Na Litoměřicku někdo postřelil orla mořského. Dravec zahynul  
Litoměřice, 15. srpna 2019. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Regionálního pracoviště správa CHKO České středohoří museli 12. srpna 2019 opět řešit případ záměrného postřelení mladého orla mořského. Poraněný jedinec patří ke dvěma letos okroužkovaným mláďatům jediného hnízdícího páru těchto majestátních chráněných dravců ve zdejším regionu.

Letu neschopný mladý orel se musel s bolestivým zraněním pohybovat místem několik dní. Foto: Michal Porteš.
Letu neschopný mladý orel se musel s bolestivým zraněním pohybovat místem několik dní. Foto: Michal Porteš.
O zraněném orlovi nás informovali dva houbaři. Již při prvním ohledání bylo jasné, že pták má střelné poranění pravého křídla s otevřenou zlomeninou a potrháním svaloviny od broků. Otevřená rána zapáchala a byla napadena velkým množstvím larev hmyzu v různých stádiích vývoje. Letu neschopný mladý orel se tak musel s bolestivým zraněním pohybovat místem několik dní. Po odchytu byl převezen do záchranné stanice při ZOO v Liberci, kde došlo k jeho ošetření. Na druhý den byla připravena operace specializovaným veterinářem. Bohužel dravec během noci uhynul," popsal Michal Porteš z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

 

Orel mořský (Haliaeetus albicilla) patří mezi zvláště chráněné druhy v nejvyšší kategorii kriticky ohrožený. S rozpětím křídel až 2,4 metru je největším dravcem v České republice a nemá v přírodě přirozeného predátora. Není hospodářsky konfliktním druhem, živí se především zbytky uhynulých zvířat. Jeho občasný lov potravy rozhodně nepůsobí významné ekonomické škody. V současnosti hnízdí na území České republiky asi 130 párů, hnízdní úspěšnost ale nebývá vysoká, především kvůli vyrušování lidmi, které vede k opuštění hnízda.

 

Orly mořské  ohrožují i otrávené návnady a letos už jsme se setkali i s případem, kdy někdo záměrně pokácel strom s hnízdem se dvěma mláďaty. Obě se pádem zabila," říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Ornitologové za letošní rok evidují už 14 zabitých orlů mořských. Ve většině případů zabíjel nervový jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii už od roku 2008 zakázané.

Orel mořský nemá v přírodě přirozeného predátora. Jeho jediným nepřítelem je člověk. Foto: Karel Mac.
Orel mořský nemá v přírodě přirozeného predátora. Jeho jediným nepřítelem je člověk. Foto: Karel Mac.

Česká společnost ornitologická má od roku 2017 psí jednotku, která se zaměřuje na boj s ptačí kriminalitou. Psovodka Klára Hlubocká se dvěma psy vyhledává otrávené návnady a jejich oběti a preventivně navštěvuje důležitá místa výskytu dravců. Za letošní rok ornitologové předali policii už 54 zabitých ptáků, z nichž 51 bylo otrávených a 3 zastřelení. Za celý uplynulý rok to bylo 58 případů.

 

Policii se už v několika případech podařilo pachatele odhalit a některé případy došly dokonce k soudu. Zatím žádný travič ale v České republice za toto jednání odsouzen nebyl. Pevně věřím, že je to jen otázka času, v sousedních státech už se to podařilo," říká psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká.

V souvislosti s poraněním mladého orla mořského na Litoměřicku je připravováno trestní oznámení na neznámého pachatele.

Datum: 15.08.2019
Tisk článku


Diskuze:

KDO MÁ V DRŽENÍ BROKOVNICE?

Milan Nespěšný,2019-08-16 14:24:24

Kdo, hádejte, no jednoduše řečeno MYSLIVCI. Ještě střelci sportovní,TRAP a pod. Ti však nemohou "nosit", výlučně jen na střelnici. Kdo má ZP nemůže jen tak někde práskat , udavačů je kolem dostatek. A na šoulačce prostě vyšla rána, no.

Odpovědět

v našich krajích přežívá

Jarda Votruba,2019-08-16 07:32:42

stále duch konce 19 a začátku 20 století, kdy byli dravci cíleně hubeni a místy tak úspěšně, že zmizeli úplně. Myslivců si vážím, je mezi nimi většina co jsou spíše ochránci přírody než střelci, ale najde se mezi nimi pár jedinců co prásknou po všem co se hýbe. Odůvodnují to ochranou drobné zvěře. Draví ptáci mají v ekosystému nezastupitelnou úlohu.

Na druhou stranu se mi otevírá kudla v kapse, když slyším jak se na Šumavě úspěšně množí vlci. Uvědomuje si někdo, že až bude drsná zima a ti vlci se nedostanou ke zvěři, tak že napadnou lidi? Až pak někdo najde roztrhanýho běžkaře tak to bude hroznýho divení. Kdo pak ponese odpovědnost?

Odpovědět


Re: v našich krajích přežívá

Miloslav Mařík,2019-08-16 09:18:48

Na Východním Slovensku vlci jsou a teploty v zimě jsou tam podstatně nižší než v našich krajích. Za osm let, co jsem tam bydlel, došlo v okolí Prešova k jednom napadení vlkem. Dotyčný ale stihl nejdříve umrznout.

Odpovědět


Re: Re: v našich krajích přežívá

Martin X,2019-08-16 10:01:43

Premnozene medvede sa ale objavuju uz aj v okresnych mestach a diviaky sa prechadzaju centrom Bratislavy:
https://www.cas.sk/clanok/801398/stopy-v-snehu-hovoria-za-vsetko-ked-zistite-kto-sa-spaciruje-po-poprade-ostanete-zhrozeni/
https://www.noviny.sk/slovensko/444841-video-mlady-medved-pobehoval-po-ruzomberku-tomu-co-urobil-neuverite
https://www.cas.sk/clanok/681882/pocas-soboty-sa-v-centre-bratislavy-premaval-diviak-ludia-neverili-vlastnym-ociam/
Dravce su v prirode potrebne, ale treba udrziavat ich optimalnu populaciu, aby neohrozovali ludi.

Odpovědět


Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Josef Skramusky,2019-08-17 09:33:40

Mohu se zeptat kteří dravci na Slovensku ohrožují lidi? Že by pták Noh? Chvíli jsem si myslel, že je rozdíl mezi dravcem v češtině a slovenštině, ale nevypadá to.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Martin X,2019-08-17 10:01:06

V slovencine sa pouziva slovo "dravec" okrem taxonomickeho oznacenia radu dravych vtakov aj ako ekvivalent slova "predator".
"Dravec alebo predátor alebo epizit je živočích, ktorý usmrcuje iné živočíchy a živí sa nimi."
https://sk.wikipedia.org/wiki/Dravec_(pred%C3%A1tor)
Teda toto oznacenie zahrna nielen drave vtaky ale aj cicavce ako vlk alebo medved.
Myslim si, ze v podobnom vyzname sa toto slovo pouziva aj v cestine:
http://matematika.cuni.cz/dl/analyza/animace/k0043/dravec/dravec.html

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Roman Dubravský,2019-08-20 15:06:04

V češtině se pro predátory používá slovo "šelma", pokud se jedná o savce. V ostatních případech jako ptáci, ryby, hmyz je to "dravec".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Martin X,2019-08-20 21:23:12

V tom priklade vyssie (v cestine) sa ako priklad dravca uvadza liska "Dravci (např. lišky) bez potravy vymírajíL",teda sa za dravca povazuje aj cicavec/savec. Neviem ci to nie je sposobene tym, ze text pisal matematik a nie biolog :-)

Odpovědět


Re: Re: v našich krajích přežívá

Jarda Votruba,2019-08-16 11:03:22

ale berete v potaz jaké mají množství potravy na Slovači a kolik toho asi uloví v Čechách? Volně pasoucích se stád je tu minimum a zvěře moc není a vesnice je co 5 km.

Odpovědět


Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Ladislav Truska,2019-08-16 15:31:59

kdyby neměli dostatek potravy, tak by se zkrátka tolik nemnožili.. Lidmi se opravdu neživí...

Odpovědět


Re: Re: v našich krajích přežívá

Jarda Votruba,2019-08-16 11:09:24

necháme se překvapit budoucností. Uvidíme kdo měl pravdu. Byl bych rád, aby jste to byl Vy.

Odpovědět


Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Jana Morávková,2019-08-17 21:19:25

Pane Votrubo, nešlo by perlit někde na jiném webu? Zkuste si po sobě přečíst příspěvky za uplynulé dva měsíce, zdá se Vám, že byl některý z nich přínosem?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Jarda Votruba,2019-08-20 07:21:49

A co Vám vadí? Nejsem sluníčkový optimista. Vždy je třeba být připraven i na tu horší možnost. Když utekla puma (asi puma) na Jindřichohradecku, bylo oficiálně doporučeno nezdržovaz se v lesích. Nejspíš to bylo tím, že puma je masožravec. Schválně si tipněte co žere vlk.


A že poukazuji v několika příspěvcích poukazuji na historická fakta, která se se dnes nehodí? Smůla. Ale ty ta historia taková byla. A ne taková jakou by jste ji chtěla mít.
To že něco nevíte ještě neznamená žo to neexistuje. Třeba až budete starší a budet mít více životních zkušenností tak pochopíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: v našich krajích přežívá

Ivo Hlavůněk,2019-08-28 16:51:06

Na žádná historická fakta nepoukazujete, jen to tady zkoušíte s propagandou a demagogií.
Mimochodem vlků u nás dlouhodobě žije několik smeček. Kolik lidí napadli za posledních několik století, nebo dokonce nedej bože sežrali?

Odpovědět


Re: v našich krajích přežívá

Ladislav Truska,2019-08-16 15:30:42

pokud vím, tak nějaké případy napadení vlkem byly v evropě v 18. století a většinou šlo o křížence psa s vlkem, jedince který utekl ze zajetí, jedince kterého lidi krmili, nebo zvíře, které bylo zahnané do kouta například při obraně stáda ovcí... Myslím že ohledně vlků pácáš nesmysly, v evropě jich žije mraky a to v místech kde je zima nesrovnatelně tvrdší a problémy tak nějak nejsou...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz