Soutěž ANA Avatar XPRIZE podpoří vývoj robotických náhradníků  
Zájemci o vývoj realistických robotických avatarů, dálkově řízených lidskými operátory, se mohou registrovat do 31. října letošního roku.

Avatar. Kredit: CC0 Creative Commons.
Avatar. Kredit: CC0 Creative Commons.

Jestli se někdo v dnešní době stará o to, aby lidstvo překračovalo další a další hranice vědy i technologií, tak to jsou vojenští vývojáři a spolu s nimi nadšení mecenáši, jako jsou i lidé sdružení v neziskové organizaci XPRIZE. Mají to ostatně už ve svém mottu: radikální průlomy pro dobro lidstva. Vyhlašují úžasné soutěže, které vždy ohromí odborníky, média i veřejnost. Týkají se letů do vesmíru, životního prostředí, umělých inteligencí a podobných věcí.

 

Jak je vidět, Xprize se už oklepali z neúspěchu, kterým nedávno skončila soutěž soukromých týmů v dobývání Měsíce Google Lunar XPRIZE. V těchto dnech ohlásili novou výzvu, jejíž účelem je urychlit vývoj robotických avatarů, které budou věrným obrazem člověka. V budoucnu by takoví lidští boti, řízení na dálku lidskými operátory, mohli dělat pečovatelky, záchranáře, policisty, vojáky a mnohé další lidské profese.


ANA Avatar XPRIZE. Kredit: Xprize.
ANA Avatar XPRIZE. Kredit: Xprize.

Nová soutěž dostala název ANA Avatar XPrize a nabízí vítězům celkem 10 milionů dolarů. Hlavní cenou bude 8 milionů dolarů, které obdrží vítězní tým, pokud dokáže splnit zadání. Úkolem účastníků ANA Avatar XPrize je předvést porotě víceúčelového robotického avatara, s nímž netrénovaný operátor zvládne splnit zvolené úkoly a bude přitom od robota vzdálený minimálně 100 kilometrů. Robotický avatar bude muset doložit schopnost zraku, sluchu i hmatu. Měl by bez problémů interagovat s prostředím, aby mohl asistovat lidem v profesích, ve kterých by se mohli podobní avatarové v budoucnosti uplatnit.

 

Peter Diamandis. Kredit: Brassfield / Wikimedia Commons.
Peter Diamandis. Kredit: Brassfield / Wikimedia Commons.

Podle zakladatele a výkonného ředitele organizace Xprize Petera Diamandise je naše schopnost být fyzicky přítomen na vzdáleném místě a poskytnout tam někomu pomoc, obvykle omezená finančními náklady a také prostě a jednoduše nedostatkem času. Účelem ANA Avatar XPrize je přispět k vývoji technologie, která by nám pro podobné případy nabídla alternativu. Mohli bychom být na takových místech a v takových situacích přítomní teleprezenčně, prostřednictvím robotického avatara. Takový postup nepochybně ušetří peníze i čas.

 

Co bude dál? Registrace soutěžních týmů pro ANA Avatar XPrize má deadline 31. října 2018. Soutěžící týmy pak budou muset dodat kompletní plán pro soutěž do 31. ledna 2019. V dubnu 2020 a v dubnu 2021 budou jednou vyhlášeni průběžní vítězové v dílčích úkolech, kteří obdrží 1 a 1 milion dolarů. Zbývajících 8 milionů dolarů bude uděleno vítězům celé soutěže v říjnu 2021. Jak ale ukazuje smutná historie Google Lunar XPRIZE, ne vždycky jde všechno podle plánu. Zatím můžeme dodávat odvahu zájemcům a doufat, že by se soutěže mohl zúčastnit i nějaký český tým. Šikovných studentů i inženýrů tady máme dost.

Video:  $10M ANA Avatar XPRIZE


Literatura

Xprize 12. 3. 2018, Wikipedia (X Prize Foundation).

Datum: 14.03.2018
Tisk článku

Související články:

Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
DARPA uspořádala bojovku ve Washingtonu s detektory radiace     Autor: Stanislav Mihulka (21.11.2016)
Smutná zpráva: Týmový závod o Měsíc byl zrušen a zůstane bez vítěze     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz