Zbrusu nový stellarátor Wendelstein 7-X už žhaví plazma  
V největším stellarátoru světa ohřáli héliové plazma na milion stupňů Celsia. Stellarátory si postupně získávají respekt a zájem médií.

 

První plazma ve stellarátoru Wendelstein 7-X. Kredit: IPP.
První plazma ve stellarátoru Wendelstein 7-X. Kredit: IPP.

Jak jsme na OSLU koncem října s potěšením informovali, v německém Greifswaldu připravili Max Planck Institut fyziky plazmatu (IPP) a Univerzita v Greifswaldu ke spuštění největší stellarátor světa Wendelstein 7-X. Teď už ale není nutné opakovat komplimenty, kterých si Wendelstein 7-X zaslouží spoustu. Ve čtvrtek 10. prosince (2015) se totiž naplnilo očekávání odborníků a milovníků jaderné fúze, a německý stellarátor poprvé rozžhavil plazma.

Hans-Stephan Bosch uprostřed, v bílé košili s vínovou kravatou. Kredit: IPP.
Hans-Stephan Bosch uprostřed, v bílé košili s vínovou kravatou. Kredit: IPP.


Tým stellarátoru Wendelstein 7-X určitě ještě hlučně oslavuje. Je to bezpochyby významný milník v historii jaderné fúze. Stellarátory byly až donedávna ve stínu nezájmu širší veřejnosti. Většinu pozornosti na sebe přitahoval ITER, poslední dobou jde ale spíš o negativní pocity. ITER je hodně drahý, hodně problematický a jeho zpoždění stále narůstá, bohužel. Wendelstein 7-X je velmi sympaticky šílený projekt, který se najednou dere na výsluní. Podle Hanse-Stephana Bosche z IPP, jsou lidé kolem projektu Wendelstein 7-X velice spokojení. Všechno prý jde podle plánu.

Náročná konstrukce stellarátoru Wendelstein 7-X. Kredit: Wolfgang Filser / IPP.
Náročná konstrukce stellarátoru Wendelstein 7-X. Kredit: Wolfgang Filser / IPP.

Jaderná fúze je už notoricky známá záležitost, takže jenom telegraficky. Jde o vakuovou komoru, úžasně výkonné lasery, atomy rozžhavené na 100 milionů stupňů a supravodivé magnety, které takové plazma udrží na místě. Stellarátor Wendelstein 7-X zatím pracuje s atomy helia a žhaví je mikrovlnným laserem.

tellarátor Wendelstein 7-X. Kredit: Bernhard Ludewig IPP / IPP.
tellarátor Wendelstein 7-X. Kredit: Bernhard Ludewig IPP / IPP.

Od čtvrtka se jim už povedlo zahřát jeden miligram plynného helia pulsem 1,3 megawattového mikrovlnného laseru, který trval jednu desetinu sekundy. Teplota plazmatu ve stellarátoru podle vyjádření týmu projektu Wendelstein 7-X dosáhla teploty cca jednoho milionu stupňů Celsia.

Co bude dál? Tým stellarátoru Wendelstein 7-X se chystá prodlužovat dobu, po kterou udrží rozžhavené plazma a také budou ladit postup, jak toho co nejlépe dosáhnout. Příští rok by chtěli technologii stellarátoru přepnout na vodík, který je tím pravým objektem výzkumu fúze v projektu Wendelstein 7-X. Lidé kolem stellarátoru doufají, že se jim povede udržet plazma celou půlhodinu. Vše nasvědčuje tomu, že se stellarátory začínají rýsovat jako nebezpečná konkurence tokamaků. Wendelstein 7-X sice nevyrábí žádnou energii, to se ale časem může změnit. 


Video:  Wendelstein 7-X: The first helium plasma.


Literatura
IPP 10. 12. 2015, Wikipedia (Wendelstein 7-X).

Datum: 12.12.2015
Tisk článku

Související články:

Likvidace velkých energetických firem     Autor: Vladimír Wagner (26.10.2014)
Čínský drak se dere na špici vývoje jaderné fúze     Autor: Stanislav Mihulka (26.07.2015)
Fúzní reaktory jsou podle expertů ekonomicky životaschopné     Autor: Stanislav Mihulka (03.10.2015)
Zachrání jadernou fúzi divoce tvarované stellarátory?     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz