Fantastický nodosaurid z Alberty  
…aneb Možný objev desetiletí

Fantasticky dochovaná fosilie nodosauridního ankylosaura na výstavě. Zaživa byl tento obrněný dinosaurus nejspíš rezatě zbarvený, měřil asi 5,4 metru na délku a vážil necelých 1,5 tuny. Kredit: Machairo, Wikipedie (CC BY-SA 4.0)
Fantasticky dochovaná fosilie nodosauridního ankylosaura na výstavě. Zaživa byl tento obrněný dinosaurus nejspíš rezatě zbarvený, měřil asi 5,4 metru na délku a vážil necelých 1,5 tuny. Kredit: Machairo, Wikipedie (CC BY-SA 4.0)

Jednou za čas se v dinosauří paleontologii objeví fosilie, která svou kvalitou dochování doslova ohromí vědeckou i laickou veřejnost. V minulosti to byly například nálezy „mumií“ kachnozobých dinosaurů, „bojující“ dinosauří dvojice z Mongolska a také americké Montany nebo fosilie opeřených dinosaurů z Číny. Letos se k těmto fantastickým fosiliím přidala další, tentokrát pocházející z kanadské provincie Alberty. Nikoliv ale z proslulých nalezišť podél řeky Red Deer, nýbrž z lomu Millenium mine severně od města Fort McMurray na severovýchodě provincie. Právě zde totiž 21. března 2011 k objevu prostou náhodou došlo. Dělník Shawn Funk tehdy pracoval s rypadlem, když pocítil, že lžíce narazila na cosi tvrdšího, než byla okolní hornina. Naštěstí se rozhodl přestat s prací a podívat se, o co jeho stroj zavadil. Spatřil podivný útvar, zasazený pevně do okolní horniny. Ten měl podobu navazujících nahnědlých diskovitých destiček v šedavém kameni. Přivolaní odborníci z Tyrrellova paleontologického muzea v Drumhelleru (které již 23. března dopravil na místo tryskáč společnosti Suncor Energy, vlastnící důl) ihned konstatovali, že se jedná o úžasnou fosilii dosud neznámého druhu obrněného dinosaura. Nepochybně šlo o druh nodosaurida pocházejícího z období spodní křídy, z doby asi před 110 miliony let. Donald Henderson a Darren Tanke na základě zaslaných fotografií nejdříve předpokládali, že se jedná o fosilii jakéhosi plesiosaura, protože si neuměli představit, že by se suchozemský tvor mohl dochovat v tzv. dehtových píscích, tedy vlastně v mořských sedimentech někdejšího vnitrozemského kontinentálního moře.

 


Video: Discovery of Ankylosaur at Suncor's Millennium Mine


Mapka, zobrazující rozlohu tzv. Athabaských ropných písků na území kanadské Alberty. Jde o rozsáhlá ložiska nekonvenční ropy ve formě ropných živic. K objevu fosilie nodosaurida došlo jižně od vyznačeného Fort McMurray. Kredit: NormanEinstein, Wikipedie (volné dílo)
Mapka, zobrazující rozlohu tzv. Athabaských ropných písků na území kanadské Alberty. Jde o rozsáhlá ložiska nekonvenční ropy ve formě ropných živic. K objevu fosilie nodosaurida došlo jižně od vyznačeného Fort McMurray. Kredit: NormanEinstein, Wikipedie (volné dílo)

 

Zmíněná společnost zde těží dehtové písky kvůli živicím, které mohou být zpracovány na ropu. Později se každopádně ukázalo, že šlo o mršinu nodosaurida, kterou do mořské zátoky splavila řeka a uložila mrtvého dinosaura hřbetem dolů. Díky tomu se dokonale zachovala nejen textura jeho pancíře, ale i kůže na krku. Středně velký zástupce této skupiny byl evidentně dlouhý kolem pěti metrů, hmotnost nádherné fosilie činila kolem 1130 kilogramů.

Zaživa byl ale dinosaurus dlouhý asi 5,4 metru a vážil o trochu více, zhruba 1400 kilogramů. Nádherná fosilie se pod svoji vlastní vahou sice částečně rozpadla, ale nakonec se jí podařilo stabilizovat a v ochranném obalu transportovat do muzea. Další fantastickou okolností tohoto objevu je skutečnost, že byly identifikovány i stopy po původních melanozomech, tedy buněčných organelách obsahujících kožní pigmenty.

 

Na základě jejich předběžného rozboru se zdá být pravděpodobné, že tento obrněný dinosaurus byl zbarven do rezatých až rudých tónů. Zachoval se také fosilní keratin dinosaura. Kvalita dochování kožní textury je dokonce lepší než u slavných „mumií“ hadrosauridů a poprvé jde o dochování v plně „trojrozměrném“ stavu. Není divu, že tento dosud vědecky nepopsaný exemplář, který se stal hvězdou National Geographic, byl u příležitosti svého prvního veřejného vystavení v expozici Royall Tyrrell Museum 12. května letošního roku prohlášen za jednu z nejlépe dochovaných dinosauřích fosilií v dějinách paleontologie. Je jisté, že o raně křídovém obrněném býložravci, který nám nevědomky „odkázal“ své zkamenělé tělo, ještě v budoucnu uslyšíme.


Napsáno pro Dinosaurusblog a osel.cz

 

Video:  110 million year old Armoured Dinosaur "Nodosaur" BEST preserved ever found in Alberta

 

 

Short English Summary: The Suncor nodosaur is an extremely well-preserved dinosaur fossil uncovered in a mine owned by the Suncor Energycompany in Alberta, Canada in 2011. It was identified as a new species of nodosaurid. It is still considered one of the best preserved fossil of its kind ever found. The dinosaur still does not have a formal scientific name.

 

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Suncor_nodosaur

http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/06/dinosaur-nodosaur-fossil-discovery/

Datum: 25.07.2017
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz