Digitální epidemiologie: Vyhledávání na Google potvrdilo úspěch vakcíny  
Analýza vyhledávání informací na Google ve 36 zemích světa ukázala, že očkování proti planým neštovicím doopravdy funguje.

 

Jasné plané neštovice. Kredit: Thomas Netsch / Wikipedia.
Jasné plané neštovice. Kredit: Thomas Netsch / Wikipedia.

Ať chceme nebo ne, motorem dnešní doby je Google. Každý den k němu usedají miliardy lidí, které něco zajímá. A z jejich vyhledávání lze vytěžit spoustu zajímavých dat. Nedávno to zjistili i epidemiologové a rozhodli se pomocí údajů z Google o vyhledávání výrazu pro plané neštovice“ prozkoumat účinnost očkování proti planým neštovicím. Nakonec se jim to povedlo a jejich zajímavý výzkum přispěl k rozjezdu nového vědeckého oboru digitální epidemiologie.

 

 

Kevin Bakker uprostřed. Kredit: UMICH.
Kevin Bakker uprostřed. Kredit: UMICH.

Původcem planých neštovic je virus varicella-zoster (HHV-3) ze skupiny herpesvirů. Touto nemocí se v dětství nakazí téměř každý, její průběh je obvykle mírný a téměř nikdy se už nevrátí, takže se lidé planých neštovice tolik neobávají. Jenže plané neštovice mohou mít velmi těžké komplikace, například záněty mozku, zápaly plic nebo záněty jater. Platí to dvojnásobně, když se planými neštovicemi nakazí teenager nebo nedejbože někdo dospělý. Vyloženě zle na tom jsou lidé s oslabenou imunitou, které plané neštovice mohou poslat na věčnost.

 


Proti planým neštovicích existuje vakcína. V některých zemích je součástí plánovaného očkování, v dalších zemích, včetně České republiky nebo Spojeného království je nepovinná, a doporučuje se především dospělým, kterým se v dětství plané neštovice vyhnuly. Je to velmi bezpečné očkování, které může uškodit prakticky jenom tehdy, kdy ho omylem dostane někdo s dramaticky poškozenou imunitou. Mezi lety 1998 a 2013 je známý jediný případ úmrtí, kdy touto vakcínou naočkovali britské dítě s leukémií.

 

Google může nabídnout zajímavá data. Kredit: Google
Google může nabídnout zajímavá data. Kredit: Google


Jak se dalo očekávat, zavedení vakcíny proti planým neštovicím vedlo k poklesu počtu onemocnění. A také to vedlo ke vzteklým protestům odpůrců jakýchkoliv očkování, což se také dalo čekat. Ověření úspěšnosti tohoto očkování je ale kupodivu poměrně problematické. Důvodem je zvláštní povaha planých neštovic. Jde o to, že narozdíl od naprosté většiny ostatních nemocí, proti nimž se očkuje, se pacienti s planými neštovicemi často léčí doma. A po lékařích se často nepožaduje, aby o planých neštovicích podávali hlášení. Takže o nich v řadě zemí nejsou žádné pořádné záznamy.

 

 

Souprava k očkování proti tak trochu jiným neštovicím. Kredit: CDC.
Souprava k očkování proti tak trochu jiným neštovicím. Kredit: CDC.

Kevin Bakker z Michiganské univerzity a jeho spolupracovníci proto využili data z prohlížeče Google. Analyzovali vyhledávání výrazu pro plané neštovice v celkem 36 zemích za období 11 let. A jejich výsledky jsou více než výmluvné. Když v zemích jako Německo, Austrálie nebo Spojené státy plošně zavedli očkování proti planým neštovicím, tak počet vyhledávání o tomto onemocnění nápadně poklesl. Zároveň tato vyhledávání přestala být sezónní (podle sezón planých neštovic) a pravidelněji se rozložila v rámci celého roku, zatímco v zemích, kde se proti planým neštovicím očkuje jenom lokálně, jako například ve Španělsku nebo Itálii, k žádným takovým změnám ve vyhledávání planých neštovic na webu nedošlo.

 


Aby měli Bakker a jeho kolegové jistotu, tak porovnali údaje z Google s daty pocházejícími ze zemí, kde lékaři hlásí výskyt planých neštovic. Šlo o Mexiko, Thajsko, Estonsko, Austrálii a USA a fungovalo to. Badatelé měli výhodu v tom, že příznaky planých neštovic bývají jasně zřetelné a lidé si je obvykle nepletou s jinými chorobami. Pro Bakkera to bylo naprosto vzrušující. První použití digitální epidemiologie pro očkování v praxi přesvědčivě potvrdilo úspěšnost vakcíny proti planým neštovicím. Podobné analýzy chování lidí na webu už byly v minulosti použity pro sledování šíření infekčních onemocnění. Bakker a spol. je ale poprvé využili pro hodnocení účinnosti vakcíny. 

Literatura

IFL Science 2. 6. 2016, PNAS online 25. 5. 2016, Wikipedia (Chickenpox).

Datum: 02.06.2016
Tisk článku

Související články:

Náboženská paranoia a šíření dětské obrny     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2006)
Opičí neštovice na postupu     Autor: Jaroslav Petr (05.09.2010)
Stojí virus neštovic před definitivní likvidací?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2011)
Imigrace a infekční onemocnění     Autor: Miloslav Pouzar (02.09.2015)
Jak reálná jsou zdravotní rizika migrace?     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz