Překvapivý zvrat v kauze viru zika: Viníkem mohou být zombie toxoplazmy!  
Zásadní stopa, která zcela mění dosavadní pohled na historii šíření viru zika, přišla z Haiti. Není nezajímavé, že souvisí s praktikami náboženství voodoo.

 

Djab, fetiš z haitského voodoo. Kredit: Thom Quine / Wikimedia Commons
Djab, fetiš z haitského voodoo. Kredit: Thom Quine / Wikimedia Commons

S tím jak se blíží letošní olympiáda v Riu de Janeiru, dramatický sílí výzkum viru zika. Odborníci analyzují sekvenci ziky, doslova před pár hodinami se objevila studie, která jako první představuje 3D strukturu viru zika. A také se intenzivně pátrá po původu tohoto populárního viru. Prestižní časopis Science před pár dny publikoval výzkum Olivera Pybuse z Oxfordu a jeho početných kolegů, kteří pomocí molekulárních hodin spočítali, že se v Jižní Americe zika objevila někdy mezi květnem a prosincem 2013.

Brazílie bojuje proti zice ze všech sil. Kredit: Prefeitura de Votuporanga /
Brazílie bojuje proti zice ze všech sil. Kredit: Prefeitura de Votuporanga /

V podezření jsou návštěvníci Konfederačního poháru FIFA, který proběhl v několika brazilských městech od 16. do 30. června 2013. Někteří z nich totiž přiletěli z Polynésie, protože jedním z účastníků poháru byl i tým Tahiti. A právě v Polynésii se v předcházejících letech zika šířila. Potvrzují to ostatně i sekvence jednotlivých zika virů. Brazilské ziky jsou prakticky totožné se zikami z Polynésie. Ve hře je ale i zajímavá možnost, že zika, která se teď šíří po Jižní Americe jako požár, původně nedorazila do Brazílie, ale někam jinam. Svědčí pro to i dva zvláštní případy, které se povedlo objevit. Ziku našli ve vzorku krve, která pochází z Haiti, kde byla odebrána v roce 2014. A tím druhým případem je Švýcarka, která se v létě 2013 vdávala v Dominikánské republice, sousedící s Haiti na ostrově Hispaniola. A později porodila dítě s mikrocefalií.

 

 

Má epidemie ziky kořeny na Haiti? Kredit: Calvin Hennick / Wikimedia
Má epidemie ziky kořeny na Haiti? Kredit: Calvin Hennick / Wikimedia

Na zvláštní případy z Hispanioly se zaměřil tým Vladimira Tepeśe (čti tepéš), podporovaný nedávno uděleným grantem Mezinárodní zdravotnické organizace WHO. Jejich pátrání na Haiti se dotklo animistických praktik, souvisejících s kultem voodoo, které udržují šamani zvaní „bokor“. Tito šamani získávají pomocí rituálů, který zahrnuje psychotropní látky z místních rostlin, poslušné otroky, kteří se běžně označují jako zombie. Nejde ale o stvůry schopné spořádat mozek na posezení, ale o lidi, kteří byli uvedeni do stavu blízkého klinické smrti a poté je šaman opět oživil. Utlumení metabolismu obětí šamanů obvykle vede k hypoxii a poškození mozku. Když se dotyčný člověk opět probere, tak jeho mentálních schopnosti bývají oslabené. Snadno pak podlehne nátlaku šamana a je ochoten vykonávat jeho příkazy.

 

 

Přinesli ziky haitské zombie? Kredit: JNL
Přinesli ziky haitské zombie? Kredit: JNL


Tepeś a jeho kolegové narazili na doposud neanalyzované vzorky krve šesti Haiťanů, kteří údajně byli oběťmi šamana voodoo. Ve všech šesti vzorcích objevili ziku a zároveň i množství protilátek indikujících infekci parazitickým prvokem toxoplazmou. Po vyšetření skupiny Haiťanů nakonec objevili toxoplazmy, které podle oslovených odborníků nepatří k žádnému známému typu z okruhu toxoplazma gondii. Tyto toxoplazmy jsou podle všeho velmi intenzivně infikované virem zika a virus se s nimi pravděpodobně přenáší.

 

 

Vztah mezi toxoplazmou a zikou ještě není úplně jasný, podle Tepeśe je ale možné, že se zika na Haiti vlastně dostala už před řadou století z Afriky v toxoplazmách, které cestovaly na otrokářských lodích. Není prý vyloučeno, že virus zika díky své schopnosti působit na tkáně mozku hraje klíčovou roli v zombifikaci obětí šamanů voodoo. Porovnání sekvencí DNA ukázalo, že se haitské ziky liší od ziky masově rozšířené v Jižní Americe několika málo mutacemi, jejichž vliv je ovšem značný. Tyto mutace totiž se vší pravděpodobností velmi usnadňují přenos ziky komáry Aedes aegypti. Jak se zdá, zika zaplavující Jižní Ameriku možná pochází od haitských zombií. Výsledky Tepeśova týmu dnes na svém webu publikoval prestižní časopis Unnat. Virol. Vol. 4, 78-82,2016
Nově objevená toxoplazma dostala příjemně chytlavé jméno Toxoplasma zombii a o její roli v šíření viru zika se zajímá i českým tým Jaroslava Flegra z Univerzity Karlovy. Prý již sondují možnosti terénního výzkumu na Haiti a hledají tam potenciální pokusné králíky. Dočkáme se další várky pozoruhodných výsledků?

Literatura
Unnatural Virology online 1. 4. 2016, NewScientist 24. 3. 2016, Science 23. 3. 2016

 

Poznámka redakce
Pokud se vám obsah tohoto příspěvku nějak nezdál, měli jste pravdu. Jeho platnost vypršela dnem jeho zveřejnění a jeho význam odpovídá rubrice ve které je zařazen.

Autor: Jan Zikmund
Datum: 01.04.2016
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz