Toxicita čokolády pro drobné zvířectvo  
Povím vám jednu příhodu, co se mi stala s naším malým chlupatým a všemi milovaným psím přítelem, jorkšírským teriérem Dennym.

 

Zvětšit obrázek
Denny a čokoláda

Jednou jsem si připravila k snídani takové ty čokoládové kuličky, a jelikož nemám ráda, když jsou moc rozmočené od mléka, tak než jsem si je zalila, tak jsem si chtěla ještě skočit do koupelny umýt se. Misku jsem neprozřetelně položila na stůl a vyrazila jsem do koupelny udělat ze sebe člověka. Bylo mi divné, že to naše malé psisko nešlo se mnou jako obvykle, ale tak asi šel do pelíšku ještě chrnět. Jenže chyba lávky, vážení, to naše malé zvíře mezitím v mé nepřítomnosti vyskočilo na lavici a z té na stůl a zvesela se pustil do mojí snídaně. Tak si tam tak vesele chroupe a chroupe a já se, aniž bych pojala jakékoli podezření, dávám v koupelně dokupy. Když přicházím zpátky do kuchyně tak se mi naskytl velice zajímavý obrázek – psisko na stole s plnou tlamou kuliček. Tak tam na sebe tak koukáme a než jsem stihla nějak zareagovat a vynadat mu, tak si stihl ještě pár kuliček ukrást, seskočit ze stolu a honem upaloval do pelíšku. Ač nejsem zastáncem fyzických trestů u psů, tak se výprasku nevyhnul, protože tohle se zkrátka nedělá.


 

Zvětšit obrázek
Kakaový bob se semeny - Kakaovník pravý (Theobroma cacao). Kredit: Franz Eugen Köhler, Wikipedia

Ale abych se dostala takříkajíc k jádru pudla. To naše mrně mrňavý chlupatý totiž vůbec netuší, co se mu mohlo po těch čokoládových kuličkách všechno stát. Psům je v podstatě jedno co sežerou, hlavně že jim to chutná a neřeší, jestli to smí nebo nesmí. Ale ani spousta lidí netuší, že kakao (a tudíž všechny výrobky z něj, včetně čokolády) obsahuje pro malá zvířata velice toxický alkaloid zvaný theobromin (xanteóza). Jenže moje znalosti sahaly jen do roviny toho, že psi prostě čokoládu nesmí a basta! No co si budeme povídat, člověk je tvor zvídavý, tak i já jsem se vrhla k internetu a začala jsem hledat další informace. Narazila jsem mimo jiné i na jeden článek na stránkách osel.cz,  ale přišel mi takový moc obecný, chtěla jsem vědět víc, a tak jsem se rozhodla hledat další informace, jak to je, jak to funguje a co se vlastně všechno může stát. Tak proč se o to s vámi nepodělit a trochu vás nepoučit, že?!
Theobromin je primární hořký alkaloid a patří do metylxantinové třídy chemických sloučenin, stejně jako theofylin a kofein, a tudíž má podobné (i když slabší) povzbuzující účinky. Jeho název je odvozen od názvu stromu, Kakaovník pravý (Theobroma cacao), na kterém rostou kakaové boby obsahující právě tuto látku. Kakaovník se vyskytuje hlavně v tropech celého světa.


 

Struktura Theobrominu

Theobromin je bílý, krystalický prášek, takřka nerozpustný ve vodě. Je obsažen nejenom v kakaových bobech, ale také v čaji. V lékařství se dříve používal jako diuretikum, stimulátor kardiovaskulárního a centrálního nervového systému (CNS).

Pro psy a malá zvířata je toxický již v dávce 100 – 300 mg na 1 kg vlastní váhy. Uvádí se, že v kakau je střední obsah theobrominu 20,3 mg/g, v čokoládových cukrovinkách 1,47 mg/g, v kakaových nápojích 2,66 mg/g, v čokoládových polevách 1,95 mg/g a například taková hořká čokoláda obsahuje zhruba 500 mg/100 g.


Jelikož psi mají pomalejší metabolismus tohoto alkaloidu než lidé, tak jim stačí mnohem menší množství. Pro srovnání, člověk vylučuje theobromin cca 2 hodiny, zatímco pes devětkrát déle. Princip účinku spočívá v tom, že molekuly theobrominu zablokují buněčné receptory zvláště nervových a srdečních buněk, což vede k poruchám buněčného metabolismu a dokonce to může vést i k smrti zvířete. Theobromin ve vyšších dávkách vyvolává kompetitivní inhibici adenosinových receptorů v CNS, kdy dochází ke stimulaci CNS, tachykardii (zvýšená tepová frekvence), vasokonstrikci cév v mozku (stažení cév) a k diuréze (vylučování moči). Také inhibuje zpětnou resorpci vápenatých iontů v sarkoplazmatickém retikulu svalových buněk, což má opět za následek zvýšení počtu stahů srdeční a kosterní svaloviny. Theobromin je rychle absorbován přes gastrointestinální trakt, metabolizuje v játrech a vstupuje do enterohepatální recirkulace. Je také schopen přestupu přes hematoencefalickou bariéru. Theobromin, respektive jeho metabolity, jsou vylučovány převážně ledvinami a močí.

 

Zvětšit obrázek
Hovězí čokoláda


Ten náš chundeláč toho naštěstí nesnědl tolik na to, aby se mu něco stalo. Ale jak vlastně takovou otravu čokoládou/kakaem u psa poznáte?? Většinou se projevuje silným průjmem, zvracením, hyperaktivitou zvířete nebo i naopak jeho neobvyklým poleháváním, velkou žíznivostí, zvýšeným srdečním tepem, neustálým močením, svalovými křečemi a záchvaty. První příznaky se ovšem projevují až po zhruba 6 hodinách, ale pokud víte (nebo třeba jen tušíte), že váš miláček čokoládu opravdu uloupil a sežral, tak neotálejte a začněte okamžitě jednat.


Takže pokud před svým psíkem čokoládu nebo kakaové věci prostě neubráníte, tak se snažte co nejrychleji po požití vyvolat zvracení a pokuste se do něj nějakým způsobem dostat aktivní uhlí, které má většinou každý z nás doma v lékárničce. No a úplně nejlepší variantou je co nejrychlejší cesta k veterináři, kde se vám o mazlíčka odborně postarají.
Toto všechno ovšem neplatí jen pro psy.

Inkubátor populární vědy
Další články začínajících autorů najdete zde.


Stejné riziko otravy, jako pro psy, platí i pro kočky, andulky, papoušky a další domácí mazlíčky. I pro ně je čokoláda toxická, přestože třeba papoušci a andulky čokoládu přímo milují. Bohužel jim ale stačí daleko menší množství čokolády než třeba u psů, a také se u nich projeví otrava, která může skončit tragicky. Dokládá to i případ z roku 2007, kdy zvídavý papoušek Nestor Kea snědl zhruba 20 g hořké čokolády, přičemž brzy nato zemřel. Takže opravdu opatrně s čokoládou i u ostatních mazlíčků.


No, a jelikož máme za sebou Velikonoce a tudíž se vám doma určitě nahromadila spousta čokoládových vajíček, zajíčků, slepiček a dalších takových dobrot, tak vám chci jen říct, abyste si je před svými mazlíčky dobře ukryli. A už vůbec jim je nedávejte jako pamlsky!! Od toho je ve zverimexech a jiných obchodech nepřeberné množství všelijakých psích kostiček, tyčinek a jiných pamlsků, které jsou pro vaše pejsky zdravější a určitě i chutnější než kdejaká čokoláda. Nebo pokud opravdu chcete, aby si na čokoládě pochutnal, tak mu kupte tu psí, třeba s hovězí příchutí.

 

ZDROJE:
Dvořáková D, Zapletal O., Toxicita metylxantinů – intoxikace psů a koček čokoládou. Veterinářství, 2001. Online verze.
Český lékopis 2009 – Doplněk 2012, Praha: Grada Publishing a. s., 2012, str. 3737.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Teobromin
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6846
Gwaltney-Brant S., článek Chocolate intoxication
Kovalkovičová N., článek Some food toxic for pets
VETTOX – Veterinární toxikologická databáze
http://en.wikipedia.org/wiki/Theobromine_poisoning#In_animals
http://pets.thenest.com/theobromine-toxicity-parrots-11344.html

Datum: 11.05.2014 08:01
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz