O.S.E.L. - Ryby a předčasné porody
 Ryby a předčasné porody
Konzumaci ryb, zvláště těch z konzerv, dávají vědci do souvislosti s předčasnými porody.


Ryba a rak, činí dobrý zrak. To věděli naši předci už dávno. Dost dlouho se také ví, že konzumace ryb snižuje riziko srdečních onemocnění. Pojídání ryb snižuje srážlivost krve, omezuje množství triglyceridů (krevních tuků doprovázejících cholesterol). Snižuje krevní tlak. Chrání před poruchami srdečního rytmu. Působí proti zánětům cév, kloubů, střev a kožním onemocněním (lupus a psoriáza - lupénka)... Za tyto blahodárné vlastnosti vděčí ryby vysokému obsahu omega-3 kyselin.

 
Konzumovat ryby více jak dvakrát týdně vědci nedoporučují. Totéž zřejmě bude platit o vnitřnostech jako jsou ledviny a játra.

Méně se už ví o tom, že mastné kyseliny obsažené v rybách se chovají tak trochu i jako drogy. Dokáží nám totiž vylepšit náladu a zmírnit impulsivní chování (viz článek Omega 3 kyseliny).
Nyní vědci přichází se zcela novým poznatkem, který ryby staví do jiného světla. U těhotných žen mohou navodit předčasný porod.

 

Jíst hodně ryb, doporučují nastávajícím maminkám snad všichni lékaři. A bylo by tomu tak i dál, kdyby jistý Fei Xue z  Harvard School of Public Health se svými kolegy v Michigenu nesledoval zdravotní stav více než tisíce žen rodiček. Při kontrole zdravotního stavu sledoval i obsah rtuti v jejich vlasech.

 
Vysoký obsah rtuti v potravě zřejmě způsobuje předčasné porody.

Ukázalo se, že ženy, které jedly ryby, měly ve vlasech rtuti hodně. Vůbec nejhorších hodnot se dobraly ženy, které konzumovaly ryby z konzerv.
Průměrná hodnota rtuti ve vlasech činila 0,29 ppm, přičemž s množstvím snědených ryb rostl i obsah rtuti (hodnota ppm je veličina, kterou soustava SI neuznává. Vědecký svět ale tuto hodnotu běžně používá a znamená poměrné zastoupení atomů rtuti ve sledovaném vzorku. 1ppm je 1/1 000 000).
Nyní to podstatné, ženy, které rodily předčasně (o více než dva týdny) měly třikrát častější obsah rtuti ve vlasech nad 0,55 ppm. To by znamenalo, že ženy jsou v době těhotenství na rtuť zvláště citlivé a že její přísun v jakékoli  potravě je pro ně škodlivý. Ryby s vysokým obsahem rtuti by pak u nich patřily mezi rizikové potraviny. Zvláště vysoký obsah rtuti mívají žraloci, mečouni, makrely a platýzi.

 

Vědci hodlají provést pokus na ještě větším souboru rodiček. Pokud se ale tyto výsledky potvrdí, bude to naše staré „všeho s mírou“, platit i pro ryby. Ženy ale nemusí mít obavy ani o sebe, ani o svůj plod. Ať už budou výsledky dalších pokusů jakékoliv, všech příznivých efektů konzumace ryb se lze dobrat i tím, že budou konzumovat jen rybí tuk. Ten, jak známo, rtuť v rizikových koncentracích neobsahuje.


Pramen:
Environmental Health Perspectives, DOI: 10.1289/ehp.9329

 


Autor: Josef Pazdera
Datum:15.10.2006 11:02