Který objekt na Zemi je ze všech nejdražší?  
Ponecháme-li stranou historické památky „nevyčíslitelné hodnoty“, kterých je všude plno, tak je odpověď docela zajímavá.

 

Pobřeží u Hinkley Point, Somerset, s nezbytnou jadernou elektrárnou. Kredit: Richard Baker / Wikimedia Commons.
Pobřeží u Hinkley Point, Somerset, s nezbytnou jadernou elektrárnou. Kredit: Richard Baker / Wikimedia Commons.

Který z objektů moderní doby je na téhle planetě ten nejvíce nákladný? Leckdo si představí lesklé mrakodrapy nebo nějaké extravagantní, vzhledem výjimečné stavby. Jenže chyba lávky. Nejvyšší mrakodrap světa, Burdž Chalífa v Dubaji, přišel na pouhou miliardu a půl dolarů. Pravidelný čtenář OSLA by si mohl tipnout například Velký hadronový srážeč v CERNu. A není to tak špatný tip, LHC už stál pár miliard dolarů. Jenže ani monumentální podzemní a dnes již kultovní experiment nemá na to, aby mohl být prohlášen tím nejdražším jednotlivým objektem ze všech na Zemi. 

Podle BBC, IFL Science a řady dalších je překvapivým vítězem Hinkley Point C. Pod tímto poněkud záhadným označením se skrývá jaderná elektrárna, která vyroste na břehu Bristolského zálivu v hrabství Somerset, na jihozápadě Anglie. Dalo by se říct, že Hinkley Point je oblíbené místo konstruktérů jaderných elektráren. Už tam totiž stojí jaderné elektrárny Hinkley Point A a Hinkley Point B, i když první z nich je už mimo provoz.

Burdž Chalífa, Dubaj. Kredit: Nepenthes / Wikimedia Commons.
Burdž Chalífa, Dubaj. Kredit: Nepenthes / Wikimedia Commons.


Evropská komise odhaduje, že se celkový účet za Hinkley Point C bude pohybovat kolem 36 miliard dolarů (cca 25 miliard liber). Elektrárna by měla být hotová někdy v roce 2023 a bude poskytovat 3,2 gigawattů elektrické energie. Pokud se něco zásadně nezmění, tak by to mělo odpovídat asi 7 procentům celkové spotřeby elektřiny ve Velké Británii. Elektřinu budou vyrábět dva moderní tlakovodní reaktory třetí generace EPR (Evolutionary Power Reactor), o výkonu 2 krát 1.600 megawattů.

Novou jadernou elektrárnu by měla provozovat francouzská energetická společnost Électricité de France (EDF). Pokud Hinkley Point C doopravdy zahájí provoz, bude to první spuštěná jaderná elektrárna ve Velké Británii po téměř třech desítkách let. Naposledy to byla jaderná elektrárna Sizewell B, kterou spustili v roce 1995, a která byla mnohem levnější. Přepočteno na dnešní ceny stála pouhých 6 miliard dolarů.

Hinkley Point A, dnes již mimo provoz. Kredit: Rick Crowley / Wikimedia Commons.
Hinkley Point A, dnes již mimo provoz. Kredit: Rick Crowley / Wikimedia Commons.


Již zmíněný Velký hadronový srážeč LHC je sice největším přístrojem na Zemi, přesto ale jeho pořizovací cena činila „jenom“ necelých 5 miliard dolarů. I když dáme dohromady celkové náklady na experimenty a provoz LHC v CERNu, tak se dostaneme na částku 13,25 miliardy dolarů, které se elektrárna Hinkley Point C může stále hlasitě vysmát. Obě dvě pozorovací stanice fantastického detektoru aLIGO, který letos v zimě vstoupil do historie zachycením gravitačních vln, dohromady stály 620 milionů dolarů. Z rozpočtu na Hinkley Point C by jich bylo možné postavit skoro 60.

ISS (2010). Kredit: NASA / Crew of STS-132.
ISS (2010). Kredit: NASA / Crew of STS-132.

 

Pokud někdo může trumfnout Hinkley Point C, tak by to mohl být právě budovaný Gorgon Gas Project v Západní Austrálii, na němž se podílí společnost Chevron a další těžařské firmy. Není to ale jeden komplex budov, nýbrž celá soustava těžařských polí se zemním plynem, s rozsáhlou podmořskou infrastrukturou a se závodem na zkapalňování zemního plynu na ostrově Barrow. Po dokončení by měly celkové náklady na projekt Gorgon gas dosáhnout 54 miliard dolarů. A vlastně existuje ještě jeden objekt lidského původu, který je dražší než Hinkley Point C. Není ale na Zemi, nýbrž na oběžné dráze. Celkové náklady na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) se vyšplhají někam daleko za 100 miliard dolarů.

Proč je elektrárna Hinkley Point C tak strašlivě nákladná? Stručně řečeno, její cena je nevyhnutelným důsledkem mnohdy zcela iracionálního strachu z jádra a protichůdných tlaků, které v dnešní době doprovázejí jadernou energetiku. Bojíme se, a zároveň ji nezbytně potřebujeme. Podle Bena Brittona z Královské univerzity v Londýně zahrnuje dramatická částka za Hinkley Point C i náklady na její odstavení z provozu a náklady související s jaderným odpadem.

Video:  Hinkley Point C – Building our Industrial Future


Hinkley Point C – 3D model showing the different stages of construction


Literatura
IFL Science 3. 5. 2016, Wikipedia (Hinkley Point C nuclear power station).

Datum: 12.05.2016
Tisk článku

Související články:

Jaderná energetika na prahu roku 2016     Autor: Vladimír Wagner (27.12.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz