalo do výšky 744 metrů a pak zase poosmé elegantně přistálo. Doprovodné video, které natočila hexaptéra visící ve výšce cca 450 metrů, je naprosto fascinující a v době trýznivého výpadku NASA i dalších klíčových výzkumných institucí tohoto světa přináší životně důležitou špetku optimismu. Stačí jen trochu přivřít oči a už na videu od SpaceX tušíte obrysy spaceportu v Mos Eisley.

 

Zvětšit obrázek
Spaceport America, říjen 2010. Kredit: Jeff Foust, Wikimedia Commons.


Podle společnosti SpaceX je teď na řadě realitě kosmických letů mnohem bližší Grasshopper v1.1. Vyrábějí ho z prvního stupně nosné rakety Falcon 9 o výšce 68,4 metrů, čímž více než dvojnásobně převyšuje dosavadní saranče Grasshopper v1.0. Pohánět ho bude nikoliv jeden, ale hned devět raketových motorů Merlin 1D, tak jako u nosné rakety Falcon 9.

Zvětšit obrázek
Jako odbočkou na dálnici. Millennium Falcon nakvap opouští Mos Eisley. Kredit: Lucasfilm.

Stabilitu raketového stupně při startu a přistání budou zajišťovat zatažitelné opěry o rozpětí cca 18 metrů. SpaceX se domluvila na testech nového Sarančete v prostoru Spaceport America v Novém Mexiku, hned jak projde úvodními testy v nízkých výškách, které jsou plánované na letošní říjen (2013), na SpaceX Rocket Development and Test Facility v Texasu. Šéf společnosti Elon Musk očekává, že ještě do konce roku 2013 stihnou testovací lety nadzvukovou rychlostí, v nichž by se Saranče mělo dostat do výšky kolem 90 km. Vzhledem k současnému stavu vývoje Sarančete je to prý dost šibeniční termín, ale držme jim palce. Projekt Grasshopper je klíčovou, ale nikoliv jedinou součástí projektu systému opětovně použitelné nosné rakety, který by měl výrazně snížit náklady na cestování do vesmíru. Ostatně, Neználek a Buchtík doletěli s podobnou raketou až na Měsíc, takže rozhodně máme co dohánět.

 



 


Literatura

Gizmag 14. 10. 2013, Wikipedia (Grasshopper/ rocket).
 


 

Datum: 14.10.2013 20:05
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz