Vánoční koleda z University of Toronto  
Doslovný překlad části textu písně na připojeném videu: "Vánoční strom je plný květin. Přísahám, že je Štědrý den. Doufám, že to je to, co říkáš…" Pokud vás napadlo, že se universitní kapela z imigrantů nestoudně zhulila, jste vedle, jak kanadská jedle. Vědci tvrdí, že jen předhodili počítači vánoční pohlednici a pak ho nechali chvíli bez dozoru.
Sanja Fidler, University of Toronto
Sanja Fidler, University of Toronto

Trio ve složení Hang Chu, Raquel Urtasun a Sanja Fidler, nejsou muzikanti ale tvůrci Recurrent Neural Network. Jsou to programátoři, kteří vytvořili něco, čemu říkají platforma pro tvorbu populární hudby. Má ji tvořit několik vrstev. Ta základní generuje  melodii. Protože nemohli zařídit aby počítač získal nadáni od boha, dopřáli mu nahrávky těch nejlepších „fláků“. Z nich si vytáhl líbivé vzory i rytmiku. Na tuto základní vrstvu si počítač nasadí druhou vrstvu. My laici bychom řekli, že tvrdí muziku – jde totiž o dodání bubnů a basů. Pak v další vrstvě přichází na řadu akordy. Platformy jsou nazvány platformami proto, aby se toho na ně dalo navěsit hodně. A protože jde v tomto případě o platformu neurální sítě, počítač přidává vrstvu neurálního tance a ještě jednu tzv. neurálního karaoke.

 

Raquel Urtasun, University of Toronto
Raquel Urtasun,
University of Toronto

Zobáčky, zpětná lomítka a uvozovky jednotlivých vrstev se tak stávají nadáním a skladatel, který v takto vybaveném počítači dřímá, by měl být už brzo schopen sypat neotřelé hity doslova z rukávu. Nejde ale jen zapsání skladeb do notového partu. V roli dirigenta počítač skladbu obdaří virtuálními hudebníky a ti na neexistující nástroje melodii zahrají. Počítač v roli choreografa přiřadí k hudbě taneční kreace včetně rozpracovaných pokynů pro pohyby nohou, paží, trupu,… Dodat tvář a postavu by pro Japonce už také neměl být problém.

Hang Chu, University of Toronto
Hang Chu, University of Toronto

Protože by to bez zpěvu nebylo ono, počítač se ujímá i role textaře a podle hlasové polohy skladby přidá hlasivky syntetického zpěváka.

 

Jak z nahrávky můžete zjistit sami, od některých raperů se to už zase tak moc neliší. V tomto článku ale jde o něco jiného a zatím ne moc vydařeného - první lyrické dílko. Počítač mělo „napadnout“ poté, když mu předhodili naskenovanou vánoční pohlednici. Pro slušně vybavenou umělou inteligenci, jak už více než před rokem předvedli se svým  NeuralTalk, vědci ze Stanfordu, není problém nejen detekovat objekty na fotografiích, ale také chápat, co se na snímku odehrává. Stromeček se tak v tomto případě pro umělou inteligenci stal kulisou, která mu pomohla vcítit se do vánoční nálady a vhodně volit slova. I hudební motiv by měl být  poznamenán emočním stavem svátků klidu, pohody a štědrosti. Do vánoční prvotiny umělce jménem Umělá příjmením Inteligence, se můžete zaposlouchat zde:



Pokud vám lyrika nesedla, můžete zkusit něco k tanci:


Na výběr je i něco k poslechu:

Album

Nejspíš není daleko doba, kdy na nosičích budeme čítat:

Hudba: Hang Chu,PhD, matematik

Text: Associate professor Raquel Urtasun, programátorka

Algoritmy: associate professor Sanja Fidler, programátorka

Hudební skupina: Recurrent Neural Network

Nahrávací studio: Computer Science department  UT

 


 

Nabídka práce

Hledáme do týmu nové kolegy a kolegyně. Požadujeme: trestní bezúhonnost, lékařskou vstupní prohlídku a oblíbenost v kolektivu. Pokud už zaměstnání máte, můžete zkusit zhodnocení vkladu.  Co nabízíme? Partnerství v dynamickém podnikatelském záměru s provizemi za provozování rozsáhlé hudební databáze. Náš počítač, na rozdíl od toho kanadského, přihlásíme za člena OSA. Podrobnosti k účasti na projektu zde.

Datum: 01.12.2016
Tisk článku

Související články:

Vznikla Církev hudby     Autor: Jindřich Solovej (01.04.2006)
Vstupte do světa hudby     Autor: Jaroslav Petr (04.03.2009)
Hudba je universální     Autor: Jaroslav Petr (23.03.2009)
Zhudebněný fyzikální svět     Autor: Dagmar Gregorová (25.06.2010)
Zpěvy Valkýr aneb zvuk polární záře     Autor: Dagmar Gregorová (18.07.2012)
Nejstarší záznam vícehlasé skladby     Autor: Josef Pazdera (18.12.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz