Víte co dělat, když dítě spolkne knoflíkovou baterii?  
Tým filadelfských otorinolaryngologů (specialistů na uši, nos a krk) se nehodlal smířit s tím, jak jim každoročně rostou počty dětí, které přijdou o zdraví, nebo život následkem nešťastného pozření, byť jen titěrné baterie do hodinek. Vyzkoumali, jak se dá s tím, co máme doma po ruce, zabránit tomu nejhoršímu.

V USA je ročně hospitalizováno více než 3 000 dětských pacientů s tím, že se jim podařilo rozebrat hračku, svítilnu či něco jiného, a to malé lesklé a kulaté, co z toho vypadlo a co vypadalo tak lákavě, spolkly. Mnohé pak vypovídaly, že to na jazyku zajímavě brnělo. Většinou šlo o děti  do šesti let věku a většinou tím lesklým bonbónem byla lithiová baterie. V posledních deseti letech, oproti těm minulým deseti letům, vzrostl počet úmrtí spojených s těmito nešťastnými událostmi, dvanáctinásobně.

Egyptský lékařský papyrus (zvaný Ebersův), datovaný asi do roku 1550 před naším letopočtem zmiňuje med ve 147 receptech na léčení vnějších zranění.
Egyptský lékařský papyrus (zvaný Ebersův), datovaný asi do roku 1550 před naším letopočtem zmiňuje med ve 147 receptech na léčení vnějších zranění. Kredit: Wikipedia

V jiných zemích to nejspíš nebude jiné.

 

Když se monočlánek dostane do jícnu, tamní sliny začnou plnit funkci elektrolytu a dojde k elektrolýze. Začne se uvolňovat vodík. Ten moc škod nenatropí, za to souběžně se tvořící alkalické prostředí ano. K naleptání sliznice dochází již po několika minutách. Okolní tkáň se doslova rozpouští a k vážnému poškození  může dojít během dvou hodin. Nebezpečné na tom je, že velký malér začíná téměř bez příznaků. Může ale také navodit příznaky bolesti v krku, kašel, horečku, potíže s polykáním a těžké dýchání. Čím delší je doba, než je baterie vyndána, ať už pomocí endoskopu, nebo když už to s ním nejde, tak operativně, tím jsou následky pro dítě horší. Baterie se sama totiž z rozleptaného místa dál do žaludku a střev většinou neposune. Je příliš malá na to, aby vyvolala stahy v ampulovitém rozšíření a reflex předání „sousta“  přes uzávěr (ostium cardiacum) do žaludku. Navíc se po polknutí rychle přidává dráždění způsobující spasmus jícnových svalů, a proto přirozenou cestou předmět ven nevychází. Stává se jen otázkou času, než dojde k perforaci jícnu, poleptání přilehlé průdušnice, cév a následně i celkové sepsi.

 

Ian N. Jacobs, ředitel Pediatrického centra dýchacích cest v Children's Hospital of Philadelphia. Spoluautor studie: „Počet úmrtí spojených s polknutím baterie neustále roste. V Případě podezření na spolknutí baterie, podávejte med a volejte sanitku“.
Ian N. Jacobs, ředitel Pediatrického centra dýchacích cest v Children's Hospital of Philadelphia. Spoluautor studie: „Počet úmrtí spojených s polknutím baterie neustále roste. V případě podezření na spolknutí baterie, podávejte med a volejte sanitku“. Kredit: ChHP

Cílem amerického projektu bylo najít z běžně se vyskytujících látek v našich domácnostech nějakou, kterou by se daly následky mírnit a oddálit. Protože prase má k člověku, jak co do stravy, tak anatomickým poměrům hodně blízko, pokusy výzkumníci prováděli na yorgshirských selatech. Zkoušeli na nich od jablečné šťávy, pomerančového džusu,  javorový sirup, iontové nápoje pro sportovce, izotonické prostředky a také med. I když se zprvu logicky, jako nejlepší jevily kyselé nápoje s citronem, vítězně ze všeho nakonec vyšel med. Mláďatům chutná, je vhodně viskózní a nejlépe vytváří ochrannou bariéru mezi tkání a baterií. A k tomu má vydatnou schopnost neutralizovat místně vznikající zásadité mikroklima. Pašíci „dopovaní“ medem měli následky poleptání lokalizovanější a povrchnější. Není moc studií prováděných čtyřnohých pacientech, jejichž závěry mohou jít rovnou do praxe. Med může.

 

Po třech a půl tisíce let nám může být med ku prospěchu i pokud jde o zranění vnitřní. Kredit: Wikipedia,CC BY-SA 3.0
Po třech a půl tisíci letech nám může být med ku prospěchu, i pokud jde o zranění vnitřní. Kredit: Wikipedia,CC BY-SA 3.0

Závěr

I když řada domácností má doma po ruce řadu nápojů a mnohdy i těch doporučovaných na léčbu vředové choroby, lékaři před jejich podáním varují. V případě již perforovaného jícnu a sepse jsou rizikové.
Med by mohl uškodit jen u alergiků. Případů těžkých reakcí na něj je zanedbatelně málo a pacientův profit u něj převažuje. Ze všeho nejdůležitější ale je, dostat maminkám, tatínkům, babičkám,... riziko plynoucí z baterií do povědomí a aby je taková možnost vůbec napadla, pokud se nějaké signály u ratolesti začnou projevovat. To pochopitelně vyžaduje mít přehled o přístrojích, hračkách a umět z toho dodatečně vyvodit, co se mohlo stát. A pak, byť jen v případě podezření, začít okamžitě jednat. Pokud bychom doma neměli med, je pravidelná konzumace jakýchkoliv tekutin lepší, než nic. Oddalování cesty do nemocnice je hazard se smrtí. Čas tu hraje mnohem větší roli, než když se jako lentilka dítěti jevil hříbeček s magnetem. I takových případů počty enormně rostou a jejich konce jsou neméně žalostné. Ale o tom jsme již psali jinde.


Literatura

Anfang et al, "pH-neutralizing esophageal irrigations as a novel mitigation strategy for button battery injury," The Laryngoscope, online June 11, 2018. DOI: 10.1002/lary.27312

Children's Hospital of Philadelphia

Datum: 12.06.2018
Tisk článku

Související články:

Kirigami – hračka, která našla uplatnění v medicíně     Autor: Josef Pazdera (30.03.2018)
I v buňkách oka je dobré některé materiály prohnat skartovačkou     Autor: Josef Pazdera (08.05.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz