Studená fúze po italsku II  
Je to už nějaký čas, co jsme na Oslu psali o studené fúzi na neznámém, vědci blíže neověřitelném principu a zařízení. Nyní si ale můžete objednat 1MW zdroj založený na studené fúzi. Jak to tedy je, je to podvod, fikce, realita? Míří vynálezce Rossi pro Nobelovu cenu, nebo spíše do vězení za podvod.

Realita nebo podvod

Zvětšit obrázek
Ukázka žhnoucího keramického válečku je z loňského roku. Měla doložit uvnitř probíhající reakci, která roztavila i kov. Vlastní předvádění aparatury probíhalo za mírnější teploty, vše snímala termokamera (vpravo). Kredit: Levi, et al.

Od samotného počátku, kdy poprvé na začátku roku 2011 představili dva italští výzkumníci – Andrea Rossi a Sergio Focardi, svoje zařízení na studenou fúzi nazvané E-CAT, panují kolem toho velké pochyby a značná skepse. Po počátečním humbuku a následné kritice se nad celým projektem zavřela voda. Podobně jako nad celou řadou pochybných zázračných zařízení.


Rossi se nevzdal a v roce 2012 vyrobil zdokonalený prototyp svého reaktoru E-CAT HT2, který nechal testovat nezávislými vědci (dvěma z Itálie a pěti ze Švédska). Pravdou je, že slovo testování tu není zcela přesné, protože k přístroji nikoho nepustil a ukazoval jen „bednu“ z níž vycházela pára.  Podle Rossiho zařízení pracuje na principu nízko energetické jaderné reakce, kdy se za pomoci katalyzátoru nikl s vodíkem transmutuje na měď a přitom se uvolní značné množství energie.  Údajné vědecké ověření jevu můžete najít zde. Slovo jev je možná přesnější, protože nemusí tak zcela jít o studenou fúzi, za níž probíhající reakce autoři prohlašují.  Projekt má své zastánce i z řad fyziků.  Patří mezi ně i Levi a Foschi, ale otázkou je, nakolik je daný výzkum nestranný a na kolik v něm Švédové účinkují jen jako stafáž.
Nicméně všechny pochybnosti hodlá Rossi vyvrátit tím, že začne prodávat svoje reaktory do  běžného provozu. Výsledné zařízení má podobu klasického šestimetrového kontejneru, ve kterém je umístěno celkem 106 malých reaktorů studené fúze, které mají dohromady  produkovat 1MW tepelného výkonu.

Zvětšit obrázek
Tajůplný ECAT ( Kredit: ECAT)

Na výstupu tedy bude horká pára. Samotné zařízení spotřebuje pro svůj chod 167kW elektrické energie, studená fúze se má odehrávat pod vysokým tlakem a v elektrickém poli. Zařízení vyrábí Rossiho společnost Leonardo Corp. Cena zařízení je 1,5 miliónů dolarů, k dodání do čtyř měsíců od objednání, pokud zákazník vyhoví blíže nespecifikovaným podmínkám, zřejmě na kvalifikaci obsluhy a technologickou úroveň. Co přesně to má být, stránky firmy neříkají.


Více o celém projektu a předběžných objednávkách lze zjistit na stránkách firmy. Brzo se tedy ukáže, jestli na Rossiho vynálezu skutečně něco je, nebo se jedná o propracovaný podvod, způsob, jak z lidí vytáhnout peníze. Nicméně mezi prvními zájemci je i DARPA. Tak uvidíme jestli Rossi míří za Nobelovou cenou nebo mezi osoby hledané Interpolem. Vzhledem k tomu, že se dle mého názoru nejspíše chystá spáchat podvod na federální agentuře USA což je federální zločin, ho spíše než na předávání Nobelových cen uvidíme u soudu.

 

Zdroje:

Studena fuze po italsku : http://www.osel.cz/index.php?clanek=5496
 Proc to nemůže fungovat 1 : http://www.osel.cz/index.php?clanek=5501
 Proc to nemůže fungovat 2: http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=5979
 http://phys.org/news/2013-11-italian-company-portable-cold-fusion.html
 http://phys.org/news/2013-05-rossi-e-cat-energy-density-higher.html#inlRlv
 http://phys.org/news/2013-05-rossi-e-cat-energy-density-higher.html#jCp

Autor: Martin Tůma
Datum: 29.11.2013 12:44
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz