Bílí rasisté si nechávají testovat původ. Ale výsledky je moc nepotěší  
Sociologové si oblíbili neonacistické diskuzní fórum. Studovali tam pozoruhodné reakce rasistů na výsledky genetických testů původu. Někteří se radovali, jiní už méně.
Pitoreskní kostýmy kukluxklanu z roku 1872. Kredit: volně dostupné.
Pitoreskní kostýmy kukluxklanu z roku 1872. Kredit: volně dostupné.

Není to tak dávno, co se bílí rasisté a šovinisté plížili kanály. Ve většině zemí to byla okrajová hnutí zapšklých, izolovaných lidí. V poslední době je sociální média vytáhla na světlo, takže se s nimi a jejich bizarními názory můžeme setkávat častěji. Většina lidí si ale naštěstí stále pamatuje, jak to končí, když se holé lebky dostanou k moci, takže ultrapravicová revoluce není na pořadu dne.

 

Aaron Panofsky. Kredit: UCLA.
Aaron Panofsky. Kredit: UCLA.

Rasisté se nicméně dozvěděli o tom, že existují dostupné a vcelku levné genetické testy původu. A koho jiného by měl zajímat původ víc, než fanoušky nadřazenosti bílé rasy? Bílí rasisté tedy testují svůj původ a vytvářejí tím pozoruhodný a nesmírně zajímavý materiál. Nepotěší přitom ani tak rasisty, jako spíše kulturní antropology, kteří mají možnost studovat fascinující fenomén.

 

Sociologové Aaron Panofsky a Joan Donovan z Kalifornské univerzity v Los Angeles se rozhodli prozkoumat reakce rasistů, kteří se stále častěji snaží potvrdit si genetickým testováním představy o svém původu. Šťastnou souhrou okolností Panofsky a Donovanová prezentovali svůj výzkum v polovině srpna, ve dnech, kdy ultrapravice vystrkovala růžky v americkém Charlottesville.

 

Joan Donovan. Kredit: J. Donovan.
Joan Donovan. Kredit: J. Donovan.

Badatelé několik let sledovali neonacistické online fórum Stormfront, u jehož vzniku stál pohlavár kukluxklanu Duke, a kde se rasisté vyzpovídávají ze svých emocí. Dostali tím unikátní příležitost sledovat reakce více než 600 extrémistů na výsledky svých genetických testů.

 

Někteří z nich se dočkali vytouženého germánského původu. Ale řada rasistů své výsledky oplakala. Jeden z nich varoval své kolegy rasisty před těmito testy, protože mu vyšlo, že má své kořeny v Senegalu. A to není zrovna kolébka nordických polobohů. Častou reakcí zklamaných uživatelů fóra Stormfront bylo, že zpochybňovali věrohodnost genetických testů. Jak se dalo očekávat, obviňují rafinované židovské multikulturní spiknutí.

 

University of California Los Angeles.
University of California Los Angeles.

Asi jen obtížně se vcítíme do kůže nácka, který se dozví, že vlastně není stoprocentně bílý. To zklamání musí být zdrcující. Kolegové na Stormfrontu pak pochopitelně takto postižené rasisty hrubě šikanovali s tím, že když nejsou dost bílí, tak nemají v neonacistickém fóru co dělat. Výhružky smrtí nebyly výjimkou.
Genetikové jsou nejspíš nešťastní, že jejich nástroje a know-how používají rasisté k ospravedlnění svých nenávistných blábolů. Na druhou stranu je ale díky výsledkům testování pěkně vidět, že jednoduchý rasismus nefunguje. Vlastně nejsou ani bílí ani černí. Lidé bývají namixovaní z mnoha různých předků a o Američanech to platí trojnásobně. A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Video:  Aaron Panofsky - How “Unscientific” Ideas about Race Contribute to...


Literatura
IFL Science 17. 8. 2017.

Datum: 03.09.2017
Tisk článku

Související články:

Duchaření a víru máme v genech z pravěku     Autor: Josef Pazdera (27.05.2014)
Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2014)
Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz