Ohýbání pravdy  
Co vede lidi k tomu, aby uvěřili, že když spáchají hromadnou sebevraždu, že se dostanou na prolétávající UFO?

 

Studiem víry v nadpřirozeno jsem jako amatér strávil tisíce hodin, protože tento jev mě přímo fascinuje. I kdybychom připustili, že jedna z vír je založená na reálné existenci objektu této víry, tak platí, že většina lidí na světě věří věcem, které se vůbec netýkají reality. Pro tuto víru jsou ochotni se obětovat – někdy i doslova.

Xenu – mimozemský polobůh, který je nedílnou součástí scientologických legend. Scientologové psychologickou manipulací vysají všechny dostupné finanční prostředky z nových členů. Tyto finance používají k rekrutování dalších členů a stavbě honosných sídel.
Xenu – mimozemský polobůh, který je nedílnou součástí scientologických legend. Scientologové psychologickou manipulací vysají všechny dostupné finanční prostředky z nových členů. Tyto finance používají k rekrutování dalších členů a stavbě honosných sídel.

 

 

Jak je možné, že lidé jsou ochotni uvěřit legendám Vesmírných lidí o Velké vesmírné flotile Aštara Šerana?

 

Proč se například Tom Cruise a John Travolta hlásí k scientologii, která hlásá, že k lidem jsou připojeny shluky mimozemských duší, které jim brání v rozvoji? Jak je možné, že statisíce lidí věří legendám jejich víry natolik, že jsou pro ně ochotni obětovat svůj vlastní život ve snaze zničit životy bezvěrců?


Musí být člověk nějak mentálně defektní, aby uvěřil legendám svědků Jehovových?

 

 

Skupina Heaven’s Gate je jedna z mnoha náboženských sekt, která vedla k hromadné sebevraždě jejich členů.
Skupina Heaven’s Gate je jedna z mnoha náboženských sekt, která vedla k hromadné sebevraždě jejich členů.

Mohlo by se to stát vám, nebo lidem z vašeho okolí? A jak zajistit, aby vaše děti nebyly rekrutovány do podobných manipulativních skupin?

 


Původně jsem chtěl tento problém rozebrat sám v sérii článků, ale potom jsem narazil na práci britského doktora psychologie, který tuto problematiku shrnuje na youtube pod pseudonymem TheraminTrees. Každé z jeho prezentovaných videí představuje vědecký přehled dané problematiky, která jsou jako bonus podaná v záživné formě. Vzhledem k vysoké odborné kvalitě jeho videí, jsem se rozhodl ve spolupráci s ním napsat titulky k vybraným dílům.



Video: Ohýbání pravdy



Literatura:
Festinger, L., Riecken, H. & Schachter, S. (1956) When Prophecy Fails: A Social and Psychological Study of a Modern Group That Predicted the Destruction of the World. University of Minnesota Press
Brehm, J.W. (1956) Post-decision changes in the desirability of choice alternatives. Journal of Abnormal and Social Psychology 52 (3) pp.384–389. 
Festinger, L. & Carlsmith, J.M. (1959) Cognitive consequences of forced compliance. Journal of Abnormal and Social Psychology 58 (2) pp.203–210.
Aronson, E. and Mills, J. (1959) The effects of severity of initiation on liking for a group. Journal of Abnormal and Social Psychology 59 (2), pp.177–181
Knox, R.E. and Inkster, J.A. (1968) Postdecision dissonance at post time. Journal of Personality and Social Psychology 8 (4), pp.319-323
Gerard, H.B. & White, G.L. (1983) Post-decisional reevaluation of choice alternatives. Personality and Social Psychology Bulletin 9 (3) pp.365–369. 
van Veen, V. & Carter, C.S. (2002) The anterior cingulate as a conflict monitor: fMRI and ERP studies. Physiology & Behaviour 77 (4-5), pp.477–482
van Veen, V., Krug, M.K., Schooler, J.W. & Carter C.S. (2009) Neural activity predicts attitude change in cognitive dissonance. Nature Neuroscience 12 (11) pp.1469–1474.

Autor: Jan Špaček
Datum: 15.11.2015
Tisk článku

Související články:

Společnost ovládne gen zbožnosti     Autor: Josef Pazdera (29.01.2011)
Historie boha 1     Autor: Jan Špaček (10.11.2013)
Historie boha 2     Autor: Jan Špaček (09.12.2013)
Třetina Američanů v evoluci nevěří     Autor: Josef Pazdera (02.01.2014)
Zadrátování mozku a sklon k náboženské víře     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2014)
Duchaření a víru máme v genech z pravěku     Autor: Josef Pazdera (27.05.2014)
Jak se pátrá po kořenech terorismu     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2015)
Jak věřící vnímají vědu a co k tomu říká Böckenfördův paradox?     Autor: Josef Pazdera (03.02.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz