Jak kampaň masivního očkování zařídila bezpečnější sex pro všechny  
Očkování proti lidským papillomavirům vzbuzuje nadšení i odpor. Data z Austrálie, která je v tomto očkování nejdál ze všech zemí, ukazují, že vakcína má smysl. Australské ženy trpí dramaticky méně případy genitálních bradavic.
V mikroskopu jsou genitální bradavice vcelku přijatelné. Kredit: Ed Uthman / Wikimedia Commons
V mikroskopu vypadají genitální bradavice poměrně přijatelně. Kredit: Ed Uthman / Wikimedia Commons

Zavedení očkování proti lidskému papillomaviru (HPV) mělo své nadšené příznivce i zaryté odpůrce. Jak se ale zdá, masové očkování proti těmto virům se vyplatilo. Vše nasvědčuje tomu, že díky tomuto očkování bude sex bezpečnější dokonce i pro mladé lidi, kteří nebyli touto vakcínou očkováni. Zkušenosti z toho očkování nás navíc mohou poučit o tom, jak očkovat proti dalším infekcím.

 

Julia Brotheron. Kredit: VCS.
Julia Brotheron. Kredit: VCS.

Lidské papillomaviry existují v celé řadě kmenů. Ty nejnebezpečnější z nich mohou vyvolat genitální bradavice a také způsobit změny v buňkách okolí pohlavních orgánů, které v tom nejhorším případě povedou k růstu nádorů. Zavedení vakcíny proti těmto virům přineslo úžasnou možnost prevence, která každoročně zabrání statisícům úmrtí.


Ne každému se to líbí. Odpůrci očkování a odpůrci sexu jsou samozřejmě proti.

Zároveň ale i někteří epidemiologové zpochybňovali, zda je masové použití drahé vakcíny efektivní a zda nejde o plýtvání penězi. Vlády jednotlivých zemí reagovaly na tuto vakcínu různě. To nabídlo odborníkům unikátní experiment, v němž mohli získat cenné zkušenosti ohledně různých přístupů k očkování.

Victorian Cytology Service.
Victorian Cytology Service.

 

 

Vakcína proti lidskému papillomaviru je dílem australských vědců. Pro mnohé Australany je proto její podpora aktem národní hrdosti. Není divu, že právě Austrálie přijala tuto vakcínu s největším nadšením. Australská data teď slouží ke srovnání s ostatními zeměmi, kde to zmíněná vakcína mnohdy neměla tak jednoduché.


Ve většině zemí očkovali vakcínou proti HPV nesystematicky anebo se soustředili na dívky ve věku 12 až 13 let, které ještě s velkou pravděpodobností nebyly tomuto viru vystaveny. V Austrálii oproti tomu nabídli očkování zdarma všem ženám mladším 26 let, což vedlo k 1,5 milionu očkování během tří let.


Rakovina děložního krčku, která je nejvíce obávaným následkem infekcí HPV virů, se projeví až za dlouhou dobu. Proto není možné hodnotit úspěšnost kampaně očkování proti HPV okamžitě. Podle Julie Brotherton z australské Victorian Cytology Service Registries se sice pozvolna dostáváme do období, kdy se očkování na rakovině děložního krčku teoreticky může projevit, i tak to ale bude dost obtížné.

Vakcína proti HPV. Kredit: Sanofi Pasteur.
Vakcína proti HPV. Kredit: Sanofi Pasteur.

 

U žen do třiceti let se totiž rakovina děložního krčku objevuje jen velmi vzácně. Takže i veškerá očkování v Austrálii mohou představovat příliš malý vzorek na to, aby bylo možné statisticky změřit úspěšnost tohoto očkování. Zato genitální bradavice se objevují mnohem rychleji a i dřívější výzkumy ukazují, že v důsledku očkování proti HPV dochází k velkému poklesu jejich výskytu.

 

Brothertonová zjistila, že u australských žen do 21 let došlo ke snížení počtu případů genitálních bradavic o 90 procent. Pokles počtu nádorů děložního čípku a dalších nádorů spojených se sexuálním přenosem HPV virů, například nádorů hlavy a hrdla, by měl podle Brothertonové následovat v dalších letech.


Brothertonová je přesvědčená o tom, že část poklesu počtu genitálních bradavic je možné připsat na konto ochrany, kterou vakcína poskytuje i lidem bez očkování. Díky očkování se totiž snížilo riziko, že člověka bez očkování někdo nakazí. V tomto případě hrají očkované ženy roli bariéry, která chrání jejich mužské partnery před nákazou. Podobný efekt by se mohl projevit i u budoucích očkování proti pohlavně přenosným nemocem.

Video:  HPV vaccination program success, with A/Prof Julia Brotherton


Literatura
IFL Science 22. 11. 2017, Journal of Infectious Diseases online 22. 9. 2017.

Datum: 27.11.2017
Tisk článku

Související články:

Univerzální vakcína na chřipku     Autor: Josef Pazdera (18.12.2013)
Když dojde na orální sex, muži podstupují větší riziko, než ženy     Autor: Josef Pazdera (16.02.2016)
Vakcína proti melanomu     Autor: Josef Pazdera (16.11.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz