O.S.E.L. - Co chutná dětem?
 Co chutná dětem?
Dánští lékaři provedli jeden z nejrozsáhlejších testů chuťových schopností a preferencí u dětí a mládeže. Zúčastnilo se jej bezmála devět tisíc školáků.


 


Lékaři poslali do škol soupravy na testování chuti s detailním návodem a děti si svou chuť odzkoušely během hodin přírodopisu. Zároveň vyplnily dotazník s údaji o tom, co jedí a co jim chutná. Jak žáci, tak i učitelé přistoupili k testování s překvapivým zájmem a získaná data jsou nečekaně kvalitní. Vedoucí projektu Bodil Allesen-Holmová z Kodaňské university konstatovala, že projekt přinesl celou řadu překvapivých zjištění.

Prokázalo se například, že dívky mají podstatně lepší chuť než chlapci. Jejich jazyky jsou o  poznání citlivější jak na sladké, tak i na kyselé. Ke kyselé chuti byly dívky vnímavější o desetinu, na sladké dokonce o pětinu. Přitom nebyl mezi hochy a děvčaty pozorován rozdíl v počtu chuťových  pohárků na jazyku. Lepší chuť dívek má zřejmě kořeny v tom, jak jejich mozek zpracovává chuťové vjemy z jazyka.
Velkým překvapením bylo zjištění, že každé třetí dítě by dalo přednost neslazeným nápojům před slazenými. Děti měly během testu hodnotit chuť deseti vzorků nápoje, které se lišily jen sladkostí a kyselostí. Polovina dětí sice hodnotila jako nejlepší nejsladší vzorek, ale třetina dala nejvyšší známku vzorku bez cukru.

 


„Nápoje pro děti a mládež nemusí být vždycky sladké,“ říká Bodil Allesen-Holmová. „Preference sladkých nápojů může vyvěrat i z toho, že jsou na ně děti prostě zvyklé.“
Ve srovnání s dívkami tíhnou chlapci k preferenci silných chutí. Dávali nejvyšší známky jak nejsladším, tak i nejkyselejším vzorkům. Asi sedmdesát procent malých Dánů se přiznalo, že nejradši mají rybí maso.

S věkem se chuti dětí mění. Starší děti jsou v rozlišování chutí výrazně úspěšnější. K největší změně dochází ve věku třinácti až čtrnácti let. V tomto období roste citlivost na kyselé. Ve stejném věku zároveň klesá obliba sladkých chutí. Zároveň děti přestávají být vybíravé v jídle. Zdá se, že obliba kyselých chutí a ústup vybíravosti v jídle jdou ruku v ruce. Nejméně zmlsané jsou děti, které mají rády kyselé.

Studie odhalila i krajové rozdíly v dětských chutích. Nejlépe vyvinutou chuť prokázaly děti ze severu Dánska. Ostatní dánské školáky výrazně trumfly v citlivosti na kyselou chuť a jejich převaha byla patrná i v citlivosti jazyka na sladké. Důvod tohoto rozdílu není jasný.


 

 


Autor: Jaroslav Petr
Datum:07.01.2009 15:55