Satelit EUTELSAT 5 West B byl vynesen do vesmíru s nákladem EGNOS  
Satelit EUTELSAT 5 byl úspěšně vynesen do vesmíru raketou Proton M/Breeze M, která odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Současně s družicí se na oběžnou dráhu dostal i systém GEO-3 spadající do projetku EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). Satelit tak bude podporovat EGNOS V3 – novou generaci projektu EGNOS.

Satelit se od rakety odpoutal v 15 hodin a 36 minut (podle CET ve středu 9. října ve 12.17 minut). Testování systému EGNOS GEO-3 by mělo začít za dva týdny.

 

 

EGNOS V3 podpoří systémy GPS a Galileo v pásmech L1 a L5. Navíc zajistí rozšíření možností služeb SBAS systému (satellite-based augmentation system) pomocí nového SBAS kanálu v pásmu L5. Díky tomu bude služba systému EGNOS dostupná většímu počtu uživatelů i za hranicemi Evropské unie.

 

Nová generace programu EGNOS bude také těžit z většího zabezpečení, které podpoří obranyschopnost celého systému proti potenciálním hrozbám. EGNOS V3 bude dostupný od roku 2024 a signály systému Galileo rozšíří od roku 2025.

 

Předběžné pokrytí satelitu Eutelsat 5 West B, evropský svazek (Kredit: Eutelsat)
Předběžné pokrytí satelitu Eutelsat 5 West B, evropský svazek (Kredit: Eutelsat)

 

Tento úspěšný start je pro vesmírné programy Evropské unie, pro EGNOS a Galileo, významným mezníkem. Na orbitu vynesl základní kámen nové generace programu EGNOS, která vylepší a rozšíří poskytování služeb a zároveň umožní programu rozšířit signály ze satelitů Galileo,“ říká ředitel Evropské agentury globálních navigačních systémů (European GNSS Agency) Carlo des Dorides.

 

Stávající generace programu EGNOS – EGNOS V2 – v současnosti vylepšuje určování polohy a podporuje aplikace v několika sektorech – od zemědělství, přes lodní dopravu, po letectví. Více se můžete dozvědět zde.

 

O projektu EGNOS

EGNOS je evropský regionální SBAS systém (Satellite-based augmentation system). V současnosti se používá pro zlepšení výkonu GPS, systému Galileo bude prospívat od roku 2025. Cílem spuštění programu EGNOS bylo zajistit bezpečnost navigování v reálném čase v letectví, námořnictví a při pozemní dopravě.

 

EGNOS využívá údaje GNSS pořízené referenčními stanice rozmístěnými po celé Evropě a severní Africe. Tyto údaje se shromažďují do centrálního výpočetního centra, kde jsou kalkulovány diferenciální korekce a integrita dat. Tyto výpočty jsou pak vysílány přes monitorované území díky geostacionárním satelitům, které zpřesňují původní údaje GNSS.

Informace systému EGNOS slouží ke zpřesnění a spolehlivosti systémů GNSS určujících polohu. Systém navíc ještě přenáší přesný časový signál.

 

O Evropské agentuře globálních navigačních systémů (GSA)

Jako oficiální regulační úřad Evropské unie, dohlíží Evropská GNSS agentura (GSA) na veřejné zájmy spojené s evropskými GNSS programy. Úkolem GSA je podporovat cíle Evropské unie a zajistit co nejefektivnější investice GNSS tak, aby byly zohledněny zájmy uživatelů, ekonomická prosperita a konkurenceschopnost.

 

Pro více informací:

Cristina Comunian, GSA Communications Officer

+420 234 766 780

Cristina.COMUNIAN@gsa.europa.eu

Marie Ménard, GSA Communications Officer

+420 602 619 776

Marie.MENARD@gsa.europa.eu

Autor: Redakce
Datum: 10.10.2019
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz