FLYBi = robot + brýle virtuální reality  
FLYBi je dron ovládaný zařízením připevněným na ruce a připomínajícím hodinky. Součástí setu jsou virtuální brýle napojené na kameru nesenou kvadrokoptérou. Podle toho, kam otáčíme hlavou, tam se natáčí objektiv, což zvyšuje pocit, jako bychom ve stroji skutečně letěli.

FLYBi je set, který obsahuje kvadrokoptéru, virtuální brýle a dálkové ovládání. Dron vybavený GPS, Gyro, akcelerometrem a kompasem, se řídí na zápěstí připnutými „hodinkami“ s mini joystickem. Brýle přijímají živé streamované video z kamery (1080p 12MPx) nesené dronem. Obraz se promítá na dvojici displejů LCD HD. V brýlích je senzor, který sleduje pohyb naší hlavy a podle něj směruje kameru. Záběr lze tak měnit pouhým otáčením hlavy. Pokud pilot s nasazenými brýlemi na hlavě, chce při řízení dronu pocházet, nebo se podívat na ovládací prvky, které má připnuté na ruce, tak aby nemusel „head set“ sundávat, mají brýle ještě „pozemní“ čelní kameru, která po aktivaci ukazuje co máme před nosem.


Tvůrci FLYBi nyní zahájili kampaň Indiegogo, kterou potřebují získat 35 000 dolarů na rozjetí výroby. Indiegogo, spolu s Kickstarterem jsou platformy crowdfundingu, které se používají k financování projektů velkým počtem drobných přispěvatelů. Pokud se čtenářům projekt zalíbí, zafinancují jej relativně rychle, většinou na sehnání prostředků stačí 40 dnů.  Zda se s FLYBi setkáme i na pultech obchodů, se tedy dozvíme už brzo.

 

Řídící hodinky dálkového ovládání dronu, jsou vodě-odolné. Kromě ovládní výšky a směru, mají tlačítka pro pokyny „Foto“ , „Video“ , „Přistaň“ a „Vrať se domů a přistaň“. Pokud jde o aplikace, lze předem nastavit na mapě letovou dráhu.  FLYBi ji pak dodržuje automaticky bez nutnosti navádět ho joystickem. Dronu lze také předem nastavit body v nichž má snímkovat a nebo za letu zapnout kameru.  Když se mu při letu do cesty připlete nějká překážka, je naprogramován tak, aby změnil letovou dráhu a vyhnul se jí. Jedenácti voltová baterie LiPo (5400 mAh) má dronu udělit maximální rychlost 50 km/h. Při kombinovaném způsobu použití by měla stroj udržet ve vzduchu čtvrt hodiny. Základní verze má instalované moduly letu: „Sleduj mne“, „Leť podle naprogramované dráhy“ a „Ruční řízení“. Poslouchat by nás to mělo až do vzdálenosti dvou kilometrů.

 

 

FLYBiWrist Remote Control from FLYBi Drone on Vimeo.

 


 

První dodávky pod označením Beta tester edition by měly k zájemcům dorazit v březnu, cena 545 dolarů.

 

Literatura:  
www.myflybi.com/
www.indiegogo.com/projects/flybi-first-drone-with-virtual-reality-goggles#/story

Datum: 28.09.2015
Tisk článku

Související články:

NASA testuje Namydlený blesk s 10 elektrickými motory     Autor: Stanislav Mihulka (13.05.2015)
Hoď a vyraž, Lily už vše zvládne sama     Autor: Josef Pazdera (14.05.2015)
Jak se vyrovnáme s autonomními smrtícími roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2015)
Mariňáci zkoušejí elektrického robotického psa     Autor: Josef Pazdera (23.09.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz