Cenu „Za mír“ obdržel nizozemsko-německo-britský tým za objev, že pití alkoholu pomáhá mluvit cizím jazykem srozumitelněji. Vědce zkoumat tento jev prý napadlo během mezinárodní konference, když popíjeli v baru. Zaujalo je, že opilí Němci vyslovovali nizozemštinu lépe než ti střízliví. V prohlášení přečteném na ceremoniálu uvedli, že konkrétně má jít o dávku alkoholu odpovídající méně než jednomu půllitru piva. Za vše údajně může efekt alkoholu, který zvyšuje mluvícímu sebevědomí.
Cenu „Za biologii“ obdržel tým japonských badatelů za to, že prokázal, jak malování zebřích pruhů na krávy způsobilo, že vedlo k nižší pravděpodobnosti, že budou štípnuty mouchami. Při přebírání ceny jedním z členů výzkumného kolektivu kolem něj jeho kolegové poletovali s na tyčkách nalepenými obrázky much. Poté, co si svlékl bundu a odhalil košili s pruhováním, s muší taškařicí přestali.
Cenu „Za výživu“ si odnesla výzkumná práce odhalující preferenci čtyř sýrů, jejichž použití v jako přísada v pizze láká ještěrky v letovisku v Togu k jejich krádežím.
Cenu „Za chemii“ získal americko-izraelský tým za výzkum, jehož cílem bylo zjistit, zda konzumace teflonu (povlaku používaného v nepřilnavém nádobí) přivodí lidem větší pocit sytosti a sníží jim tím příjem kalorií.
Cenu „Za fyziku“ si odnáší evropští vědci za objev jak se vyhnout hrudkování při přípravě ikonické italské omáčky v pokrmu cacio e pepe. Jeden z autorů publikace si na ceremoniálu ocenění přebíral s nalepeným umělým knírem a obří kuchařskou čepicí.
Pokud byste si sami chtěli připravit omáčku vědecky, pak vězte, že pouhým smícháním obvyklých ingrediencí (sýr Pecorino, voda z těstovin, pepř a těstoviny) vede ke hrudkovitosti. Škrob ve vodě na těstoviny by měl pomáhat emulgovat a stabilizovat omáčku, ale sám o sobě na to stačí jen zřídka. Proč? Když teplota stoupne nad 65 stupňů Celsia, sýrové bílkoviny denaturují a shlukují se, což způsobuje rozpad směsi.
Vědci zjistili, že klíčem k dokonalé omáčce je správné množství škrobu a jejich doporučení zní: Vmíchejte škrobový prášek (2–3 % hmoty sýru) do vody, dokud se voda nestane čirou a nezhoustne. Takto získaný gel smíchejte se sýrem při nízké teplotě, aby se škrob spojil s bílkovinami a zabránil vzniku hrudek. Poté dochuťte pepřem jako obvykle. Těstoviny smíchejte s omáčkou v pánvi a v případě potřeby přidejte trochu vody z těstovin, abyste dosáhli správné konzistence. Recept z vědeckého časopisu Physics of Fluids:
4 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
40 ml vody (k rozmíchání škrobu)
160 g sýr Pecorino Romano
240 g těstovin (ideálně tonnarelli)
Voda na vaření těstovin
Černý pepř a sůl (podle chuti)
Cenu „Za letectví“ získali vědci, kteří objevili, že alkohol ve fermentovaném ovoci zhoršuje schopnost kaloňům používat echolokaci k orientaci a tím i létat. Při výzkumu vědci pokusným objektům aplikovali etanol. Jeden ze zúčastněných autorů výzkumu na ceremoniálu prohlásil, že problém byl v tom, že kaloňům to chutnalo.
Video: The 35th First Annual Ig Nobel Ceremony
Cena „Za literaturu“ putovala do Ameriky již zesnulému badateli Williamu B. Beanovi za vytrvalé zaznamenávání a analýzu růstu vlastních nehtů po dobu 35 let. Jeho syn se na ceremoniálu svěřil, že si dělal na nehty malou značku a podle té sledoval, jak rostou.
Cenu „Za psychologii“ obdržel polsko-kanadsko-australský tým za sledování toho, co se stane, když narcisovi řeknete, že je inteligentní. Metodika jejich práce spočívala ve vedení nadšeného davu ke společnému zpěvu se slovy: „Pokud jste výjimeční a víte to, tleskejte rukama.“
##seznam_reklama##
Cena „Za inženýrství“ putuje dvěma indickým vědcům za zkoumání, jak zapáchající boty ovlivňují příjemný zážitek z používání botníku. Na svou obhajobu vědci uvedli, že senzory pro detekci úrovně pachu selhaly, a proto se uchýlili k najmutí odvážných nositelů lidských nosů.
Cenu „Za pediatrii“ si převzala Julie Mennellová. Konkrétně za zboření tradovaných rad nastávajícím a kojícím maminkám, aby nejedly kořeněná jídla. Podle nového objevu si kojenci chuť česneku spokojeně v mateřském mléce vychutnávají, když jejich matka jí česnek.
Zdroj: Ig Nobel