Ruský Progres zkrátil cestu na ISS ze dnů na hodiny  
Americkým nákladním lodím trvá několik dní, než se dostanou k ISS. Robotický Progress se třemi tunami nákladu na palubě to včera zvládl za méně než čtyři hodiny.
V monážní hale Progressu.
V monážní hale Progressu.

Ruská nákladní kosmická loď včera večer předvedla superrychlý let. Mělo k němu dojít již loni v říjnu, ale kvůli zádrhelu na lodi Sojuz se start odložil a stanice ISS  mezitím odplula, takže se let uskutečnil dvoudenní klasikou. Začátkem letošního roku  se situace opakovala. Odložení startu znovu superrychlý let zhatilo, a tak Progress  cestoval k ISS dva dny. Na třetí pokus teď vše klaplo. 
Robotická nákladní loď Progress 70 (MS-09), napěchovaná téměř třemi tunami potravin, pohonných hmot a dalších zásob, startovala z Bajkonuru v Kazachstánu ve  21:51 GMT, aby po dvou obletech nad Tasmánským mořem (mezi Austrálií a Novým Zélandem) zakotvila na stanici. Stalo se tak dokonce o 8 minut dříve, než se předpokládalo.  Rusové tím vylepšili svůj předchozí rekord. Ten byl 6 hodin. Byl v platnosti od roku 2013 a uskutečnil se po čtyřech obletech Země. Tentokrát ke spojení se stanicí stačily oběhy dva.

 

Video:  Progress MS-09 docking to the ISS


NASA nevlastní dopravní prostředky, které by byly schopny dopravit náklad na ISS. Uzavírá proto dohody se soukromými společnostmi. Další robotické lodě, které jsou v současné době schopny ISS také zásobovat, jsou Dragon SpaceX a loď Cygnus od Northrop Grumman. Cygnus, tak jako Progress, je jednorázovkou, která shoří, Dragon se ale vrací zpět na Zemi.

 

Již natankovaný Progress MS-09. Kredit: http://russianspaceweb.com
Již natankovaný Progress MS-09. Kredit: http://russianspaceweb.com

Progressy zásobují ISS od roku 2000. Ten nynější zůstane připojen ke stanici na portu ruského modulu Pirs až do ledna příštího roku. Astronautům přivezl 530 kilogramů pohonných hmot, 52 kg kyslíku, 420 kg vody a 1 655 kg takzvaného suchého nákladu, čímž se myslí potraviny a  přístroje. Teď útroby lodě budou zastávat funkci koše na odpadky. Těch už je totiž okolo naší matičky Země víc, než je zdrávo. Po naplnění se promění v popelářský vůz a nepotřebnosti odveze do spalovny husté vrstvy atmosféry k likvidaci. 
Podle agentury Sputnik Roscosmos, už sedmnáct let fungující Pirs modul na ISS bude nahrazen novým, multifunkčním (MDM) nazvaným Nauka. Program sice nabral zpoždění, ale realizace bychom se měli dočkat již v příštím roce.

Datum: 10.07.2018
Tisk článku

Související články:

Virtuální procházka Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS     Autor: Josef Pazdera (01.08.2015)
Lunární vesnička jako nástupce ISS     Autor: Tomáš Kohout (19.05.2016)
Na ISS se bude číst DNA     Autor: Dušan Majer (20.07.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz