Nejmenší počítač světa od IBM je menší než zrnko soli  
V IBM vyvinuli počítač se základní deskou o rozměrech 1x1 milimetr. Takové mikropočítače by se měly stát novým typem ochrany produktů před paděláním.

Nejmenší počítač. Kredit: IBM.
Nejmenší počítač. Kredit: IBM.

Ve společnosti IBM očividně rádi překračují hranice. Na jedné straně vyvíjejí sofistikované umělé inteligence jako je Watson a na straně druhé se účastní pozoruhodného závodu v konstrukci kvantových počítačů. Ale ani to jim nestačí. Nedávno vyšlo najevo, že IBM mají ambice i v oboru extrémně miniaturizovaných počítačů.

 

Logo IBM.
Logo IBM.

V příspěvku na blogu, který se týkal právě probíhající konference Think 2018 v Los Angeles, IBM představili technologii, která je podle nich nejmenším počítačem na světě. Podle tohoto příspěvku budou v příštích letech podobné počítače, menší než zrnko soli, zabudované v běžných zařízeních a produktech pro každodenní použití.

 

O co vlastně jde? Detaily zatím nejsou příliš jasné, ale podle dostupných informací to je mikropočítač s plnohodnotným procesorem, paměťovými komponentami a až 1 milionem tranzistorů. Toto vše se přitom vejde na základní desku o velikosti 1 krát 1 milimetr. Podle IBM je tento mikropočítač svým výkonem srovnatelný s čipy série x86 z devadesátých let. Vzhledem k dramatickému rozdílu ve velikosti je to obdivuhodné.

Nejmenší počítač versus zrnka soli. Kredit: IBM.
Nejmenší počítač versus zrnka soli. Kredit: IBM.


V IBM hodlají využívat takové mikropočítače především v technologiích ochrany před paděláním. Podle IBM stojí padělky globální ekonomiku více než 600 miliard dolarů ročně.

Schéma nejmenšího počítače. Kredit: IBM.
Schéma nejmenšího počítače. Kredit: IBM.

Základem takových technologií by měly být blockchainy, tedy bločenky, distribuované decentralizované databáze, které s využitím komplexních kryptografických postupů uchovávají online transakce či operace s určitou komoditou. Technologie blockchainu byla původně využita při transakcích s bitcoiny, aby zajistila jejich autenticitu a bezpečnost. Rovněž v ní již před časem nalezly zalíbení společnosti, které se zabývají obchodem s diamanty.

 

Nový mikropočítač má podle všeho za úkol přenést technologii blockchainů do fyzického světa. IBM zřejmě bude mikropočítače využívat jako digitální otisky prstů, které budou odolné vůči falšování. Jejich výroba je velice levná, jeden takový mikropočítač přijde asi na 0,1 dolaru. Společně s jejich nepatrnou velikostí by to měla být záruka, že se mikropočítače dostanou do spousty výrobků po celém světě. Podle IBM je možné takový mikropočítač umístit prakticky kdekoliv.


Pokud plány IBM vyjdou, tak se z mikropočítačů stanou digitální otisky prstů odolné vůči hacknutí, které bude možné používat k ověření původu produktu, jeho obsahu i všech prodávajících a kupujících. Podobně jako v případě online blockchainů. Jak se zdá, budoucí počítače, alespoň některé, budou téměř neviditelné.

Video:  World’s smallest compute


Video: Nobody likes knockoffs. Crypto-anchors and blockchain will unite against counterfeiters





Literatura
IFL Science 20. 3. 2018.

Datum: 21.03.2018
Tisk článku

Související články:

Michiganské mikrosmítko, nejmenší počítač na světě     Autor: Stanislav Mihulka (12.04.2015)
Výzkumníci IBM dosáhli průlomu ve vývoji pamětí     Autor: Stanislav Mihulka (24.05.2016)
Krystaly z IBM imitují mozkové neurony     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2016)
Kvantové závody: IBM hlásí významný úspěch     Autor: Stanislav Mihulka (14.11.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz