Co si myslí forenzní antropologové o živých mrtvých?  
Seriál Živí mrtví se zombie apokalypsou si našel spoustu fanoušků. Jsou mezi nimi i forenzní antropologové, kteří si při něm užijí zábavu nedostupnou běžnému divákovi.

 

Tohle by na lebku mohlo stačit. Kredit: AMC.
Tohle by na lebku mohlo stačit. Kredit: AMC.

Rick Grimes je v úzkých. Už zase. Jdou po něm mrtváci a očividně by se rádi zahryzli do jeho masa. Rick je orosený potem, napětí by se dalo krájet. A najednou sáhne po noži, tedy po zbrani, kterou před zombie apokalypsou nikdy nepoužíval, a rozhodným úderem ho zabodne nejbližšímu mrtvákovi přímo do čela. Nůž projde do mozku zombie jako po másle. Populární a příznivě hodnocený seriál Živí mrtví (v originále The Walking Dead), kabelové televizní stanice AMC, je takových scén plný. Zkusili jste ale někdy někdo prorazit lidskou lebku nožem?

 

 

Rick Grimes. Kredit: AMC.
Rick Grimes. Kredit: AMC.


Je pravda, že některá místa na lebce moc silná nejsou. Například takové očnice prý lze prorazit až do mozku dokonce i tužkou. Podle forenzní antropoložky Michelle Hamiltonové z Texaské státní univerzity jsou další slabá místa lidské lebky v prostoru uší. Moderní vojenské přilby nebo výstroj hokejistů či hráčů baseballu nechrání tuhle část hlavy kvůli hezkým boltcům. Jak ale říká forenzní antropolog Eric Bartelink z Kalifornské státní univerzity v Chico, k proražení čela je nutná doopravdy zvířecí síla. Lidskou lebku totiž za normálních okolností na většině míst prorazí úder o síle kolem 540 N, což odpovídá asi 55 kilogramům. Prorazit takovou ranou lebku nenasytné zombie a propíchnout ji mozek, jak praví základní pravidlo boje proti těmto nemrtvým, by rozhodně nezvládl každý.

 


Bartelink je nadšeným fanouškem Živých mrtvých, vždyť mu jeho práce pochoduje před očima, střílejí do ní, a probodávají ji nožem. Zároveň ale přiznává, že se výtečně baví, kdykoliv dojde na propíchnutí lebky mrtváka, jako kdyby byla z gumy. Pokud jde o reálnou zombie apokalypsu, tak Bartelink rozhodně nedoporučuje spoléhat se, tváří v tvář hordě mrtváků cvakajících čelistmi, na pouhý nůž.

 

The Walkind Dead. Kredit: AMC.
The Walkind Dead. Kredit: AMC.


Dejme tomu, že zombie je zombifikovaná už delší dobu, což v seriálu Živí mrtví mnohé jsou. Neusnadnilo by to proražení její lebky? Všechno nasvědčuje tomu, že nikoliv. Forenzní antropologové dosvědčí, že si lidské lebky uchovají pořádnou pevnost ještě nějaký čas po smrti. Jistou naději by skýtalo vyblednutí lebky při dlouhodobém vystavení kostí slunečnímu záření, které by jistě snížilo odolnost vůči úderu. Jenže v Živých mrtvých má naprostá většina zombií ještě něco na hlavě, přinejmenším cáry kůže a vlasů.

 

 

Sekera je v pohodě. Kredit: AMC.
Sekera je v pohodě. Kredit: AMC.


Hamiltonová a Bartelink se nicméně shodnou v tom, že vražednější zbraně s velkou čepelí, jako jsou meče, mačety, sekery anebo šípy z luku či střely z kuše, by s proražením lebky a zničením mozku zombie neměly mít větší problém. Postava Michonne s její oblíbenou katanou anebo Daryl s kuší mají od forenzních antropologů palec nahoru. S pořádnou výzbrojí by tedy přeživší měli v zásadě zombie zvládnout.

 


Pokud by ale tvůrci Živých mrtvých více ctili biologické vztahy, tak by poměrně záhy přeživší lidé nemuseli bojovat se zombiemi vůbec. Existuje totiž jeden fenomén, s nimž se tvůrci zombie příběhů vyrovnávají jen obtížně, a díky němuž by zombie katastrofa mohla být vlastně jenom krátkodobým problémem. Je to rozklad těla zombií. Scénáristi Živých mrtvých jsou k nim v tomto ohledu poměrně milosrdní. Na mrtvácích jsou vidět stopy rozkladu, ale probíhá zvláštně, velice decentně a pomalu. Pozemská příroda si ve skutečnosti s mrtvolami obvykle poradí velice rychle. Rozkladné procesy by na mrtváky přilákaly bzučivky, tedy mouchy, které důvěrně znají právě forenzní antropologové.


Bzučivky vyčenichají mrtvolu na míli daleko (1,6 km). Mrtváci by možná odehnali velké mrchožrouty, proti hmyzu jsou ale bezmocní. Pokud, pravda, neobsahují nějaký insekticid. Muší larvy by ze zombií rychle udělaly kostlivce a ti už by byli spíš jenom pro smích. V okolí Atlanty, což je ve státu Georgie, na jihozápadě Spojených států, je docela horko a vlhko, takže se tam maso rozkládá docela svižně. Kdyby na zombie fungovaly rozkladné procesy, tak by ze slavné zombie apokalypsy naráz byla jenom taková velice nehezká, ale vcelku krátká epidemie. 


Video:  The Walking Dead - official Season 6 trailer (2015).


Literatura
Nautilus 30. 12. 2015, Wikipedia (The Walking Dead / TV series).

Datum: 31.12.2015
Tisk článku

Související články:

Jak se připravit na zombie apokalypsu?     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2011)
Kam utéct během invaze zombií?     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2015)
Virtuální zombie apokalypsa jako průprava na reálnou katastrofu     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz