O.S.E.L. - Vejce a mikrovlnné trouby
 Vejce a mikrovlnné trouby
Oční lékaři varují – ohřívání vajec v mikrovlnkách způsobuje vážná zranění oka a opaření obličeje.


Oční lékaři apelovali dopisem na vydavatele Britského lékařského časopisu British Medical Journal, aby informoval o nebezpečí vyplývajícím z vaření vajec v mikrovlnných troubách. V dopise popsali případ devítileté holčičky, která si ohřívala již dříve uvařené vejce v mikrovlnce. Čas ohřevu nastavila na 40 vteřin. O 30 vteřin později, když už si ohřáté vajíčko odnášela, explodovalo. Poškodilo jí pravé oko a tvář.
Šrapnel z vařícího vajíčka prořízl dívence oční rohovku, duhovku a poškodil zřítelnici. Zanesené nečistoty způsobily zákal oční čočky. Ostrost vidění poklesla natolik, že holčička  viděla jen pohyb ruky. Několik měsíců později se její zrak zlepšil, ale vyžadovalo to dvě operace při kterých její prořízlá rohovka byla sešita do původního stavu a poškozená oční čočka musela být nahrazena umělou čočkou.
Někteří výrobci mikrovlnek varují spotřebitele v přibaleném letáčku na toto nebezpečí a doporučují, aby vajíčka byla před dáním do mikrovlnky  na několika místech propíchnuta, aby se porušila celistvosti skořápky. Spotřebitelé ale většinou tato upozornění ani nečtou, nebo jim nevěnují dostatečnou pozornost. Oftalmologové ve svém dopise vyzývají, aby výrobci mikrovlnek umísťovali varování přímo na troubu a aby z něj názorně vyplývalo, že uzavřená skořápka vejce je nebezpečná.
Přehled zdravotnické literatury uvádí 13 případů, při kterých asistovaly vejce ohřívaná v mikrovlnce. Při těchto případech došlo většinou jen k popáleninám. K některým z nich došlo až v době, kdy došlo k propíchnutí bílku, nebo žloutku. Z toho vyplývá, že porušení skořápky vejce nemusí být dostačující a že lidé by měli vědět, že ohřívání jakéhokoli vejce v mikrovlnce s sebou nese určité riziko.
Nebezpečí spočívá především v tom, že uvnitř vajíčka, během mikrovlnného ohřevu může teplota dosáhnout mnohem vyšší teploty, než k jaké dochází při jejich vaření ve vroucí vodě. Při ohřevu v mikrovlnkách voda vázaná na albumin bílku se vypařuje a to i poté, co albumin ztuhne, a to i poté, co je vyndáno z mikrovlnky. Z vejce se stává miniaturní natlakovaný „papinův hrnec“ a pokud tlak uvnitř přesáhne mezní hodnotu, kterou je skořápka schopna odolat, dojde k explozi, při které  obsah mající více než zmíněných sto stupňů Celsia, stříká všemi směry. Většina vajec exploduje ještě během ohřívání v troubě. Vajíčka s obzvlášť tuhou skořápkou se ale stávají časovanou bombou. Doporučované propíchání vajec před ohřevem, nemusí být dostačující prevencí. Pokud jsou vejce propíchnuta jen malými otvory, blanité obaly, které jsou pod skořápkou je  ucpou. Takové vejce se chovají stejně, jako vejce neporušená.

Fotografie z operačního zákroku – šedý zákal vzniklý poraněním oka a perforace rohovky – následek exploze vejce ohřívaného v mikrovlnné troubě.



Pramen:
bmj.com The genral medical journal weside. A vyjádření
Saurabh Goyal, Queen Mary's Hospital, Sidcup, Kent DA14 6LT

Autor: Josef Pazdera
Datum:02.05.2004