HyperSciences se chystá geotermální energie dobrat střílejícím beranidlem  
Letecký inženýr Mark Russell, s praxí v NASA a specialista na náporové motory, ze společnosti HyperSciences se sídlem ve Washingtonu, získal patent na nový typ „vrtného“ zařízení. K prorážení hornin ve velkých hloubkách využívá řízených explozí.

 

Schema uvedené v patentové přihlášce.Mark Russell se zásobou střeliva (Kredit: hypersciences)
Schema uvedené v patentové přihlášce.Mark Russell se zásobou střeliva (Kredit: hypersciences)

Geotermální energie je dobrá věc, problém je, že míst, jako je Island, kde se horko dostává blízko k povrchu a kde je zároveň bezpečno, moc není. Řešit by to mělo rychlé a levné vrtání děr s pomocí patentovaného beranidla. Společnost HyperSciences získala granty a prostředky s přispěním společnosti Shell Oil, ve výši zhruba milionu dolarů. Konkrétně na experimentování s různými způsoby dobývání se do zemských hloubek. Z jejich teoretizování a simulování se nakonec vyvrbil nový způsob vrtání. Russell si jej nechal patentovat. Říkat novému zařízení stále ještě vrtná souprava, je dost odvážné, protože svou funkcí připomíná ze všeho nejvíc kanón střílející bronzové projektily laufem zastrčeným do země. Vrtací tyče totiž plní funkci nábojové komory a velmi, ale opravdu velmi, dlouhé hlavně. Nábojnice se nepoužívají, protože  komora za střelou i před ní, se má plnit směsí výbušného plynu. Ten po zapálení projektil nejprve vymete rychlostí okolo jednoho kilometru za sekundu. Postupným hořením směsi (za střelou v dalších komorách), bude "kulka" dál nabírat rychlost.

 

 

Pohled do ústí „hlavně“ vrtné soupravy
Pohled do ústí „hlavně“ vrtné soupravy

 

Projektily z vrtacího děla mají dopadat na cíl téměř desetkrát rychleji, než je rychlost,  jakou se nás snaží dostihnout kulky vystřelené z pistole. Prý je to dost na to,  aby se hornina v místě dopadu rozpadla na prach a projektil se rozstříknul na mikrokapičky a téměř vypařil. Vzniklý prach se hlavní odsaje  a ta se znovu naplní výbušnou směsí. S tímto patentovaným pracantem by neměl být problém se rychle a levně, probourávat do hloubky tři až pěti kilometrů. To je v Americe dost na to, aby se vyplatilo do takové hloubky pod tlakem dopravit vodu a vyvěrající páru smysluplně a se ziskem, zužitkovat. Podle předběžné kalkulace by už tři kilometry měly být zajímavé nejméně pro 41 tisíc domů.

 

 

Mark Russell ve svém muničním skladu. (Kredit: hypersciences)
Mark Russell ve svém muničním skladu. (Kredit: hypersciences)

Z popisu patentové přihlášky vyplývá, že střílející soupravu lze použít i pro klasické vrtání.   „Hlavní“ děla  lze totiž točit, jako se to dělá u vrtné klasiky. Proto je  ústí také opatřeno vrtací korunkou. Oba postupy, střelbu a vrt, by mělo jít dokonce současně kombinovat. Navržený nový způsob beranění, by měl ve srovnání s klasickým vrtáním, postupovat desetkrát rychleji. A to je podle Russella teprve začátek. Již prý pracují na dalším vylepšení. Hodlají projektily doladit o vhodnou plastickou trhavinu. S takovým domlouvákem by pak mělo být vrtání ještě radostnější.

 

Literatura
HyperSciences

Inlander

Geek Wire

http://iddp.is/archives/news/

Datum: 25.07.2015
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz