Summit: USA přebírají titul nejvýkonnějšího superpočítače světa  
V laboratořích ORNL zprovoznili superpočítač Summit o výkonu 200 petaflops. Jak dlouho se asi udrží na trůnu pro nejmocnější superpočítač planety?
Nejvýkonnějším superpočítačem je Summit. Kredit: ORNL.
Nejvýkonnějším superpočítačem je Summit. Kredit: ORNL.

Pokud jde o provozování nejlepších superpočítačů světa, tak v této disciplíně poslední dobou vládla Čína. Hned dva nejmocnější superpočítače totiž sídlily právě v Říši středu. Nejvýkonnější superpočítač Spojených států Titan se musel spokojovat až s nepříliš lichotivým pátým místech. Kromě Číny ho předstihly i superpočítače Švýcarska a Japonska.

 

Summit tvoří 4 608 serverů: Kredit: ORNL.
Summit tvoří 4 608 serverů: Kredit: ORNL.

Teď se ale všechno změnilo. V laboratořích amerického ministerstva energetiky Oak Ridge National Laboratory (ORNL) totiž spustili Summit, který zvládne 200 petaflops, čili 200 biliard operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu. S tímto výkonem Summit zhruba osmkrát předčí svého staršího bratra Titana, který byl zapojen v roce 2012 s výkonem 27 petaflops.


K čemu jsou vlastně tak výkonné superpočítače, že se to vymyká naší představivosti, vůbec dobré? Jede na nich špičkový výzkum v řadě různých odvětví. Vojáci si na nich simulují exploze termojaderných bojových hlavic, biologové si zase vytvářejí simulace celých virtuálních mozků, prozatím ještě nikoliv lidských.

 

Summit v celé kráse. Kredit: ORNL.
Summit v celé kráse. Kredit: ORNL.

Ještě důležitější je, že se superpočítače staly věcí mezinárodní prestiže, smluv a spolupráce. Proto jsme svědky neustále probíhající soutěže, ve které země jako USA, Čína, Tchaj-wan, Japonsko, Indie nebo Evropa soupeří ve vývoji a konstrukci stále lepších superpočítačů. Když už je mají, tak s jejich pomocí předpovídají počasí, modelují klima, vyvíjejí vojenské i průmyslové jaderné technologie nebo třeba řeší složité inženýrské problémy.

 

Summit.
Summit.

Konstrukce Summitu vznikla evolucí z designu Titanu. Používá systém IBM AC922, který tvoří celkem 4 608 serverů. Každý z těchto serverů přitom obsahuje dva 22-jádrové procesory IBM Power 9, plus šest grafických jednotek NVIDIA Tesla V100. Tuto architekturu superpočítače podporuje paměť o velikosti přes 10 PB a vysokovýkonnostní propojení.


Summit se stal prvním superpočítačem, který zvládne exascale výpočty. Bude pracovat na vývoji umělých inteligencí a bádat v medicíně i ve fyzice vysokých energií. Podle představitelů ORNL se Summit stane významnou součástí plánovaného exascale výpočetního ekosystému, který by měl v USA fungovat pro širokou vědeckou komunitu kolem roku 2021.


Mezi prvními projekty pro superpočítač Summit bude výzkum tvorby těžkých prvků typu železo a zlato v supernovách, simulace nových materiálů na úrovni atomů, analýza veřejných dat ve zdravotnictví pro účely výzkumu rakoviny v populaci USA nebo aplikace umělé inteligence v analýze lidských onemocnění. 

Video:  Summit Supercomputer


Video: Energy Secretary Rick Perry announces Summit supercomputer


Literatura
ORNL 8. 6. 2018.

Datum: 12.06.2018
Tisk článku

Související články:

Tak už je to tady: Čína staví terminátora     Autor: Jan Turoň (19.01.2017)
Švýcarští vědci zvládli rekordní simulaci 45-qubitových kvantových výpočtů     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz