Nanočásticemi proti zubnímu kazu  
Už Jára Cimrman tvrdil, že zuby jsou pohroma huby. Od doby jeho slavné zubní vrtačky M6 (pět rychlostí a zpětný chod) už udělala zubařská věda velký pokrok. A čím dále více zapojuje do boje proti plaku a zubnímu kazu nejmodernější technologie. Pošle využití nanočástic zubaře do důchodu?

Smrt zubokazům
Naše zuby jsou ohrožovány prakticky neustále. V puse máme velmi pestrou mikroflóru, která obývá  i povrch našich zubů. Jakmile se nám sníží pH v ůstech, třeba po něčem dobrém, začnou tyto bakterie svoji podvratnou práci. Na našich zubech vznikne tenký biofilm zubního plaku, ve kterém se zdárně množí bakterie, z cukru si berou energii pro svoje množení a ven vylučují kyselinu, která leptá zubní sklovinu a následně až vytvoří kaz. Dá se proti tomu bojovat správným čištěním zubů a ústní vodou, ale teď je tu účinnější způsob.

Kredit: Benjamin Horev a kol., University of Rochester
Kredit: Benjamin Horev a kol., University of Rochester

Vědci z univerzit v Rochesteru a Pensylvánii zkonstruovali nanočástice, které dopraví bakteriím zubního plaku, přímo pod nos, vražedný seskviterpen farnesol. Tato látka je zabalena do nanočásticových nosičů a uvolňuje se z nich jen v kyselém prostředí, tedy přesně tehdy, když začíná zuby potahovat bioilm plný bakterií. Tento postup ničení bakterií, konkrétně se v pokusu jednalo o Streptococcus mutans, je čtyřikrát účinější, než kdybyste si ústa jenom vyplachovali farnesolem. To proto, že sliny záhy odplaví účinné látky, zatímco nanočástice se navážou na plak a tam setrvají dlouhodobě. Nanočástice se totiž mají vnějšího plášť z polymerů a ten nese kladný náboj. Tím se přichytí na negativně nabitý biofilm. Uvnitř nanočástic ukrytý segment reaguje až na pokles pH. Jakmile metabolismem bakterie své okolí okyselí, nanočástice začnou farmesol vypouštět přímo na baketrie.
Kromě likvidace škodlivých mikrobů nanočástice také narušují povrch biofilmu, takže ho snáz odplavují sliny. Zmíněné povzbudivé výsledky získali vědci při in vivo pokusech na  potkanech. Nanočástice nesoucí farnesol jim ordinovali dvakrát denně. Doufejme, že nebude dlouhá cesta k využití této technologie také v humánní medicíně. Ještě zbývá zjistit, jak se na nanočástice, naládované farnesolemale, bude tvářit slizniční stěna žaludku a mikroflóra v dalších oddílech zažívacího traku. Stávající zpráva se o nějakých vedlejších účincích nezmiňuje, nejspíš proto, že to je v podstatě alkohol a ten v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.

 

 

 


Článek bych rád věnoval velmi příjemné dentální hygienistce, která mi velmi dobře přeleštila a nabrousila moje tesáky.

Zdroj: MedGadget http://www.medgadget.com/2015/04/nanoparticles-to-prevent-tooth-decay-looking-to-put-dentists-out-of-business.html

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 05.07.2015
Tisk článku

Související články:

Zubní kaz – přetrvávající problém     Autor: Dagmar Gregorová (05.12.2010)
Zubní kaz a GM bakterie     Autor: Josef Pazdera (11.07.2004)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz