Zeptejte se svého kněze 2: Velikonoční speciál  
Další podnět k zamyšlení nad vírou: Otázky ohledně vzkříšení


Jahve sedící na okřídleném kolečkovém křesle. Stříbrná drachma, 4. století před Kristem. (Foto: Arthur B. Cook, Kredit: Eickenberg at en.wikipedia)
Jahve sedící na okřídleném kolečkovém křesle. Stříbrná drachma, 4. století před Kristem. (Foto: Arthur B. Cook, Kredit: Eickenberg at en.wikipedia)
Vzkříšení Ježíše je křesťany považováno za nejdůležitější zázrak: 1 Korintským 15:13-15 „A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra a my jsme odhaleni jako lživí svědkové o Bohu: dosvědčili jsme, že Bůh vzkřísil Krista, ale on jej nevzkřísil, není-li vzkříšení z mrtvých.“ 
„Lidem z jiných kultur připadá přinejmenším nezvyklé dávat si na zeď člověka umučeného k smrti, případně mučicí nástroj. Nám to zvláštní nepřijde.“ (Obrázek je ze stránek Art of Legend India)
„Lidem z jiných kultur připadá přinejmenším nezvyklé dávat si na zeď člověka umučeného k smrti, případně mučicí nástroj. Nám to zvláštní nepřijde.“ (Obrázek je ze stránek Art of Legend India)


Má otázka tedy je, jak se to před těmi bezmála 2000 lety událo? 
K událostem okolo vzkříšení se v Bibli vztahují poslední kapitoly autorů Matouše (28), Marka (16) a Lukáše (24) a poslední dvě kapitoly z Jana (20 a 21).   Petrova krátká verze příběhu je v 1 Korintským 15:3-8 a vzkříšení je zmíněno i ve Skutcích apoštolů 1:3-12.  (Celkově jde o materiál nanejvýše na 20 minut čtení).


Pokud vyjdeme z předpokladu, že si autoři evangelií nevymýšlí (a maximálně něco nezmíní, protože to považovali za nedůležité) pak všechny události zmíněné v těchto 6 úryvcích musí být možné napasovat do jednoho příběhu.

Jak tedy rekonstruovat příběh o vzkříšení? Zkuste se pustit do detektivní práce sami. Doporučuji odkazované texty vytisknout a rozložit si je na stůl jeden vedle druhého. Pokuste se seřadit události chronologicky za sebou, tak jak se podle bible staly. Pokud narazíte při vaší rekonstrukci na problém, zkuste se zeptat svého kněze, která verze příběhu je ta správná a kterou část si autoři bible vymysleli. 

V tabulce (zde) jsem zvýraznil některé z částí příběhu, kde se vyprávění autorů rozcházejí.




Doporučuji si povšimnout mobility učedníků: podle Marka zvládli během jednoho dne cestu z Jeruzaléma do Galileje a zpátky.
Můj závěr je, že minimálně někteří z autorů evangelií si některé z událostí týkající se vzkříšení (nehledě na důvod) vymysleli. Toto tvrzení rozhodně není převratnou novinkou. Mým cílem bylo toto tvrzení připomenout a všem čtenářům umožnit ho velice snadno potvrdit či vyvrátit.



V žádném případě netvrdím, že tato analýza může jednoznačně říct, že ke vzkříšení nedošlo. Pouze si nemyslím, že rozporuplné výpovědi v bibli při nezávislém posouzení můžou sloužit jako důkaz, že ke vzkříšení došlo.

„Po současných silnicích je to podle Googlu z Jeruzaléma do Galileje 31 hodin chůze. (Autem by to učedníci při plynulém provozu stihli za necelé dvě hodiny).“
„Po současných silnicích je to podle Googlu z Jeruzaléma do Galileje 31 hodin chůze. (Autem by to učedníci při plynulém provozu stihli za necelé dvě hodiny).“


S motivem smrti a vzkříšení se setkáváme u celé řady dalších bohů a v mnoha náboženstvích (např. Adonis, Baal, Dionýsos, Eshmun, Ištar, Melqart, Persefona, Ra a Usir). Řecký léčitel Asklépios žil ve 13. století př. n. l. Po jeho smrti mu byly postupně připisovány zázraky a později o něm bylo prohlášeno, že byl po smrti vzkříšen a přidal se do pantheonu řeckých bohů. Toto samozřejmě bereme jako legendu. Odmítáme však Asklépiovo vzkříšení proto, že by existovaly důkazy, že se tomu tak nestalo, anebo proto, že nemáme přesvědčivé důkazy, že by se tomu tak stalo?
Asklepios   (Epidauros Museum, Foto: Michael F. Mehnert,  licence CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)
Asklepios (Epidauros Museum, Foto: Michael F. Mehnert, licence CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)


Jak říkal Carl Sagan: „Výjimečná tvrzení vyžadují výjimečné důkazy“. Není lepší se nejprve poohlédnout po vysvětleních, které nezahrnují nadpřirozené děje, předtím, než začneme spekulovat o zázracích? Co takhle tahle hypotéza: I dnes máme každou chvíli zprávu o tom, že se někdo probere po pár dnech v márnici (zde je příklad z Polska). Byli římští vojáci při určování známek života pečlivější než polští lékař v roce 2014? Třeba se Ježíš druhý den v noci probral, a protože na rozdíl od dvou lotrů neměl přeražené nohy, vstal, odvalil balvan a v noci utekl. Anebo jiná hypotéza: Kolik by asi stálo podplatit římské strážné, aby se na chvíli dívali jinam? Učedníci (případně jen jeden z nich) mohli tělo milovaného učitele v noci odnést a ostatním Ježíšovým následovníkům říct nějakou historku… Pro ilustraci snahy preferovat zázračné vysvětlení doporučuji shlédnout krátkou scénu o meči z filmu Johanka z Arku (je možné spustit titulky ve slovenštině).



Inspirací pro tento text byl článek „Velikonoční výzva“ (Easter Challenge) – výzva křesťanům, aby se pokusili o srozumitelnou rekonstrukci událostí oslavovaných na Velikonoce.

 


P. S. Redakci se ozval kněz, který bude tuto sérii článků komentovat v rozhovorech. Za to mu moc děkuji a těším se na diskusi. Odkazy na rozhovory budeme přidávat pod relevantní články, tak jak je budeme stíhat vytvářet. Stále ale platí nabídka, že bych si rád popovídal o těchto zajímavých tématech s teologem. Takže prosím profesionální teology, aby si našli chvíli času a kontaktovali redakci. Těm odvážným, kteří se přihlásí, můžu slíbit spoustu zákeřných otázek bez nároku na honorář :-).

Autor: Jan Špaček
Datum: 06.04.2015 09:58
Tisk článku

Související články:

Krev, násilí a evoluce víry     Autor: Milan Petrák (03.10.2018)
Mezi teenagery roste u protinožců zastoupení ateistů brutálním tempem     Autor: Josef Pazdera (23.08.2018)
Betlémská hvězda nejspíš nebyla hvězdou ani kometou     Autor: Josef Pazdera (05.12.2016)
Psychologové tvrdí, že prokázali vztah mezi vírou v nesmysly a sníženou inteligencí     Autor: Josef Pazdera (04.12.2015)
Duchaření a víru máme v genech z pravěku     Autor: Josef Pazdera (27.05.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz