Šikovný výzvědný nanodron by mohl změnit válčení od základů  
Snipe Nano Quadrotor od AeroVironment je tichý, téměř kapesní průzkumník na dálkové ovládání. Ve vzduchu se udrží 15 minut a obsáhne území o velikosti 1 kilometr.
Snipe v akci. Kredit: AeroVironment.
Snipe v akci. Kredit: AeroVironment.

Pro vojáky je nesmírně důležité mít přehled o situaci na bojišti. Je to záležitost života a smrti, v tomto případě bez nadsázky. V dnešní době vojákům pomáhají výkřiky moderních technologií, jako jsou satelity, bezdrátové sítě a v neposlední řadě i drony.


Společnost AeroVironment postavila sympatický nanodron Snipe Nano Quadrotor. Takovým dronem by mohl být vybaven každý voják, což by značně zvýšilo jejich přehled o situaci a také možnosti operačního nasazení. Malý výzvědný dron by se velice hodil zejména v nepřehledných bojích v městském prostředí. A nejspíš nezůstane u armády. Už letos bude Snipe (česky Bekasina) ve své civilní verzi dostupný pro policejní složky, zdravotníky, záchranáře a další adrenalinová povolání.

Snipe. Kredit: AeroVironment.
Snipe. Kredit: AeroVironment.


AeroVironment představili svůj nanodron v úterý 9. května, na akci asociace Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) XPONENTIAL 2017, která stále ještě probíhá v texaském Dallasu. Kvadrikoptéra Snipe váží pouhých 140 gramů a s celým svým příslušenstvím je relativně snadno přenosná. Nanodron byl navržený na průzkumné mise v blízké okolí a jeho největší výhodou je, že může být velmi rychle ve vzduchu, do 60 sekund.

 

Kompletní souprava Snipe. Kredit: AeroVironment.
Kompletní souprava Snipe. Kredit: AeroVironment.

Když už je Snipe ve vzduchu, tak může nahrávat nebo případně vysílat video s vysokým rozlišením v reálném čase přímo do ovládací jednotky dronu. Systém má k dispozici dvě baterie, přičemž na jednu z nich může nanodron operovat 15 minut. Snipe může dosáhnout rychlosti přes 35 kilometrů za hodinu a obsáhne území o délce 1 km.

 

Nano Hummingbird. Kredit: DARPA.
Nano Hummingbird. Kredit: DARPA.

Podle AeroVironment je výhodou dronu jeho stabilita ve větru a také velice tichý provoz, který pro průzkumné mise přijde velmi vhod. Dálkové ovládání nanodronu zajišťuje standardní dotykový displej MIL-STD 810. Pokud Snipe ztratí spojení s ovládáním, tak se k němu automaticky vrátí zpátky. Velikou a zřejmě zcela zásadní výhodu nanodronu představuje jeho snadné ovládání. Průměrně vnímavý operátor se to naučí za pár hodin.

 

Nanodron Snipe očividně využívá poznatky a technologie, které společnost AeroVironment využila před pár lety během vývoje pozoruhodného dronu Nano Hummingbird (česky Nano Kolibřík) pro americké vojenské vývojáře DARPA. To je maličký dálkově ovládaný dron o váze pouhých 19 gramů, který jak vzhledem, tak i pohybem připomíná kolibříka. Nano Hummingbird je vybavený miniaturní videokamerou, může létat pár minut a přitom zkoumat jako venkovní prostřední, tak i vnitřní prostory. 

Video:  Snipe Nano Quadrotor UAS


Video:  Darpa Hummingbird Drone


Literatura
New Atlas 9. 5. 2017.

Datum: 11.05.2017
Tisk článku

Související články:

Špionážní dron připomíná poštolku     Autor: Josef Pazdera (28.11.2013)
Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz